Temat: Budyń bez cukru - tak czy nie?

Cześć,

czy budyń bez cukru na erytrytolu jest dobrą opcją na diecie? Czy dla osób insulinoopornych ta opcja nie wyrządzi szkody, np. jedzone codziennie z rana na śniadanie?

MalinkaXoXo napisał(a):

Cześć,

czy budyń bez cukru na erytrytolu jest dobrą opcją na diecie? Czy dla osób insulinoopornych ta opcja nie wyrządzi szkody, np. jedzone codziennie z rana na śniadanie?

przy IO raczej nie jest to dobry pomysł. sama dowiedziałam się o tej przypadłości. zresztą każdemu by się to znudziło. polecam mieć urozmaicone menu :)

Pasek wagi

budyń to same węgle i to proste, więc nie.

Pasek wagi

Zamiast budyniu z torebki możesz robić sobie np. deserki na bazie awokado - wyjdą dużo drożej, ale lepiej na tym wyjdziesz.

Zdecydowanie nie przy insulinooporności. Też mam IO i zdarza mi się jeść budyń, ale to w formie przekąski raz na jakiś czas a nie na śniadanie zamiast normalnego posiłku i to codziennie. Przy IO musisz jeść bardziej zbilansowanie.

Pasek wagi

MalinkaXoXo napisał(a):

Cześć,

czy budyń bez cukru na erytrytolu jest dobrą opcją na diecie? Czy dla osób insulinoopornych ta opcja nie wyrządzi szkody, np. jedzone codziennie z rana na śniadanie?

Nie jest to dobra opcja, to sama skrobia i mleko, mało wartości odżywczych. Już lepsze płatki owsiane np z jogurtem, borówkami i trochę oleju lnianego czy pestek dyni, orzechów. Serek z borówkami, jajecznica, awokado.


zdarzyło mi się robić budyń z erytrytolem i powiem Ci że przez niego się rozwarstwia i robi się taki lejacy.  Lepiej już budyń jaglany zrobić 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.