- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 listopada 2019, 17:42
Od jakiegoś czasu mam problem z wypryskami na twarzy. Nie jest to typowy trądzik a po prostu czerwone spore punkty albo kaszka. Jakiś czas temu w ramach testu samopoczucia (bardziej chodzi o jelita i żołądek) odstawiłam pieczywo i zaczęłam jeść ryż, kasze jaglaną i czasami jakieś placki na jasnej mące lub naleśniki. Problem był, ale się zmniejszył. Od tygodnia znów jem bułki i problem wrócił. Ktoś mi może pomóc znaleźć powiązanie? Co takiego może być w bułkach czy chlebie co powoduje wypryski? Dodam, ze tak mam też po pieczywie dobrej jakości. Wątpię żeby to była kwestia mąki bo jem ją właśnie w tych naleśnikach itp
8 listopada 2019, 20:16
Gluten?
tez chcialam napisac, ale skoro po macznych daniach jest inaczej - to moze srodki konserwujace, albo drozdze?
8 listopada 2019, 20:28
tez chcialam napisac, ale skoro po macznych daniach jest inaczej - to moze srodki konserwujace, albo drozdze?Gluten?
9 listopada 2019, 08:05
Mi pogarszało się też po białych bułach, poprawiało na ciemnej mące w rozsądnych ilościach, przeszło całkiem na ketozie.Może więc wyrzuty insuliny mają coś do tego? Na to wygląda, jest też dużo artykułów w sieci na temat tej zależności, jak trafię na jakieś badania to mogę podesłać. Poza tym białe mięciutkie pieczywo ma wybitnie dużo glutenu, mąka mące nierówna. Co zrobić? No nie jeść tego co Ci szkodzi najlepiej.
Edytowany przez mrruczek 9 listopada 2019, 08:33
9 listopada 2019, 09:05
Mi pogarszało się też po białych bułach, poprawiało na ciemnej mące w rozsądnych ilościach, przeszło całkiem na ketozie.Może więc wyrzuty insuliny mają coś do tego? Na to wygląda, jest też dużo artykułów w sieci na temat tej zależności, jak trafię na jakieś badania to mogę podesłać. Poza tym białe mięciutkie pieczywo ma wybitnie dużo glutenu, mąka mące nierówna. Co zrobić? No nie jeść tego co Ci szkodzi najlepiej.
9 listopada 2019, 14:00
Może na jakiś polepszacz? Próbowałaś sama piec bulki i zobaczyć wtedy? Gdy urodziłam dziecko, syn był niesamowicie uczulony- karmiłam go i musiałam na wszystko uważać. Zawsze widziałam które pieczywo jest beznadziejne, bo był zsypany krostami. Ale nie po każdym.
30 listopada 2019, 20:58
Ja walczę od wielu lat z ranami na palcach. Nie ma rady i złotego środka wracają bez przerwy z bolacym skutkiem i kolejnymi ranami. Skóra już jest tak dowalona że tylko dotknąć można i rana jest na nowo. Sprawdzam glukoze z insulina i widzę że jak insulina powyżej 11 to już się rany nie goja. Robiłam teraz już prywatnie wymazy na bakterie i grzyby bo już mam dość tych plastrów i tłumaczeń. A ty znowu co masz na tych palcach.
Edytowany przez katarinakuba 30 listopada 2019, 21:02