ZUPA Z GROSZKIEM, CHILLI I IMBIREM
(na 4 porcje)
Składniki:
50g masła
1 czerwona cebula
2 ziemniaki
1 papryka czerwona
2 pomidory
0,5l bulionu warzywnego
280g mrożonego zielonego groszku
1 papryczka chilli
1 małe kłącze imbiru (ok. 40g)
210g ugotowanego kurczka
125ml śmietany 12%
10 liści świeżej mięty
sól, pieprz do smaku
Rozpuścić masło w garnku. Dodać drobno posiekaną cebulę, mieszać aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę, smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora (wcześniej sparzonego i obranego ze skóry) i podgrzewać na małym ogniu jeszcze przez kolejną minutę. Wlać do garnka bulion, wsypać groszek i starty imbir, gotować na małym ogniu przez 20 minut bez przykrycia. W tym czasie pokroić kurczaka na drobne kawałki, dodać do zupy, gotować przez kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
PS ja nie dodałam śmietany i chilli (zamiast papryczki dodałam ostrą paprykę - przyprawę).
A druga to zupa krem z marchwi i ziemniaków:
4 średnie marchewki
2 duże ziemniaki
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju
1 kostka rosołowa
Przyprawy (sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, pietruszka, może być papryka słodka lub/i ostra)
Kostkę rozpuszczamy w wodzie (1-1,5l) i w tym bulionie gotujemy marchew i ziemniaki aż zmiękną (ok 30 min). Cebulę podsmażamy, a na koniec dorzucamy czosnek i po zrumienieniu wrzucamy do garna z bulionem, marchwią i ziemniakami. Wszystko jeszcze chwilę gotujemy i po lekkim przestygnięciu miksujemy za pomocą blendera. Możemy posypać pietruszką:)
PS ja do bulionu dodałam jeszcze ziele angielskie i pieprz oraz liść laurowy (który przed zmiksowaniem wyjęłam).
Przyznam, że za zupami krem nie przepadam ale ta wyszła naprawdę dobra choć z ostrością trochę przesadziłam i nie wiedziałam czy zupa jest gorąca czy aż tak ostra:)