Temat: Dieta Montignaca- pytania , odpowiedzi, przepisy...

Witam
Zaczynam właśnie dietę metodą Montignaca (MM)

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, złego doboru produktów, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia dostarczanego organizmowi. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na dobór węglowodanów w jadłospisie. Trzeba dobierać je tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu przyczyniał się do znacznego podnoszenia poziomu glukozy we krwi.

tutaj jest cały opis:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2/diety/dieta&article_id=137

mam do niej ksiązkę (e-booka ) do pobrania na chomiku
Montignac - Jeść aby schudnąć

http://chomikuj.pl/calineczkazbajki/szczup*c5*82o+i+zdrowo/Montignac 

czy jest ktoś chętny na tą dietkę
Pasek wagi
Śniadania o bardzo niskim IG
- omlet
- jajecznica
- krajanka jajeczna
- jajka z makrelą
- jajka na bekonie
- półmisek wędlin
- jogurt z owocami i mieszanka orzechów
- twarożek z jagodami

Śniadania o niskim IG
- jogurt z owocami i prażonymi orzechami
- musli gryczane z kokosem i cynamonem
- roladki z indyka z twarożkiem i awokado
- Chleb omega-3 (1 szt)
- Chleb orkiszowy ze słonecznikiem (2 szt)
- kasza gryczana z suszonymi morelami
- Quinoa (kasza ryżowa) - z orzechami laskowymi i gruszkami

Przekąski

- koktajl jagodowy
- kanapka z twarożkiem i awokado
 
Jeśli coś z tych przepisów was interesuje to dajcie znać. Wszystko wrzucę na forum
Zakładam, że na pewno chleb będziecie chciały



Dzień 1

Obiad: sałatka taco (1 porcja)
- 100 g mielonego mięsa wołowego
- masło
- 1 łyżka przyprawy taco
- 1 łyżka wody
- sałata lodowa
- ogórek
- pomidor
- starty ser żółty
- sos taco
- śmietana 12%
Podsmaż mięso na maśle, dodaj przyprawę taco, wodę i smaż 5 min. Rozdrobnij liście sałaty i ułóż je na talerzu razem z plasterkami ogórka, pomidora i startym serem żółtym. Nałóż na wierzch mięso i udekoruj odrobina śmietany i sosem taco
(węgl =6)

kolacja - Grillowany dorsz z ziołowym majonezem i smażonymi warzywami
(4 porcje)
- 600 g filetu z dorsza (może być inna ryba)
- 100 ml majonezu
- 100 ml posiekanych ziół (koperek, szczypiorek, pietruszka)
- sól i czarny pieprz
- 1 garść groszku cukrowego
- 4-5 szparagów
- 1/2 główki brokułu
- 1 żółta papryka
- oliwa
- 15 czarnych oliwek
- sól i biały pieprz
nastaw piekarnik na temp. 175. Pokrój rybę ba 4 równe kawałki, podsmaż na maśle, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 min. W niewielkiej misce wymieszaj majonez z posiekanymi ziołami, dopraw sola i pieprzem czarnym. Pokrój warzywa na niewielkie kawałki. Rozgrzej trochę oliwy w rondlu, dodaj warzywa i smaż kilka min, razem z oliwkami. Dopraw solą i białym pieprzem. Przełóż warzywa na półmisek, ułóż na nich rybę. Na koniec udekoruje majonezem.
JJ27 - mnie by interesował ten chlebek omega3....  z ryby jest?? hehe.... podejrzewam, że z siemieniem lnianym...... :)
Witam
JJ27, też jestem ciekawa tego chlebka

