Temat: nowy wątek 3 tygodniowy na zgubienie 1,5 kg ! Zapraszam !

Od jutra plan 3 tygodniowy na zgubienie 1,5 kg !

Zapraszam wszystkich chętnych którym trudno zgubić kilogramy a wiadomo razem zawsze raźniej możemy się wspierać, doradzać, podnosić na duchu!

Od jutra 25.07.09  Do 15.08.09 ;-*

Pasek wagi

śliczne Madzia super postanowionka moim zdaniem 30min dziennie starczy i lepiej będzie ciałać i Twój metabolizm z którym masz problemy i i lepiej się będą spalać kalorie bo samą dietką też cudów nie zrobisz ;))) ja bez ćwiczeń nie mogę musi być codzienna dawka bo inaczej jestem chora ;-P a Twój M niech się nie martwi to tylko 2 kilogramki hehe ;)))

a postanowienia masz super też takie mam ja od dziś do wigili nie chcę tknąc nic słodkiego no na tyle chyba mnie stać czyli 9 dni mam nadzieję że tyle wytrzymam chociaż i Ty też wytrzymaj ;* Całuskie i miłego dzioneczka;*

Pasek wagi

KOCHANA MUSIMY SIE TRZYMAC

ABY NASZA WAGA NIE ROSLA TYLKO SPADALA

TE POSTANOWIENIA TAK LADNIE WYGLADAJA ALE TRZEBA SIE MOCNO TRZYMAC

a wiesz o co chodzi z tym indeksem glikemicznym chodzi o to że są pewne produkty które mają tak wysoki poziom glikemiczny że powodują podnoszenie się poziomu insuliny we krwi że ma się po nich uczucie głodu.... i jak np je się ciągle te produkty z wysokim indeksem to na wieczór mogą być takie napady że kaplica... to dobry sposób w internecie weź sobie popatrze na produty co ma najwyższy poziom glikemiczny i to te produkty powinnaś ograniczyć lub poprostu na nie uważać ;)

 

Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej

 

Ananas 59
Arbuz 75
Banan 59
Banany dojrzałe 72
Baton Mars 65
Baton Twix 44
Biszkopt 46
Brzoskwinie 29
Brzoskwinie z puszki w syropie 52
Budyń 43
Buraki 65
Cebula 15
Chipsy 90
Chleb - Pieczywo francuskie 95
Chleb biały 95
Chleb pełnoziarnisty żytni 58
Chleb pszenny 85
Chleb pumpernikiel 40
Chleb żytni na zakwasie 55
Chrupki kukurydziane 63
Chrupki pszenne 70
Ciasto francuskie 59
Coca Cola 63
Cukier rafinowany 68
Czekolada biała 44
Czekolada gorzka 22
Czekolada mleczna 49
Czereśnie 22
Czosnek 15
Daktyle suszone 103
Dynia 75
Fanta 68
Fasola biała 40
Fasola biała, ugotowana 33
Fasola czarna 30
Fasola płaskostrąkowa 46
Fasola szparagowa 71
Figi suszone 35
Fruktoza 20
Frytki 95
Glukoza 100
Grejpfrut 25
Groch gotowany 22
Groszek zielony 45
Groszek zielony z puszki 61
Gruszki 42
Herbatniki 57
Jabłka 38
Jabłka suszone 29
Jogurt owocowy 36
Jogurt 0% tłuszczu 27
Jogurt czysty bez cukru 15
Jogurt naturalny 36
Kasza gryczana ugotowana 54
Kasza jaglana, ugotowana 71
Kasza manna 58
Kiełki fasoli Mung 25
Kiwi 52
Kleik ryżowy 90
Knedle ziemniaczane 52
Kukurydza słodka 53
Kukurydza z puszki 55
Kus kus gotowany 65
Laktoza 46
Lody z pełnego mleka 61
Maltoza 110
Makaron 65
Mango 55
Marchewka długo gotowana 85
Marchewka świeża 30
Mąka kukurydziana 70
Melon 65
Miód 87
Mleko odtłuszczone 32
Mleko pełne 3% tłuszczu 27
Mleko słodzone, zagęszczone 61
Mleko zsiadłe 32
Morele suszone 30
Morele świeże 15
Nutella 33
Orzechy 22
Orzeszki ziemne, solone, prażone 14
Otręby owsiane 55
Płatki kukurydziane 84
Płatki owsiane błyskawiczne 85
Płatki ryżowe 80
Pomarańcza 44
Pomidory 15
Popcorn 72
Proso 70
Rodzynki 64
Ryba 38
Ryż Basmati gotowany 60
Ryż biały gotowany 70
Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55
Ryż długoziarnisty gotowany 56
Rzepa 72
Soczewica z puszki 44
Soczewica zielona gotowana 30
Soja 14
Soja z puszki 18
Sok ananasowy 46
Sok grejfrutowy 48
Sok jabłkowy 40
Sok pomarańczowy 52
Sok pomidorowy bez cukru 38
Sok z marchwi świeży 43
Śliwki 30
Truskawki 40
Winogrona 46
Wiśnie 25
Ziarna całe pszenicy 41
Ziarna całe żyta 34
Ziarno jęczmienia 25
Ziarno kukurydzy 69
Ziemniaki gotowane 95
Ziemniaki młode 57
Ziemniaki pieczone 85
Ziemniaki puree 90
Pasek wagi
a już Ci poszukała te poniżej 70 można jeść ale te powyżej są groźne ;) mam nadzieję że coś zrozumiałaś ;)
Pasek wagi
KOCHANA A JAKI POWINIEN BYC WARTOSC TEGO IG ABY BYLO DOBRZE I JAK TO OBLICZYC???
Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
Pasek wagi
mi się wydaje że poprostu powinnaś ograniczać tych produktów o wysokim a jak obliczyć to nie mam pojęcia ?
Pasek wagi
KOCHANA ALE W DALSZYM CIAGU NIE WIEM JAK TO SIE OBLICZ CZY TAK SAMO JEST ZAZNACZONE NA OPAKOWANIACH JAK KALORIE
nie nie to poprostu ma związek z tym że takie produkty wędrują do krwi i albo (te wysoki) powodują takie skoki że ma się uczucie wilczego głodu i by się chciało tylko jeść i jeść a jak jesz te z niskim np jodurt naturalny ma 15 IG więc jest produktem dozwolonym i zdrowym i można go jeść a widziałaś ciasto francuskie było a Ty lubisz ciastka francuskie i tak pieczywo francuskie ma 95 czyli może powodować te skoki.... rozumiesz już troszeczkę ?
Pasek wagi

KOCHANA JA ROZUMIEM Z TEGO TYLE ZE

te przetwory ktorej maja IG po nizej 50 mozna jesc

a te powyze 70trzeba ograniczyc

ale zkat ja bede wiedziala jakie produkty jaki maja ten skladnik jak ja to moge obliczyc wiem ze tu cos chodzi o zawartosc weglowodanow ale nic po za tym nie wiem :(

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.