- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 grudnia 2010, 11:12
12 grudnia 2011, 16:53
12 grudnia 2011, 18:15
Moja mama co roku powtarza, że będzie mniej ciast :) i
roku się nie udaję tego zrealizować, bo sernik musi być
makowiec dla taty, ona sobie keksa upiecze, jakieś
a właściwie to te orzechowe rożki się szybko robi to
jeszcze przy okazji...Potem dostajemy jeszcze ciasto od
siostry i można pęknąć...
12 grudnia 2011, 19:43
Wersja 1
SKŁADNIKI:
* paczka płatków owsianych,
* mała paczka łuskanego słonecznika,
* mała paczka rodzynek,
* mała paczka orzechów włoskich,
* mała paczka płatków migdałów,
* 3 - 4 łyżki miodu,
* pół szklanki wody,
Płatki owsiane zmielić najdrobniej jak tylko zdołamy, przesypać do dużej misy, wsypać wszystkie bakalie (orzechy wcześniej trochę zmielić), wymieszać na sucho. Następnie dodać wodę która połączy składniki i miód który zespoli je jeszcze bardziej i nada przyjemnej, delikatnej słodyczy. Ciastka formować wedle uznania, ja najczęściej nadaje im kształt płaskich kotletów mielonych i w takiej formie potrzebują ok 40 min. w temperaturze 160°C. Zawartość mieszanki można komponować wg własnych upodobań, bo pasują do tego przeróżne składniki np: sezam i mak ale one są dość mocno kaloryczne, suszone daktyle, suszone śliwki, kokos, wszystkie orzechy, kandyzowane owoce itd.
Wersja 2
Składniki
3 szklanki płatków owianych górskich
szklanka wyłuskanych pestek słonecznika
szklanka wyłuskanych pestek dyni
1/2 szklanki migdałów w płatkach
8 łyżek dobrej jakości oliwy
7-8 łyżek syropu kukurydzianego (można kombinować z innymi ulubionymi)
1/2 łyżeczki grubej soli
1 średnie słodkie jabłko
2 łyżki soku z cytryny
(jesli ktoś lubi bardziej słodkie, może dodać rodzynki)
Wykonanie
Mieszam płatki, słonecznik i dynię, odsypuję połowę do blendera i miksuję na mączkę, łączę z pozostałą częścią. Dodaję migdały, obrane i starte na drobnej tarce jabłko, sól, sok z cytryny, oliwę i syrop rozcierając masę dolną stroną drewnianej łyżki (wtedy wszystko dobrze się wymiesza). Należy sprawdzić czy taka proporcja składników odpowiada naszym gustom, ja nie lubię przesłodzonych łakoci, jeśli lubicie bardziej słodko można dodać więcej syropu, rodzynki.
Wkładam masę do lodówki na 30- 60 minut. Z masy mokrymi rękoma formuję kulki (uciskając masę w dłoniach tak by kulki były dobrze zbite) wielkości nieco większej niż orzechy włoskie, spłaszczam w dłoniach i układam na wysmarowanej odrobiną tłuszczu blaszce. Jak już wszystkie ciasteczka ulepione, należy sprawdzić czy te formowane na początku nie zaczynają się kruszyć, jeśli tak jest, należy znowu namoczyć dłonie i poprawić kształt.
Wkładam blaszki do nagrzanego piekarnika (200 st C), piekę 10 minut, przewracam ciastka na drugą stronę i piekę kolejne 5-10 min., aż się zezłocą z obu stron.
Z masą można kombinować dodając inne ulubione składniki: sezam, orzechy, siemię lniane... można też urozmaicić ich smak dodając cynamon czy inne przyprawy korzenne lub np. wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Ziarna dyni i słonecznika można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Smacznego :)
Wersja 3
2 jajka
Łyżka masła
ok 1 szklanka otrębów owsianych/płatków owsianych, może troszkę więcej
Bakalie (orzechy, daktyle, żurawina, słonecznik, dynia, suszone figi, morele .... co kto lubi)
mrożone owoce
2łyżeczki kakao
cynamon
banan
następnym razem dodam też kawałki czekolady
Ja wykorzystałam moje domowe musli, gdzie było trochę sezamu, siemienia lnianego, prazonego amarantusa, płatków kokosowych i pewnie czegos jeszcze)
Jeśli doda się dużo bakalii i owoców, można zapomnieć o cukrze, wychodzą wystarczająco słodkie.
Z białek ubić pianę, żółtka utrzeć z miodem/cukrem i masłem. Dodać otręby i bakalie (daktyle, morele i takie tam zmielić wcześniej), dodać pianę z białek cynamon, zmielonego banana. wszystko razem zmieszać i łyżką, albo paluchami (lepi się strasznie, ale za to później jest co wylizywać....jami) wykładamy na blachę formując ciasteczka, następnie wrzycamy do piekarnika na 180 stopni, na okolo 15min.
12 grudnia 2011, 20:42
12 grudnia 2011, 20:44
12 grudnia 2011, 21:09
Edytowany przez hanejowa 12 grudnia 2011, 21:07
12 grudnia 2011, 21:10
12 grudnia 2011, 21:10