A ja wczoraj sobie zrobiłam serek topiony i mam do mojego niezbyt udanego chlebka smarowidło.
A oto przepis:
SEREK TOPIONY
1 kostka twarogu
1 łyżeczka sody
1 jajko
sól, papryka ostra w proszku, mielony kminek
1. Twaróg pokruszyłam, posypałam sodą i zostawiłam tak na pół godziny (najlepiej na noc). Ja jeszcze dodałam kawałek fety, która leżała w lodówce i dlatego już nie musiałam solić całości.
2. Miskę z twarogiem postawiłam na garnek z gotującą się wodą, dodałam przyprawy (mogą być wedle uznania)
3. Mieszając zawartość doprowadziłam do całkowitego roztopienia się twarogu w jednolitą, lepką masę.
4. Wbiłam jajko, wymieszałam dokładnie i zgasiłam ogień pod garnkiem.
5. Po wystudzeniu i stężeniu jest gotowy do spożycia.
W przypadku suchego twarogu i jeśli chcemy uzyskać mniej ścisły ser należy dodać trochę mleka. Mój był aż za wilgotny.
Chleb Omega-3 (1 bochenek)
600 ml mąki graham
50 ml łamanego żyta
50 ml rozgniecionego w moździerzu siemienia lnianego
50 ml łuskanego słonecznika
50 ml pestek dyni
50 ml posiekanych migdałów
50 ml posiekanych orzechów włoskich
4 duże, świeże daktyle
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki soli
600 ml kefiru
2 łyżki melasy (lub miodu)
Nastaw piekarnik na temp 175. Posmaruj tłuszczem podłużną formę, a potem wysyp ja mąką graham. Wydryluj daktyle i drobno je posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, a potem przełóż ciasto do formy. Piecz w dolnej części piekarnika ok. 1 godz.

Chleb orkiszowy ze słonecznikiem (2 bochenki)
Składniki suche
300 ml płatków orkiszowych
200 ml łuskanego słonecznika
100 ml siemienia lnianego
800 ml wody
Składniki mokre
2 opakowania suszonych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki melasy (lub miodu)
300 ml pełnoziarnistej mąki orkiszowej
700 ml mąki orkiszowej
oliwa
Wysp suche składniki do miski i zalej je przegotowaną wodą. Dobrze wymieszaj. Nakryj miskę talerzem i dostaw na całą noc, żeby ciasto wyrosło.
Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto. Powinno być dość rzadkie. Nakryj ściereczką i odstaw na 60 min. Nastaw piekarnik na 200. Posmaruj formy pędzelkiem zamoczonym w oliwie. Włóż do nich ciasto, nakryj i odstaw na kolejne 30 min. Piecz w dolnej części piekarnika ok 45 min. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim chleby na ok 15 min.
Dzień 2

Obiad - Sałata z serem lazur, pastrami i orzechami włoskimi
200 ml sałaty lodowej
oliwa
ocet z czerwonego wina
sól i pieprz czarny
1/2 małej czerwonej cebuli
1 łodyga selera naciowego
75 g sera lazur
30 g orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
500 g wołowego pastrami
50 g pastrami z indyka
Ułóż porwane na paski liście sałaty na dużym półmisku. Polej je dobrą oliwą i octem z czerwonego wina. Posyp solą i pieprzem. Pokrój cebulę na cienkie krążki, a łodygę selera na paseczki. Dodaj do sałaty, a potem posyp pokruszonym serem i udekoruj orzechami i natka pietruszki. Na koniec zwiń plastry pastrami w roladki i ułóż je dookoła sałaty.

Kolacja - Kurczak z piuree z kalafiora
4 pojedyncze filety z kurczaka
sól i pieprz
ew. odrobina suszonych płatków chili
olej rzepakowy lub masło
Puree z kalafiora
1 kalafior
200 ml śmietany
sól i pieprz
Dodatki: grillowana cukinia i prażone orzeszki
Podziel kalafior na różyczki i przełóż do garnka. Zalej śmietaną i gotuj na małym ogniu ok 10 min. Gdy będzie miękki, zmiksuj go, doprawiając sola i pieprze. Posól i dopraw pieprzem filety z kurczaka. Rozgrzej na patelni olej lub masło, a potem smaż filety 7 min z każdej strony. Podawaj z dodatkiem grillowanej cukinii i porcją puree z kalafiora. Udekoruj prażonymi orzeszkami.



Ponieważ wszystkiego w książce jest strasznie dużo spiszę wam propozycje posiłków.
Jeśli któryś was zainteresuje to piszcie i wrzucę przepis.

