- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
18 lutego 2009, 17:57
19 lutego 2009, 12:11
19 lutego 2009, 13:14
19 lutego 2009, 16:13
Skopiowałam to z jakiejś stronki i wiem, że są tu błędy, ale jeśli nie będzie chętnych osób, to nie będę się rozpisywać. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to zapraszam na swoją stonę. Udzielę odpowiedzi na wszelkie pytania :)
20 lutego 2009, 19:28
21 lutego 2009, 19:55
Dodaje dokładniejsze dane na temat diety z listą zakupów i przykładowym menu, może to kogoś zachęci :) Serdecznie polecam!
Dieta Montignaca
Chcesz chudnąć wolniej, (ok. pół kilograma tygodniowo), ale za to w przyjemny sposób? Wybierz dietę Michaela Montignaca. Nie będziesz się nudzić, nie będziesz też głodować. Ba, do głównego posiłku możesz nawet wypić pół lampki czerwonego wina !
Dieta kardiologa Michaela Montignaca polega na bardzo starannym wybieraniu pokarmów, które nie dopuszczają do dużych wzrostów stężenia glukozy we krwi. Im wyższa wartość tzw. indeksu glikemicznego w danym produkcie żywnościowym, tym szybciej rośnie poziom glukozy po jego zjedzeniu. A to oznacza wzrost apetytu i chomikowanie zapasów. Przy tej diecie nie trzeba rygorystycznie liczyć kalorii. Ale, zwłaszcza na początku, warto zachować zdrowy rozsądek, tzn. nie przekraczać 1500 kcal.
Podajemy przykładowy jadłospis diety Montignaca. Kolejność dni i posiłków można zamieniać.
* Rygorystycznie wyeliminuj z diety cukier .
* Nigdy nie łącz w jednym posiłku produktów o wysokim indeksie glikemicznym z tłuszczami (np. mięsa z ryżem lub makaronem)
* Unikaj jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych: pełnego mleka, czekolady, awokado, wątróbki, orzechów laskowych, herbatników
* Jedz chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie .
* Wyeliminuj z diety ziemniaki i biały ryż .
* Jeśli makaron, to tylko z pszenicy durum, razowy i koniecznie krótko gotowany .
* Owoce jedz oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką .
* Alkohol pij w minimalnych ilościach .
* Unikaj mocnej kawy i herbaty .
* Jedz co najmniej trzy razy dziennie, nie omijaj posiłków .
* W czasie posiłku nie pij wody, nie pij też bezpośrednio przed posiłkiem .
* Nie spiesz się, przeżuwaj dokładnie każdy kęs .
* Soki trzeba wyciskać samemu w domu na świeżo
* Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane .
* Po posiłku składającym się z węglowodanów (śniadanie) poczekaj trzy godziny, zanim zjesz coś zawierającego tłuszcze (obiad) .
* Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych (obiad) poczekaj cztery godziny, zanim zjesz coś zawierającego węglowodany (kolacja).
* Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp .
* Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną od 1,5 do 2 litrów dziennie .
* Korzystaj z obfitości świeżych ziół: koper, natka, szczypiorek, bazylia pobudzają trawienie, wzmacniają smak potraw .
Zakupy
Warzywa
Kupuj ich dużo, jedz w zasadzie bez ograniczeń: cebula, czosnek, kapusta, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka, ogórki, szpinak, sałata, szczypiorek, papryka, pomidory, kalafior, brokuły, grzyby, cukinia, bakłażan, rośliny strączkowe, soczewica . (Nie wolno jeść gotowanej marchewki i buraków, kukurydzy, oraz warzyw konserwowych )
Owoce
Na nie uważaj. Jedz w niewielkich ilościach raz dziennie na czczo i koniecznie pół godziny przed śniadaniem. Wskazane są owoce niesłodkie: kiwi, grejpfruty, kwaśne jabłka, pomarańcze, porzeczki, agrest oraz dżemy bez cukru (z fruktozą). Nie łącz ich z innymi produktami. Wyjątek stanowią: jagody, truskawki, jeżyny. Z tymi owocami możesz zjeść jogurt o niskiej zawartości tłuszczu, niesłodzony.
Węglowodany
Chleb z pełnego ziarna, makaron z pszenicy durum, makaron z pełnego przemiału (czas gotowania do 8 min.), ryż niełuskany (Basmati), kasza gruboziarnista, niełuskana (gryczana). Tych produktów nie łączymy z tłuszczem (z mięsem i rybami). Jemy je tylko z warzywami.
Tłuszcze
Oliwa z oliwek, tuńczyk w puszce, łosoś, makrela wędzona .
Nabiał
Jajka, chudy ser i jogurt, kefir, maślanka, śmietana kwaśna odtłuszczona, ser żółty odtłuszczony, chudy twarożek (od 0% do 1,5% tłuszczu).
Mięso
Kurczak, chuda szynka, indyk, od czasu do czasu kawałek chudej wołowiny lub wieprzowiny, wędliny drobiowe .
