- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 czerwca 2011, 10:51
Zapraszam wszystkich chetnych do wspólnego dukanowania
Osobiście jestem zachwycona dietą, na której jestem od 25.03.2011. W tym okresie sporo zrzuciłam z siebie - myślę że dość dobrze poznałam zasady i wypróbowałam wiele przepisów.
Chętnie pomogę nowicjuszom oraz wymienię się spostrzeżenimi z doświadczonymi dukankami.
Razem jest łatwiej !
12 lipca 2011, 08:58
13 czerwca 2011, 11:21
13 czerwca 2011, 11:23
13 czerwca 2011, 12:33
A więc nie wiem od czego zacząc:)
Moje posiłki ? hmm staram się zaczynać dzień od jajecznicy później w pracy jakiś serek ziarnisty, jogurt naturalny z otrebami - a na obiad kurczak pieczony lub smazony na teflonie, ryby, wołowinka itp miesko - na kolacje jakiś ser biały na słodko (ze słodzikiem lub stevią) lub nalesnik ze skrobi kukurydzianej lub tym podobne lekkie danie. Cały czas piję herbate owocową lub pepsi max (nie lubie wody mineralnej)
W dni warzywne PW dorzucam oczywiście warzywa.
Kazdy z czasem dopracuje własny jadłospis według upodobań
staram sie korzystać z produktów zawartych w tabeli dukana (łatwo znaleźć na necie więc nie wklejam)
Po około 2 tygodniach organizm przyzwyczaja sie do braku cukru:) i nie jest tak źle
13 czerwca 2011, 12:43
Dziewczyny co mogę powiedzieć - nie zawsze było tak kolorowo zdazały się grzeszki ( serek danio, ciasto itp) ale waga spadała mimo to.
Zreszta widac na paseczku i życze wszstkim spadków:)
13 czerwca 2011, 13:23
Podrzuce wam przepis na chlebek, gdyż na poczatku trudno się odzwyczaic od pieczywa
Dukanowy chleb
(Dukan, faza II PW) <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Składniki:
· 6 łyżek zmielonych otrąb owsianych
· 3 łyżki zmielonych otrąb pszennych
· 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
· pół szklanki chudego mleka
· torebka suchych drożdży
· pół łyżeczki soli
· słodzik
· 3-4 jajka
· garść prażonej cebulki
Do lekko ciepłego mleka dodać słodzik, jedną łyżkę mąki i torebkę drożdży, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu, żeby zaczęły pracować. Żółtka ubić na puch, dodać zmielone otręby, pozostałe dwie łyżki mąki,sól i podrośnięty zaczyn, dokładnie wymieszać, można wspomóc się blenderem żeby nie było grudek Na koniec ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem dodając prażoną cebulkę czy inne zioła, kminek itp.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180-200 stopni nie nagrzewając wcześniej piekarnika. Chlebek będzie gotowy po około 20-30 minutach, kiedy widać na nim złotą skórkę i po wbiciu patyczka jest on suchy.
Wyjąć chlebek z formy i postawić najlepiej na kratkach do wystudzenia.
13 czerwca 2011, 14:46