Dzień 3
O - Zupa z brokułów z kremem serowym
K - Lasagne (na bazie mięsa i cukinii)
Dzień 4
O - Sałatka z tuńczykiem
K - kurczak nadziewany musztardą z kapustą włoską
Dzień 5
O - szybka sałatka cesarska
K - Mule gotowane na winie
Dzień 6
O - Omlet z krabami
K - Polędwiczki wieprzowe z grzybami shiitake
Dzień 7
O - szaszłyki z kiełbasy i papryki z surówką
K - Frykadelki po tajsku
Dzień 8
O - Grillowany kurczak z sałatka coleslaw
K - Ryba pieczona w folii
Dzień 9
O - Zapiekanka z krabami
K - Bakłażan zapiekany z farszem mięsnym
Dzień 10
O - Omlet z farszem mięsnym i przyprawą taco
K - Pieczony kurczak z sałatka coleslaw z kopru włoskiego
Dzień 11
O - Sałatka jajeczna z wędzona makrelą
k - Gotowany łosoś w sosie ze szpinaku
Dzień 12
O - Boeuf Stroganow z brokułami
K - Panierowana płastuga z kolorową sałatka z pomidorów
Dzień 13
O - Omlet z wędzonym łososiem
K - Tajskie pulpeciki z sosem z orzeszków ziemnych
Dzień 14
O - Grillowany ser Halloumi z bakłażanem i bresaolą
K - Karkówka z jabłkami i rodzynkami
Dzień 15
O - Placek z cukinią, kozim serem i bresaolą
K - Dorsz w oliwkach zapiekany z koprem włoskim i papryką


Dzień 16
O - Kiełbasa jagnięca z sałatką z awokado
K - pulpety z serem lazur, gruszkami i sałatką orzechową
Dzień 17
O - Sałata ze skorupiakami
K - orientalna potrawka z kurczaka
Dzień 18
O - Kalafior zapiekany z serem i wędzoną szynką
K - Szaszłyki z mielonego mięsa z grillowanymi warzywami
Dzień 19
O - Danie wegetariańskie z papryką
K - Zupa z łososia
Dzień 20
O - Łosoś z sałatką jajeczną
K - Karkówka w sosie serowym z grillowaną papryką
Dzień 21
O - Łosoś z grillowaną cukinią
K - Kurczak imbirowo - pomarańczowy z sałatka ze szpinaku

Dzień 22

O – Sałatka grecka z ziarnem Guinoa

K – łosoś z czerwonym pesto i sałatką z czerwonej fasoli

Dzień 23

O – Tortilla pełnoziarnista z wędzoną makrelą i sałatką

K – potrawka z curry z mielonym mięsem i cieciorką

Dzień 24

O – Sałata z kurczakiem i gruszkami

K – Łosoś z porem i sałatką z soczewicy

Dzień 25

O – Błyskawiczny befsztyk z warzywami z patelni

K – Pieczony łosoś z cytryną i sosem kawiorowym

Dzień 26

O – Kiełbaski z sałatką z kaszy Bulgur

K – Sałatka z pszenica orkisz i pieczonym kurczakiem

Dzień 27

O – Burger z łososia

K – Gulasz wołowy z pomarańczami

Dzień 28

O – Sałatka z ziarnem guinoa, krewetkami i mango

K – Potrawka z cielęciny ze śliwkami

Dzień 29

O – Orkiszowa sałatka z wędzonym łososiem

K – Pieczeń rzymska z sałatką z fasoli na ciepło

Dzień 30

O – Sałatka z kaszy Bulgur z kiełbasą z indyka i selerem

K – Dorsz w migdałach z czarnym ryżem i pomarańczami

o jeny!!! strasznie to wszystko wymyślne!!! :)

Helenko, podobny przepis mam od mojej cioci, ona tak robi ser ale jako żółty, w foremce jej twardnieje i jest prawie jak sklepowy klocek:) też można dodawać paprykę albo pieczarki........ :))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.