Alkohol
W pierwszej fazie odchudzania przez kilka tygodni nie wolno pić piwa, potem można sobie pozwolić na szklaneczkę do obiadu. Czerwone wytrawne wino w pierwszej fazie można pić małą lampkę dziennie, potem nawet dwie .
Dzień I
Śniadanie
kiwi, kanapka z chleba pełnoziarnistego z tuńczykiem w sosie własnym, sałata, herbata
Obiad
Cielęcina duszona z warzywami, ogórki kiszone, galaretka owocowa bez cukru (patrz przepisy)
Kolacja
Bigos z kurczaka, sok z marchwi
Dzień II
Śniadanie
grejpfrut, chleb pełnoziarnisty z niskosłodzonym dżemem i chudym białym serem, herbata ziołowa, gotowane jabłko
Obiad
Gotowana pierś kurczka, ogórki kiszone, galaretka owocowa bez cukru, herbata
Kolacja
Ryba duszona w warzywach, jogurt naturalny bez cukru
Dzień III
Śniadanie
pomarańcza, musli z pełnych ziaren z mlekiem 0%
Obiad
Zupa ogórkowa bez tłuszczu, gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym i sosem pomidorowym bez zasmażki
Kolacja
Kanapki z łososiem wędzonym, sałata
Dzień IV
Śniadanie
kiwi, jajko na miękko, wędzona pierś indyka, chudy twarożek, sałata, pomidor
Obiad
Zupa neapolitańska, ciemny ryż z sosem pieczarkowym na odtłuszczonej śmietanie, ogórki kiszone
Kolacja
Zupa krem z brokułów, pasta z wędzonej makreli pomidor, ogórek
Dzień V
Śniadanie
Sok z cytryny, maliny, jajecznica z 1/2 łyżki oliwy z cebulą, pomidorem i papryką
Obiad
Rosół na skrzydełkach bez makaronu, pureé z selera, kotlet z piersi kurczaka smażony bez tłuszczu, surówka z kapusty pekińskiej
Kolacja
Biały chudy ser, szczypior, rzodkiewka, natka pietruszki, jogurt
Dzień VI
Śniadanie
jabłko, płatki owsiane i otręby pszenne z jogurtem i białym serem
Obiad
Łosoś gotowany na parze z warzywami, sałata z kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny
Kolacja
Zupa jarzynowa bez marchwi, kilka plasterków chudej szynki z indyka, jogurt odtłuszczony
Dzień VII
Śniadanie
Kiwi, maliny, truskawki, morele, odtłuszczony jogurt, kawa z mlekiem
Obiad
Papryka faszerowana ciemnym ryżem i pieczarkami, zupa lub krem z porów, surówka z marchwi
Kolacja
Kalafior gotowany posypany świeżym koprem
Przepisy na potrawy z diety Montignaca
Soczewica z borowikami - porcja dla jednej osoby
1 szklanka soczewicy, 4 suszone borowiki, 1 cebula, sól, pieprz do smaku
Sos jogurtowy: 100 ml jogurtu 0% tłuszczu, 1 ząbek czosnku, kminek mielony do smaku
Soczewicę zalej wodą i pozostaw na dwie godz. Wodę wylej. Grzyby zalej wodą i pozostaw na 15 min. Na osoloną, gotującą się wodę wrzuć namoczoną uprzednio soczewicę i pokrojoną drobno cebulę. Po chwili dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dopraw pieprzem. Można podawać z sosem jogurtowym.
Zupa neapolitańska - porcja dla trzech osób
1/2 pęczka włoszczyzny z kapustą, przecier pomidorowy, 1-2 pomidory, 1 mały ziemniak, 1-2 kostki warzywne Knorra, 1/2 łyżki oliwy z oliwek, natka pietruszki, sól, pieprz
Jarzyny umyj, pokrój i ugotuj przykryte wodą. Dodaj kostki Knorra, a pod koniec pomidory z przecierem. ' Skrop oliwą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką.
Filet z indyka w sosie bakaliowym - porcja dla jednej osoby
2 płaty fileta z piersi indyka, przyprawy do drobiu, sól, oliwa z oliwek
Sos bakaliowy: 2 łyżki żurawin, 2 dkg rodzynek
Piersi indyka natrzyj przyprawami. Pozostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Na dno brytfanki ze stali nierdzewnej wlej łyżkę oliwy, filety posól, ułóż w brytfance. Wstaw do gorącego piekarnika. Piecz do miękkości, podlewając wodą. Rodzynki wsyp do kubeczka, zalej wrzątkiem, odcedź. ' Żurawiny zmiksuj z rodzynkami. Otrzymanym sosem polej indyka.
