Temat: DIETA PROTEINOWA- ciag dalszy i nowy

No to kontynuujemy odchudzanie z Dukanem na nowym wątku...

Będzie lepszy...:))

i lepiej będziemy chudły

Anowice, iwowanko... no no... widzę, że stara gwardia powraca

dzięki za życzenia raz jeszcze

Pasek wagi
dieta Dąbrowskiej hmmm... ja też pierwsze słyszę- prosimy o szczegółowe info
Pasek wagi
Witam Panie!
Przede wszystkim najlepsze życzenia Gołębico!!

Przepraszam, że mnie nie było ale mamy straszne problemy w pracy i przesiaduję tam do późnych godzin nocnych...
Postaram się jednak odwiedzać Was, zdawać relacje z diety i męczyć pytaniami pomocniczymi
Pasek wagi
golebico sto lat !
U mnie dzisiaj dużo latania i załatwiania spraw jest @ wiec nie patrze na wagę
 dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej - podam jej zasady, może ktoś zechce zastosować.

Można ją stosować od 1 do 6 tygodni.

marchew, seler,pietruszka,chrzan,burak,rzodkiew,rzepa,sałata,seler naciowy,zielona pietruszka,rzeżucha,koper,zioła,cebula,por,czosnek,papryka,pomidor,
wszelkie odmiany kapusty,kalafior,kalarepa,dynia,kabaczek,cukinia,ogórki.
z owoców - jabłka,cytryny,grapefruity

Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a/ soku z warzyw i owoców
b/surówek warzywnych, surowych zup warzywnych
c/warzyw gotowanych,duszonych,zup
d/warzyw kiszonych
e/wywarów z ziół, warzyw, owoców
Ilość warzyw i owoców - dowolna

W czasie diety NIE NALEŻY spożywać zbóż, orzechów,ziemniaków,strączkowych,chleba,mleka,oleju,mięsa ani słodkich owoców.
Są zbyt odżywcze, hamują utratę wagi.
NIE PIĆ mocnej kawy,herbaty,alkoholu ani palić papierosów.

przykładowy jadłospis:
śniadanie - sok z marchwi; surówka: pomidor,ogórek kiszony,seler naciowy; gotowany burak; herbata miętowa; sok jabłkowy

obiad - zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grapefruitem; gotowany kalafior, kompot z jabłek

kolacja - mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi z jabłkiem, gotowana biała kapusta, sok pomidorowy, herbata z róży

Po zakończonej kuracji wracać powoli do normalnego odżywiania.
W czasie kuracji zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:
- korzeniowe: marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa;
- liściaste: sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła;
- cebulowe: cebula, por, czosnek;
- psiankowate: papryka, pomidor;
- kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepka;
- dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórki;
- Owoce: jabłka, cytryny, grapefruity;
W tym czasie nie należy spożywać roślin strączkowych (bogate w białko i tłuszcze), ziemniaków (bogate w skrobię), ziarna zbóż (bogate w skrobię i białko), innych ziaren i orzechów (bogate w tłuszcze i białko), słodkich owoców, jak banany, gruszki, śliwki itp. (bogate w cukry), ani olejów (tłuszcz), nie wolno kawy, mocnej herbaty, alkoholu słodkich napojów. Spożywanie tego rodzaju wysoko odżywczych roślin jest równoznaczne z zapoczątkowaniem odżywiania \"zewnętrznego\" i zahamowaniem odżywiania \"wewnętrznego\".
Warzywa i owoce można spożywać w postaci:
a) soku z warzyw i owoców,
b) surówek warzywnych, surowych zup warzywnych,
c) warzyw gotowanych, duszonych, zup,
d) warzyw fermentowanych (kiszonych),
e) wywarów z ziół, warzyw, owoców suszonych lub surowych,
f) owoców.
Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. W przypadku braku apetytu można pić tylko soki, ale wówczas bardzo ważnym problemem są codzienne wypróżnienia. Dłuższe kuracje sokowe należy prowadzić pod kontrolą lekarza

********************

Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej

Kilku tygodniowa kuracja dietą warzywno - owocową (od 2 do 6 tygodni) może być skutecną metodą:

* promocji zdrowia (wzmacnania zdrowia) u ludzi zdrowych, którzy pragną oczyścić organizm ze złogów, uzyskać więcej ergii, odmłodzić się, zwiększyć odporność na przeziębienia i inne choroby
* w zaburzeniach metabolicznych takich jak nadwaga, nadciśnienie, nadmiar cholesterolu, kwasu moczowego, stłuszczenia wątroby, kamica nerkowa, cukrzyca typu II, choroba wieńcowa (rówież profilaktyka przeciwzakrzepowa po by-pasach),
* w zaburzeniach immunologicznych takich jak obniżona odporność (częste infekcje górnych dróg oddechowych, zapalenia bakteyjne, wirusowe, grzybicze), alegie (astma, atopowa egzema, inne choroby skóry), nietolerancje pokarmowe (nietolerancja na gluten, nabiał itp.), kola- genozy (gościec reumatodalny, toczeń trzewny, choroby autoagre- sywne: wątroby, tarczycy (choroba Hishimoto), jelit (wrzodzejące zapalenie jelita grubego
jelito
modelu
żywienia,
* uniknięcie operacji przeszczepu sztucznego stawu kolanowego z powodu zwyrodnienia po kilkakrotnych kuracjach dietą warzywną, ustąpienie bólów kolana trwających od 1 roku, redukcja 25 kg masy ciała u kobiety 56- letniej,
* ustąpienie bólów i obrzęków stawów w przebiegu reumatiodalnego zapalenia stawów trwającego od 27 lat u kobiety lat 55 po 4-tygodniowej diecie, co pozwoliło na odrzucenie kul i odstawienie leków.
oj cięzka ta dieta jak dla mnie :)
Pasek wagi
Cześć Babki!

Iwonko podziwiam szczerze
tak długo na warzywach  i owocach,
a i efekt super

Gołąbko 100 lat!
 
w końcu zaczęłam ferie
jedna z zalet pracy w szkółce
wiec częściej będę zaglądać
Pasek wagi
hej barborka :)
ja też pracuję w szkole - muzycznej co prawda. Ale ferii nie mam bo w administracji pracuję :)) ale za to krócej pracujemy bo tylko do 14
Pasek wagi

to najistotniejsze info  - dużo jest w necie, mozna też znaleźć wyklady dr Dąbrowskiej, jej książkę i turnusy lecznicze na wczasach

pozdrawiam i polecam :-)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.