Temat: Plan Protal ,dieta dla osób dojrzałych.Tutaj sie wspieramy


Witajcie Danusi i Jolu,
a ja wlasnie zjadlam juz zupe z brokulow. Taka odchudzona, ale zmiksowana i dla mnie byla pycha

Teraz musze pomyslec jeszcze o kolacji. a ze jestem jeszcze sama wiele wymyslac nie bede, tylko zjem co mi wpadnie w rece
Witam przybyłą Basię, Danusi i Joli chyba już dzień dobry mówiłam.
Basiu, ja kompleksów nie mam. Jak każda baba wiele chciałabym w sobie zmienić, ale operacji nie będę robić, odsysania też nie, jestem w takim wieku, ze nawet za dużo schudnąć nie chcę i nie mogę. Nie zmienię swojej daty urodzenia, żebym stawała na głowie, a poza tym nie chciałabym nerwowych problemów z dorastającymi dziećmi.
W butach w domu pochodziłam ze 2 godziny i jak KAŻDE nowe tu i ówdzie mnie upijają. Podobno są z koźlej skórki i się ułożą, jak nie będę się martwić.
Wczoraj mówiłam Joli, ze mam teraz awersję do odchudzania i takim samym uczuciem darzę wagę, więc omijam ja szerokim łukiem.
Jolu, ta kiełbaska Magdy to mięso drobiowo - wołowe i chyba takie powinno być, bo drobiowe jest kleiste, więc ta kiełbaska się nie kruszy przy krojeniu, a wołowe sprawia, ze nie jest sucha i twarda. My już swoja porcję zjedliśmy, teraz zrobię następną. Jutro na obiad robię kluchy ze szpinakiem.
Nie jestem pewna Jolu, czy jest sens kupowania tych testów na cholesterol. W przypadku glukozy i cukrzycy te pomiary są niezbędne, bo dzięki nim kontroluje się ilość wstrzykiwanej insuliny. Poziom cholesterolu we krwi zmienia się b. powoli i aby mieć właściwy obraz potrzebne są różne pomiary, czyli poziom ogólny, ale przede wszystkim frakcje (HDL i LDL), ich wzajemny stosunek i poziom trójglicerydów.
Pasek wagi
Nie wiem czy to kompleksy, czy sie sama siebie wstydze. W kazdym razie powiedzialam, ze jak schudne to mozna i to ma byc moja motywacja
Basiu żyjesz , funkcjonujesz w życiu, w pracy, więc w czym problem , czego się wstydzić nas?? Czy my jakie idealne ja tam kompleksy mam , chociaż umiem z nimi żyć , każda swoje wady ma , wiek też , więc nie ma problemu. A kiełbaski powinny być Marylko, ale nie muszą być  takie jak z przepisu, każdy może sobie zmodyfikować, pewnie ,że potem pretensje do siebie , ale z wołowiną też nie jadłam, więc nie mam porównania.A testy jak są w aptece to chyba jakiś sens mają chyba  , choćby w razie czego motywującą z pójściem do lekarza. 
Pasek wagi
Juz znikam dziewczynki. Poogladam troche tv. 
Jestem dzisiaj po wizycie u dentysty, a to mnie zawsze niestety stresuje. Siedzialam tam tak dlugooooooooooooooooo.

Dana40" A kiełbaski powinny być Marylko, ale nie muszą być  takie jak z przepisu, każdy może sobie zmodyfikować, pewnie ,że potem pretensje do siebie , ale z wołowiną też nie jadłam, więc nie mam porównania.A testy jak są w aptece to chyba jakiś sens mają chyba  , choćby w razie czego motywującą z pójściem do lekarza. 


Oczywiście, że każdy może sobie modyfikować jak chce. Nie zmuszam Cię, abyś robiła je wg przepisu podanego przez Magdę. Te sa sprawdzone.
Danusiu, jeśli chodzi o testy medyczne - nie wypowiadam się, jeśli o czymś nie mam zielonego pojęcia. Napisałam swoje zdanie, bo są mi znane te tematy. Testy, tak jak tabletki na odchudzanie. Są w aptece, ale czy są skuteczne, czy nie to już inna sprawa. Nie rozumiem dlaczego stawiasz mnie do kąta. Ja nikogo tu nie ograniczam. Nie chcę się wymądrzać i robić wykładu. Napisałam w skrócie. To tak jak z tymi domowymi konserwami. Powtarzam Wam jako mikrobiolog: konserwy mięsne robione w domu powinny być sterylizowane przez 3 kolejne dni. Nie każdy musi brać tę moją wypowiedź pod uwagę, ale nie czułabym się komfortowo, gdybym tego nie napisała, a któraś z Was poważnie zatrułaby się.

Pasek wagi
Magda podaje przepisy na różne kiełbasy. Ja zamierzam zrobić tę

Tradycyjna biała kiełbasa –proporcje na 1 kg mięsa:

  • 1 łyżeczka żelatyny + szklanka zimnej, przegotowanej wody

  • wieprzowina bez kości (łopatka, karkówka, itp. –najlepiej zmielić w maszynce z sitkiem o grubych oczkach)

  • 1 starta lub drobniutko posiekana cebula

  • 3 dag soli (a najlepiej 3 dag gotowej soli do peklowania mięsa)

  • 2 solidne łyżki majeranku

  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry (ja czasem daję ziarna jałowca)

  • 1 łyżeczka czarnego, świeżo zmielonego pieprzu

  • 3 ząbki czosnku (ja przeciskam przez praskę)

  • 1 łyżeczka cukru (ew. można pominąć)

…no i reszta jak w przepisie wyżej tj. na kiełbasę light;)

http://gotuj.skutecznie.tv/2011/04/biala-kielbasa-drobiowa-pyszna-wersja-light/


oraz kiełbasę w mięsie

http://gotuj.skutecznie.tv/2011/12/kielbasa-pieczona-w-miesie/


Poza tym te kiełbaski pikantne co robiła Marylka. Zrobię sobie "masarnię" w sobotę a potem Wam powiem jak smakowało. Mięsa są do tych wyrobów różne i różne mieszanki. Madga zresztą mówi że jak kto woli, czyli to nie apteka i nie ma się co denerwować. Będę kombinować. Ta " słoikówka " też mnie interesuje ale z tym gotowaniem ( pasteryzowaniem ) Marylka ma rację. Strzeżonego......


Pasek wagi
Dobranoc.....
Pasek wagi
"Dobranoc"
Pasek wagi
Dobranoc
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.