Temat: pieczywo i wypryski

Od jakiegoś czasu mam problem z wypryskami na twarzy. Nie jest to typowy trądzik a po prostu czerwone spore punkty albo kaszka. Jakiś czas temu w ramach testu samopoczucia (bardziej chodzi o jelita i żołądek) odstawiłam pieczywo i zaczęłam jeść ryż, kasze jaglaną i czasami jakieś placki na jasnej mące lub naleśniki. Problem był, ale się zmniejszył. Od tygodnia znów jem bułki i problem wrócił. Ktoś mi może pomóc znaleźć powiązanie? Co takiego może być w bułkach czy chlebie co powoduje wypryski? Dodam, ze tak mam też po pieczywie dobrej jakości. Wątpię żeby to była kwestia mąki bo jem ją właśnie w tych naleśnikach itp

Pasek wagi

Odkad pamietam mialam na twarzy jakies wypryski. 
Jadlam bardzo duzo chleba ( moja slabosc, tak samo jak i czekolada) , ale teraz od paru dni nic. Odkad wzielam sie pozadnie za diete. Nigdy nie wpadlam nawet na to, ze to moze byc przez gluten itp. Chyba musze sie troszke doszkolic 🧐

Pasek wagi

proponuję ograniczyć białe pieczywo. Może to być wina spulchniaczy dodawanych do pieczywa. Spróbuj na jakiś czas zmienić biały chleb na żytni razowy Ale taki prawdziwy. Musisz sprawdzić skład przed kupnem bo lubią oszukiwać. Może poprostu jesz za dużo białej mąki która Ci nie służy. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.