- Dołączył: 2009-02-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 20623
29 marca 2010, 10:33
No ładnie Star
ja mam nadzieję, że mnie kupowanie ominie 
Gosia pamiętasz jak bardzo miałam ochote na soczewicę
dopiero dzisiaj ja zjem w pracy 
- Dołączył: 2006-11-16
- Miasto: Hmm
- Liczba postów: 10385
29 marca 2010, 11:31
Ojej soczewica... Też bym zjadła
- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1353
29 marca 2010, 11:42
Ja ostatnio kupiłam sobie na bazarku 2 kg zielonej soczewicy i jem. Kupiłam też czerwoną soczewicę i chcę z niej zrobić pycha zupę - pikantną zupę pomidorową z soczewicą.
- Dołączył: 2009-02-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 20623
29 marca 2010, 11:55
Widziałam i czerwoną ale jakoś nie wiem jak ją zjeść, zieloną nagotoweałam i dzisiaj do pracy z kurczaczkiem zabrałam
- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1353
29 marca 2010, 12:02
Czerwona soczewica jest rewelacyjna do zup. Jest drobniutka i bardzo miękka po ugotowaniu. Bardzo ją lubię
- Dołączył: 2009-02-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 20623
29 marca 2010, 12:14
jeszcze nie jadłam
a w smaku jak zielona ? czy trochę inna?
Ja właśnie wszamałam swoją i dalej jestem głodna 
- Dołączył: 2006-11-16
- Miasto: Hmm
- Liczba postów: 10385
29 marca 2010, 12:14
Ja tylko raz w życiu jadłam czerwoną soczewicę. Zielonej jeszcze nie jadłam...
- Dołączył: 2009-02-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 20623
29 marca 2010, 12:20
Mówiłam, że to przewrotna kobietka

mi jeszcze sporo zostało na jutro mogę się podzielić
- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1353
29 marca 2010, 12:21
Trochę inna w smaku jest. Ciężko mi opisać smakową różnicę. Ja lubię obie. Poza tym w wyglądzie i postaci jest trochę inna. Przede wszystkim zielona soczewica jest w większych ziarenkach, czasem trzeba ją namoczyć aby ją użyć. A czerwona soczewica to bardzo drobne, cieniutkie ziarenka, które gotuje się bez namaczania. Gotują się szybko i łatwo je zmiksować np. do zupy krem.
- Dołączył: 2009-02-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 20623
29 marca 2010, 12:35
Ja chyba dlatego, że jest koloru czerwonego mam wrażenie, że jest ostra
czy pikantna
ale może to mylne wrażenie, następnym razem kupię czerwoną i zobaczę jak smakuje 
Star a jak robisz zupkę ?