27 czerwca 2011, 21:56
Hej , słuchajcie mam zamiar w przyszłości pracować jako dietetyk. Idę teraz do trzeciej gimnazjum i zastanawiam się czy później iść do technikum gastronomicznego , czy do liceum ogólnokształcącego. wolałabym do technikum bo bym miała zawód , ale nie wiem. Możecie mi doradzić ?
27 czerwca 2011, 22:17
> Lepiej iśc do ogólniaka jeżeli potem planujesz
> studia. Lepsze przygotowanie raczej do matury i
> najlepiej na bio-chem oczywiście.
dokładnie :) Jak planujesz studia to ogólniak i biol-chem, a jak chcesz iść od razu do pracy to technikum.
27 czerwca 2011, 22:17
możesz iść do liceum do klasy o profilu biologicznym,medycznym,ekologicznym ;)
- Dołączył: 2009-11-08
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 3218
27 czerwca 2011, 22:19
Z tego co wiem przynajmniej u mnie w mieście jest technikum o profilu dietetyk.
Zawsze możesz iść na studia po liceum, najważniejsze abyś z dobrym wynikiem zdała maturę.
- Dołączył: 2010-04-04
- Miasto: Chatka Puchatka
- Liczba postów: 604
27 czerwca 2011, 22:21
Jako tegoroczna maturzystka powiem: TECHNIKUM!! Sama żałuje ogólniaka, lepiej iśc tam gdzie masz od razu zawód bo na studia bardziej opłaca sie iść zaocznie (doświadczanie zawodowe), a nawet po dobrym LO mozesz sie nie dostać na dzienne
- Dołączył: 2010-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5711
27 czerwca 2011, 22:28
żeby iść na dietetykę musisz zdać maturę z chemii i biologi, także
zastanów się gdzie się lepiej tych przedmiotów nauczysz.
27 czerwca 2011, 22:28
> > Lepiej iśc do ogólniaka jeżeli potem planujesz>
> studia. Lepsze przygotowanie raczej do matury i>
> najlepiej na bio-chem oczywiście.dokładnie :) Jak
> planujesz studia to ogólniak i biol-chem, a jak
> chcesz iść od razu do pracy to technikum.
- Dołączył: 2011-03-11
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 278
27 czerwca 2011, 22:36
> izi921 ale w gastronomie jest o diecie? bo u nas
> było raczej o gotowaniu+ żenujący poziom biologii
> która jest ważna na studiach potem w kierunku
> dietetycznym
racja moja kolezanka jest w gastronomiku...ja teraz niedługo koncze liceum i powiem ci że troche zaluje ze nie poszłam do technikum bo w razie czego miałabym ten zawód...zawsze chciałam robić cos zwiazane z weterynaria, dietetyką biologia...technikum weterynari było za daleko to wybrałam Lo z rozsz Biol i geografia ang...duzo ci sie jeszcze zmieni to zalezy gdzie trafisz i z jakimi ludzmi i nauczycielami bedziesz pracować...gdy byłam w Gim kochałam biologie a tu teraz zainteresowała mnie bardzo geografia poniewaz mam bardzo wymagająca Panią która potrafi zaciekawic a z Biologi babka...wgl nie ciekawie tłumaczy mówi sama pod nosem w klasie hałas a ona nic dalej gada a moja miłość do Biologi umiera
. Zdecydowanie moge ci polecic
Technik żywienia i gospodarstwa domowego albo klase o profilu biol-chem jeśli chesz isc w kierunku dietetyki;)) 27 czerwca 2011, 22:37
albo konkretny profil dietetyka albo "żywieniówka" ;D
27 czerwca 2011, 22:54
jeżeli chcesz iść na studia to idź do liceum na profil biol-chem.
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Syberia
- Liczba postów: 9620
27 czerwca 2011, 23:00
A ja bym wybrała technikum, jesli jestes nastawiona na studia to do matury i tak sie przygotujesz, a bedziesz miala juz praktyki i zawod, skonczyłam liceum i gdybym miala teraz wybierac poszlabym do technikum. Liceum tak po prawdzie gowno daje i samo w sobie ma renomę tylko dlatego, ze utarło się, ze ci zdolni do ogolniaka, ci mnie do technikum. A prawda taka, że wiele szkół technicznych ma wyzszy poziom nauczania niz niejedno liceum, do tego o wiele lepiej wyglada to poźniej w CV.
Edit: jakby poprzeglądać oferty pracy to bardzo czesto w wymaganiach jest wyksztalcenie srednie techniczne lub wyższe, to mowi samo za siebie.
Edytowany przez drska 27 czerwca 2011, 23:02