- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 kwietnia 2016, 12:52
Nie. Jedyny olej, który nadaje się do smazenia - to olej kokosowy. Niestety jest dość drogi.. a prawda jest taka, że inne oleje -np. słonecznikowy lub rzepakowy utleniają się w wysokich temperaturach, co jest TRUCIZNĄ dla naszego organizmu.
11 kwietnia 2016, 13:35
Można. To jest mit, że nie można smażyć na oliwie z oliwek. Żyję nad Morzem Śródziemnym i wszyscy używają właśnie oliwy z oliwek do smażenia. Olej rzepakowy natomiast jest NAJGORSZY.
11 kwietnia 2016, 14:52
kiedyś smazylam, bo nie wiedzialam ze niby nie wolno i nic mi nie było;p
teraz juz sobie nie wyobrazam, bo ma za mocny smak. Smażę na rafinowanym kokosowym (wcale nie taki drogi, mozna kupic w biedrze czy lidlu 500ml za 10zł i litr za 20), czasem slonecznikowy/z pestek winogron/rzepakowy
11 kwietnia 2016, 23:08
Podobno nie powinno się smażyć na oliwie z oliwek z uwagi na szybkie spalanie się jej i jej szkodliwość. Najlepiej używać oleju kokosowego lub smalcu.
11 kwietnia 2016, 23:10
Oj ludzie, bo oliwy z oliwek też są różne. Są takie tylko do sałatek, i są takie, na których można śmiało smażyć.
11 kwietnia 2016, 23:13
Najlepiej smazyc na kokosowym , ryzowym badz rzepakowym,oliwa z oliwek szybko dymi i spala sie. Ok do szybkiego podsmazenia np czosnku,ale do dluzszego smazenia nie. Tak samo maslo (Nie klarowane)do szybkiego usmazenia jajecznicy jest ok,absolutnie nie nadaje sie do dlugotrwalego smazenia.
Jesli cos na oliwie z oliwek podsmazysz nic ci nie bedzie, ale moim zdaniem nadaje smazonym potrawom nieprzyjemnego,gorzkiego posmaku.
Edytowany przez 11 kwietnia 2016, 23:25
11 kwietnia 2016, 23:17
Dubel
Edytowany przez 11 kwietnia 2016, 23:17