Kasza gryczana z wędzonym łososiem i koprem - porcja dla jednej osoby
3 łyżki (50 g suchej) kaszy gryczanej, 30-60 g wędzonego łososia, 1 mały pęczek koperku
Do garnka z grubym dnem wrzuć opłukaną na sitku kaszę gryczaną. Odrobinę posól, uważaj, żeby nie przesolić - dojdzie słony łosoś. Chwilę praż. Zalej wodą - proporcja wody do kaszy powinna być 2:1. Stale mieszaj. Do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy wrzuć łososia pokrojonego w grube paski lub kostkę. Wymieszaj z dużą ilością kopru. Podawaj od razu .
Sałatka z makreli
1 duża makrela wędzona, szczypiorek, pomidor, ogórek surowy lub kiszony
Makrelę obierz z ości i podziel na kawałki. Dorzuć do niej pokrojony w kostkę pomidor, ogórek i szczypiorek, posól i popieprz.
Chleb pita
1 szklanka i dwie łyżki letniej wody, 3 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka soli, 1 1/2 łyżeczki fruktozy, 1 łyżka oliwy, 1 1/2 łyżeczki sproszkowanych drożdży
Wyrób ciasto ze wszystkich składników i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformuj rulon długości ok. 30 cm, podziel go na osiem części. Każdą cześć rozwałkuj na placuszki o średnicy ok. 15 cm. Zostaw je pod lnianą ściereczką na 30 min. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 st. C. Wyrośnięte placki wsadź do gorącego pieca na 4-5 min. Jeśli chcesz, żeby były miękkie, po wyjęciu z piekarnika włóż je do papierowej torebki albo przykryj lnianą ściereczką. Możesz je zamrozić .
Do chleba: słodka pasta
kostka chudego sera białego, trochę mleka 0%, trochę fruktozy (do smaku)
Ser zmiksuj z mlekiem i fruktozą do uzyskania pasty-kremu.
Do chleba: pasta z makreli
wędzona makrela, kawałek chudego twarogu, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, ok. 3 łyżeczek jogurtu naturalnego, odrobina majonezu (zamiast majonezu można dodać trochę więcej jogurtu), 3 ogórki konserwowe, kilka ostrych papryczek konserwowych, sól, pieprz, ostra papryka
Makrelę (bez ości), twaróg, jogurt, koncentrat i majonez połącz i ugnieć widelcem na jednolitą masę. Ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Każdą kromkę udekoruj pokrojonymi w małe krążki papryczkami i ogórkiem konserwowym .
Galaretka owocowa
750 g. owoców: do wyboru czerwone porzeczki, truskawki, maliny, jagody, jeżyny lub ich miks
Umyte i oczyszczone owoce doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut (w kuchence mikrofalowej przy pełnej mocy 800 W trwa to ok. 6 min.). Zdejmij z ognia, pozostaw do ostygnięcia i ewentualnie odcedź. Zmiksuj owoce. Masę włóż do wyparzonych słoików. Galaretka przechowywana w lodówce będzie nadawać się do spożycia przez 3 tygodnie. W zamrażarce przez co najmniej 3 miesiące. Grzanka z kromki chleba pełnowartościowego z chudym twarogiem i warstwą galaretki, ozdobiona kilkoma listkami melisy - to prawie ciasteczko .
Pasta z suszonymi owocami
1 szklanka soczewicy, 1 duża cebula, 2 garści orzechów włoskich, pini, ziemnych, pestek słonecznika, sezamu, 2 ząbki czosnku, 2 garści suszonych owoców (śliwki, morele), po 1 łyżce posiekanego koperku i liści bazylii, 1 słodka papryka, sól, ocet winny
Soczewicę gotuj aż będzie miękka. Marchew pokrój w plasterki i ugotuj na parze. Posiekaną cebulę smaż na oleju do zeszklenia. Skrop octem lub winem, dodaj bazylię i smaż, mieszając kilka minut. Dodaj orzechy, a po 2-3 min. suszone owoce, czosnek i paprykę. Dolej trochę wody i parę kropli octu. Dodaj ugotowaną marchewkę, mieszaj i smaż jeszcze 3-4 min. Dodaj miód, koperek i ugotowaną soczewicę. Dolej odrobinę wody i smaż 5-6 minut, mieszając. Po ostudzeniu wszystko zmiksuj na jednolitą masę doskonałą do chleba .
Kwaśna pasta z soi
20 dag soi, 20 dag ogórków kiszonych, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Soję namocz na noc i ugotuj. Na patelni z olejem podrumień pokrojoną w kostkę cebulę. Pokrój ogórki. Wszystkie składniki wymieszaj i przekręć przez maszynkę. Jeżeli pasta jest za sucha, dodaj trochę wody lub kwasu z ogórków. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Pasta jest doskonała do razowego chleba .
6 grudnia 2010, 18:19
6 lipca 2011, 22:39
ZOBACZ też to: ♥♥♥ ♥♥♥
M. MONTIGNAC; był POLITOLOGIEM. IG to BŁĘDY i NIEprawdy !!
42.TEMAT.
http://sandrarecho.pinger.pl/m/1289881
ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Biologia, medycyna.