Temat: Zrzucajmy razem

Zapraszam wszystkich do wspólnego odchudzania. Zaczynamy jutro i kończymy 31 maja 2010. Mam w planach zrzucić 11kg. Zapraszam więc wszystkich chętnych.
Hej, no gdzie Wy się podziewacie 
hello
Składniki:
50 dag karczku lub kości, ewentualnie skrzydełka kurze;
kawałek wędzonej kiełbasy;
30-50 dag kiszonej kapusty;
marchew;
pietruszka;
kawałek selera;
3-5 ziemniaków;
pół cebuli;
2 łyżeczki masła;
łyżka mąki;
ewentualnie kostka rosołowa;

przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi.


Uwaga, mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach.
Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Do tego dodajemy 1 liść laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz odrobinę kminku (10 ziarenek). Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości.

W drugim garnku gotujemy rosół. Mięso (bez kiełbasy) zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę soli. Kiedy mięso trochę zmięknie, dorzucamy startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Na 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Przyszedł czas na połączenie wywarów.
Przelewamy kapustę z wywarem do rosołu i dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na jednej łyżeczce masła cebulę (powinna być przyrumieniona) oraz kawałek wędzonej kiełbasy. Na pozostałym maśle podsmażamy mąkę, aż zbrązowieje i dodajemy do kapuśniaku (ja zawsze do mąki dodaję trochę wywaru i przecedzam do garnka przez sitko, żeby nie było grudek). Najważniejsze, to dobrze doprawić solą, pieprzem, majerankiem, maggi i ewentualnie kostką rosołową.

he to kapuśniak he sorry
2 l wywaru z mięsa i warzyw,
1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki),
50 dag surowej białej kiełbasy,
35 dag kiełbasy polskiej surowej
4 jajka na twardo,
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
1 średnia cebula,
7 ząbków czosnku,
4 liście laurowe,
2 łyżki suszonego majeranku,
10 kulek ziela angielskiego,
10 ziarenek czarnego pieprzu,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Żurek wielkanocny
Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu.. Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotować 30 min. Wyjąć cebulę, wlać zakwas i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiełbasę pokroić w cienkie słupki. Dodać do żurku. Zagotować. Podawać z połówkami jajek licząc po jednej na porcję.

chciałyscie foto w kiecce, mocie

człowiek trochę odpocznie sobie od siedzenia na necie a tu z 60 stron robi się ponad 180????

PYTAM- kiedy ja mam to nadrobić

.

WITAJCIE KOCHANE


Anka a Ty co tak się wystroiłaś??

Słyszałam,że już jesteś mężatką


WYGLĄDASZ SUPER


cicho, a tam mężatka mąż lubi jak się pindrze.

dobrze ze jestes i sie podleczyłas. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.