- Dołączył: 2007-09-08
- Miasto: Alofi
- Liczba postów: 20601
15 marca 2012, 18:44
Witam przybyłą Basię, Danusi i Joli chyba już dzień dobry mówiłam.
Basiu, ja kompleksów nie mam. Jak każda baba wiele chciałabym w sobie zmienić, ale operacji nie będę robić, odsysania też nie, jestem w takim wieku, ze nawet za dużo schudnąć nie chcę i nie mogę. Nie zmienię swojej daty urodzenia, żebym stawała na głowie, a poza tym nie chciałabym nerwowych problemów z dorastającymi dziećmi.
W butach w domu pochodziłam ze 2 godziny i jak KAŻDE nowe tu i ówdzie mnie upijają. Podobno są z koźlej skórki i się ułożą, jak nie będę się martwić.
Wczoraj mówiłam Joli, ze mam teraz awersję do odchudzania i takim samym uczuciem darzę wagę, więc omijam ja szerokim łukiem.
Jolu, ta kiełbaska Magdy to mięso drobiowo - wołowe i chyba takie powinno być, bo drobiowe jest kleiste, więc ta kiełbaska się nie kruszy przy krojeniu, a wołowe sprawia, ze nie jest sucha i twarda. My już swoja porcję zjedliśmy, teraz zrobię następną. Jutro na obiad robię kluchy ze szpinakiem.
Nie jestem pewna Jolu, czy jest sens kupowania tych testów na cholesterol. W przypadku glukozy i cukrzycy te pomiary są niezbędne, bo dzięki nim kontroluje się ilość wstrzykiwanej insuliny. Poziom cholesterolu we krwi zmienia się b. powoli i aby mieć właściwy obraz potrzebne są różne pomiary, czyli poziom ogólny, ale przede wszystkim frakcje (HDL i LDL), ich wzajemny stosunek i poziom trójglicerydów.
Edytowany przez mikrobik 15 marca 2012, 18:55
- Dołączył: 2009-12-28
- Miasto:
- Liczba postów: 4415
15 marca 2012, 18:59
Nie wiem czy to kompleksy, czy sie sama siebie wstydze. W kazdym razie powiedzialam, ze jak schudne to mozna i to ma byc moja motywacja
- Dołączył: 2008-04-02
- Miasto: Wiosna
- Liczba postów: 47088
15 marca 2012, 19:06
Basiu żyjesz , funkcjonujesz w życiu, w pracy, więc w czym problem , czego się wstydzić nas?? Czy my jakie idealne
![]()
![]()
ja tam kompleksy mam , chociaż umiem z nimi żyć , każda swoje wady ma , wiek też , więc nie ma problemu. A kiełbaski powinny być Marylko, ale nie muszą być
![]()
takie jak z przepisu, każdy może sobie zmodyfikować, pewnie ,że potem pretensje do siebie , ale z wołowiną też nie jadłam, więc nie mam porównania.A testy jak są w aptece to chyba jakiś sens mają chyba
![]()
, choćby w razie czego motywującą z pójściem do lekarza.
Edytowany przez Dana40 15 marca 2012, 19:12
- Dołączył: 2009-12-28
- Miasto:
- Liczba postów: 4415
15 marca 2012, 19:16
Juz znikam dziewczynki. Poogladam troche tv.
Jestem dzisiaj po wizycie u dentysty, a to mnie zawsze niestety stresuje.
![]()
Siedzialam tam tak dlugooooooooooooooooo.
- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Konin
- Liczba postów: 13219
15 marca 2012, 19:45
Magda podaje przepisy na różne kiełbasy. Ja zamierzam zrobić tę
Tradycyjna biała kiełbasa –proporcje
na 1 kg mięsa:
1 łyżeczka
żelatyny + szklanka zimnej, przegotowanej wody
wieprzowina
bez kości (łopatka, karkówka,
itp. –najlepiej zmielić w maszynce z sitkiem o grubych oczkach)
1 starta lub
drobniutko posiekana cebula
3 dag soli
(a najlepiej 3 dag gotowej
soli do peklowania mięsa)
2 solidne
łyżki majeranku
1 łyżeczka
mielonych nasion kolendry (ja
czasem daję ziarna jałowca)
1 łyżeczka
czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
3 ząbki
czosnku (ja przeciskam przez
praskę)
1 łyżeczka cukru (ew.
można pominąć)
…no i reszta jak w przepisie wyżej tj. na
kiełbasę light;)
http://gotuj.skutecznie.tv/2011/04/biala-kielbasa-drobiowa-pyszna-wersja-light/
oraz kiełbasę w mięsie
http://gotuj.skutecznie.tv/2011/12/kielbasa-pieczona-w-miesie/
Poza tym te kiełbaski pikantne co robiła Marylka. Zrobię sobie "masarnię" w sobotę a potem Wam powiem jak smakowało. Mięsa są do tych wyrobów różne i różne mieszanki. Madga zresztą mówi że jak kto woli, czyli to nie apteka i nie ma się co denerwować. Będę kombinować. Ta " słoikówka " też mnie interesuje ale z tym gotowaniem ( pasteryzowaniem ) Marylka ma rację. Strzeżonego......