5 lutego 2012, 22:35
Nie chodzi mi o diete proteinową- Dukana, tylko tak zastanawiam sie , jakby po prostu na jakis czas odstawić typowe węglowodany, które jem codziennie- pieczywo, płatki, makaron, słodycze. Węglowodany sa w warzywach i owocach, a tego nie mam zamiaru wykluczac, po prostu chciałabym zacząc jeść wiecej białka na rzecz węgli- nabiał, jajka, mieso , ryby, jogurty, strączkowe- wszytsko to w towarzystwie owoców i warzyw, otrebów. Czy któras z was cos takiego stosowała? i jakie efekty?
- Dołączył: 2011-09-04
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 1594
5 lutego 2012, 22:42
Ja stosuje od sierpnia w sumie. Efekt na pasku od sierpnia. Chociaż przez ostatni miesiąc pozwalam sobie na odstępstwa. ;)
5 lutego 2012, 22:43
Ja stosuję mniej więcej coś takiego. Na takiej diecie w której białka przeważają nad węglowodanami, łatwiej się chudnie, przyśpiesza się metabolizm i jest po prostu zdrowa, wskazana dla osób które aktywnie uprawiają sport.
5 lutego 2012, 22:45
ja jem z przewagą białka, ale nie rezygnuje z węglowodanów z ciemnych kasz, ryżu, pieczywa itp bo uważam że nie jest to zdrowe:) tylko nie jem tego za dużo, więcej białka o wiele.
5 lutego 2012, 22:53
Białka są syntetyzowane w naszym organizmie do węglowodanów. Więc dostarczając białko nie powinno zabraknąć węglowodanów,nie wspomnę o owocach i warzywach. Podczas tego procesu nasz organizm musi ciężej pracować,stąd efekt chudnięcia. Niestety mięso posiada kwasy, które mogą się odkładać w naszym organizmie i być przyczyną wielu chorób.Trzeba więc pić dużo płynów,wypłukujemy sobie wtedy jednak niezbędne sole i witaminy. Natomiast produkty nabiałowe są szkodliwe,mleko to w ogóle pomyłka,zwłaszcza te UHT.Jogurty bardzo mocno wychładzają organizm,jogurt pochodzi z Węgier. Ponieważ ich kuchnia jest oparta na baraninie i ma dużo przypraw, jest silnie rozgrzewająca,dlatego jogurty naturalne są wskazane dla ludzi z tamtego regionu i w związku z tamtą dietą. Jednak polska kuchnia jest mocno zakwaszająca,wychładzająca,jogurciki więc są u nas zbędne,wręcz szkodliwe.Zresztą ich jakość pozostawa wiele do życzenia,tylko jogurt naturalny jest coś tam wart,jedzony jednak tylko z kaszą gryczaną. Jak mawiają wszystkie mądrości świata-umiar.Jedzmy owoce,ale sezonowe,jedzmy warzywa,ale te bez azotanów.Studiowałam ogrodnictwo.Teraz zimą te nowalijki są TRUJĄCE!!!!!
5 lutego 2012, 23:13
Tyle samo schudniesz jedząc węglowodany - tzn. ograniczając się. Nie ma co ich skreślać, bo są zdrowe i jak wszystko - są potrzebne w naszym organizmie.