- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 maja 2011, 09:47
4 marca 2012, 21:31
4 marca 2012, 21:43
4 marca 2012, 21:49
4 marca 2012, 21:59
4 marca 2012, 22:03
4 marca 2012, 22:43
4 marca 2012, 22:44
Olcia- musisz porozstawiać naczynia z wodą w miejscach gdzie często przebywasz. Ja mam kubek w salonie, butelkę w sypialni, szklankę w kuchni, małą butelkę w torebce, dzięki temu zawsze piciu mam na oku i pod ręką. Dodatkowo do każdego posiłku piję szklankę tj 4x0,25l
Edytowany przez Olcia1975 4 marca 2012, 22:45
5 marca 2012, 09:30
6 marca 2012, 09:52
"Głód i chęć na przekąski można pokonać szybko i to nie koniecznie kalorycznym daniem czy obfitym obiadem.
Oto 6 sposobów na pokonanie wieczornego podjadania i zachcianek:
1. W ciągu dnia staraj się pić dużo wody niegazowanej i zjedz obiad - najlepiej codziennie o zbliżonej porze dnia.
2. Jeśli masz ochotę na czekoladę lub inne słodycze - zaczekaj z nimi do obiadu. Zjedz je po obiedzie, ponieważ wtedy ich działanie najmniej szkodzi i nie powoduje szybkiego powracania uczucia głodu.
3. Jedz warzywa lekko podgotowane, a nawet w połowie surowe! Takie jedzenie syci i zawiera dużo skladników odżywczych, dzięki którym nie czujemy głodu przez dłuższy czas. Wiele warzyw można jeść na surowo: brokuły, marchewki, kalafiora, kapustę, cebulę i oczywiście te najbardziej popularne: pomidory, ogórki, rzodkiewki.
4. Około godz. 18 pokrój sobie jabłko lub gruszkę na kawałki i jedz je powoli. To ważne jak szybko się zjada posiłki. Im wolniej będziesz jeść tym szybciej poczujesz sytość.
5. Po południu, po wyjściu z pracy zacznij żuć gumę. A gdy poczujesz, że nadchodzi głód - umyj zęby! To sprawdzony sposób na zmianę smaku w ustach, dzięki któremu nasz mózg zapomni o głodzie.
6. Wieczorem w lodówce miej przygotowane gotowane warzywa lyb rybę. W razie nagłego ataku głodu, możesz po nie sięgnąć".
6 marca 2012, 09:54
" Tyjemy od nadmiaru spożywanych posiłków. Nie wszystkie pokarmy jednak tuczą, część z nich może nawet nam pomóc w odchudzaniu. Poniżej przedstawiamy te, po zjedzeniu których uzyskamy najlepsze rezultaty. Podpowiadamy, jak komponować posiłki, by nie tylko nie tyć, ale i chudnąć.
Owoce
Nie wszystkie owoce pomagają nam schudnąć, a część z nich nawet może przeszkodzić w odchudzaniu. Te bardzo słodkie dostarczają nam dużych ilości cukrów prostych.
Najlepszym rozwiązaniem podczas diety jest jedzenie jabłek. Dostarczają one dużo witamin i wartości odżywczych, w tym niezwykle pomocnych w odchudzaniu pektyn. Oczyszczają one jelita, regulują układ trawienny, pobudzają wydalanie. Sa idealne jako przekąska pomiędzy posiłkami.
Innym dobrym rozwiązaniem będzie ananas, który w 100 gramach dostarcza jedynie 56 kalorii, ma wspaniały smak i zapach. Ponadto jest żródłem bromeliny, która przyspiesza przyswajanie białek.
Awokado natomiast jest źródłem lipazy - osoby z nadwagą często cierpią na niedobór tego enzymu. Awokado pomocne jest także w obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi.
Kiwi z kolei chamuje apetyt na słodycze, zawiera duże ilości witaminy C, która jest niezbędna w procesie spalania tłuszczu.
No i na koniec absolutny wymiatacz tłuszczu, czyli grejpfrut. Warto jeść je przed posiłkami oraz wieczorem - zamiast kolacji - pomagają spalać tłuszcz, dzięki ich spożyciu w naszym organizmie dłużej utrzymuje się uczucie sytości.
Wszystkie warzywa są świetne w diecie odchudzającej - dostarczają niewiele kalorii, a za to wiele wartościowych składników odżywczych.
Brokuły na przykład to tylko 26 kcal w 100 gramach. Zawierają duże ilości żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy C.
Kapusta kiszona z kolei, podobnie jak grejpfruty, jest prawdziwym pogromcą tłuszczu. Dodatkowo "wymiata" z przewodu pokarmowego szkodliwe produkty przemiany materii.
Chili natomiast przyśpiesza spalanie tłuszczów oraz pobudza do pracy układ trawienny. Ponadto spożywając ostre przyprawy zużywamy więcej kalorii, a także uwalniamy endorfiny.
Na śniadanie, nawet codziennie świetnym rozwiązaniem będą płatki owsiane. Są najlepszym żródłem błonnika i witamin z grupy B. Można dodać do nich miód, chude mleko, owoce, lub jogurt, a wtedy znienawidzona potrawa z dzieciństwa staje się naprawdę pyszna"
http://www.mowimyjak.pl/zdrowie/diety/jedzenie-ktore-pomoze-schudnac-co-jesc-zeby-waga-posza-w-do,97_38654.html