Temat: rocznik 1979 - schudnijmy przed 30tką

Witam wszystkich :)
za rok 30tka i z tego powodu chcę zrobić sobie prezent -

ODMŁODZIĆ SIĘ O PARĘ KILO.

Macie podobne plany?

zapraszam do wymiany doświadczeń i wzajemnego wsparcia :)

Pasek wagi

Kiełbasa Lisiecka pana Stanisława Mądrego - najsłynniejszego w Polsce producenta tego wyrobu powstaje w Nowej Wsi Szlacheckiej w słynącej z pięknych widoków podkrakowskiej jurze. Kiełbasa lisiecka na tamtejszych terenach wytwarzana była od pokoleń, a jej nazwa pochodzi od nazwy pobliskiej miejscowości Liszki, gdzie produkuje się jej najwięcej.Do wyrobu używa się tylko soli i naturalnych przypraw, wędzarnię opala drewnem olchowym, bukowym i sosnowym.

Kiełbasa Lisiecka powstaje najlepszych kawałków mięsa wieprzowego - jest to jej charakterystyczna cecha. Na przekroju widoczne są jasno różowe kawałki chudego mięsa otoczone nieco ciemniejszym farszem, a z wierzchu ciemno-brązowa, lśniąca osłonka typowa dla produktów wędzonych. Kształtem przypomina wianek o wielkości 35-55cm. Smak kiełbasy Lisieckiej jest charakterystyczny dla kiełbasy wieprzowej z delikatnie wyczuwalną nutą pieprzu, aromatem czosnku i zaznaczoną obecnością soli. Jest to kiełbasa pieczona, a następnie dobrze dowędzona, odznaczająca się dużą kruchością i soczystością.

Pasek wagi
            Nie robię nikomu reklamy, bo osobiście kupuję innej  firmy, a o ty Mądrym słyszę pierwszy raz!!!!!! Na tym zdjęciu wygląda jak cienka, a ja kupuję raczej w takiej formie jak krakowska sucha:)
Pasek wagi
Kamis, jadę!!!!!!! Dawaj przepis na śmietanówkę, założe się że pychota, już mi ślinka pociekła.....
Pasek wagi
Ebek,ten opis Mądrego bardzo smakowity!!! Pojadłoby się,jestem normalnie głupia za mięsiwem w każdej postaci.

A śmietanowka-miód malina dosłownie,do kawki w sam raz zamiast ciasteczek.Tylko trzeba uważać,bo potem nie można już prowadzić
Pasek wagi
ŚMIETANÓWKA

Składniki:  1 l śmietany 30-36%
                 1 szkl. spirytusu
                 4 szt.cukru waniliowego
                 1/2 kg cukru

1.Kremowkę lekko zagotować z obydwoma cukrami(aż się rozpuszczą).Uważać,by się nie zważyła!!!
2.Następnie ostudzić.
3.Dolewać powoli spirytus i wymieszać dobrze. Porozlewać do butelek.

Voila,gotowe, SMACZNOŚCI !!!
Pasek wagi
A kiełbaskowy temat jest mi o tyle bliski, ze 50% moich klientów robi kiełbaski.... ale na recepturach się nie znam....
Pasek wagi

Ach joj, dzięki Kamis, chyba wiem, co na sobotę przygotuję!! śmietanę trzeba kupić, spirytusu nie mam, ale może wódzi trochę więcej dodam.... tylko pewnie taka gęsta nie będzie?

Pasek wagi
...słabsz na pewno!!! Możesz kupić w monopolowym taką 200ml butelkę spirytusu.
Pasek wagi
właściwie to czemu nie, w sklepie i tak będę po śmietankę
Pasek wagi
Ja też już przepis odpisałam, ale nie wiem kiedy zrobię. Mam pytanieUważać,by się nie zważyła!!! A co zrobić jak się zważy??? Da się to naprawić?
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.