Temat: pieczywo i wypryski

Od jakiegoś czasu mam problem z wypryskami na twarzy. Nie jest to typowy trądzik a po prostu czerwone spore punkty albo kaszka. Jakiś czas temu w ramach testu samopoczucia (bardziej chodzi o jelita i żołądek) odstawiłam pieczywo i zaczęłam jeść ryż, kasze jaglaną i czasami jakieś placki na jasnej mące lub naleśniki. Problem był, ale się zmniejszył. Od tygodnia znów jem bułki i problem wrócił. Ktoś mi może pomóc znaleźć powiązanie? Co takiego może być w bułkach czy chlebie co powoduje wypryski? Dodam, ze tak mam też po pieczywie dobrej jakości. Wątpię żeby to była kwestia mąki bo jem ją właśnie w tych naleśnikach itp

Pasek wagi

Gluten?

Pasek wagi

roogirl napisał(a):

Gluten?
mąkę iz boża glutenowe jem normalnie i problemu nie ma

Pasek wagi

roogirl napisał(a):

Gluten?

tez chcialam napisac, ale skoro po macznych daniach jest inaczej - to moze srodki konserwujace, albo drozdze?

Berchen napisał(a):

roogirl napisał(a):

Gluten?
tez chcialam napisac, ale skoro po macznych daniach jest inaczej - to moze srodki konserwujace, albo drozdze?
też myślałam o drożdżach, ale nigdy nie czytalam o tym, by drożdże powodowały wypryski :( Problemy jelitowe i owszem

Pasek wagi

Mi pogarszało się też po białych bułach, poprawiało na ciemnej mące w rozsądnych ilościach, przeszło całkiem na ketozie.Może więc wyrzuty insuliny mają coś do tego? Na to wygląda, jest też dużo artykułów w sieci na temat tej zależności, jak trafię na jakieś badania to mogę podesłać. Poza tym białe mięciutkie pieczywo ma wybitnie dużo glutenu, mąka mące nierówna. Co zrobić? No nie jeść tego co Ci szkodzi najlepiej.

Pasek wagi

mrruczek napisał(a):

Mi pogarszało się też po białych bułach, poprawiało na ciemnej mące w rozsądnych ilościach, przeszło całkiem na ketozie.Może więc wyrzuty insuliny mają coś do tego? Na to wygląda, jest też dużo artykułów w sieci na temat tej zależności, jak trafię na jakieś badania to mogę podesłać. Poza tym białe mięciutkie pieczywo ma wybitnie dużo glutenu, mąka mące nierówna. Co zrobić? No nie jeść tego co Ci szkodzi najlepiej.
ciemnej mąki niestety nie mogę więc chyba pożegnam sie z pieczywem :(

Pasek wagi

Może na jakiś polepszacz? Próbowałaś sama piec bulki i zobaczyć wtedy? Gdy urodziłam dziecko, syn był niesamowicie uczulony- karmiłam go i musiałam na wszystko uważać. Zawsze widziałam które pieczywo jest beznadziejne, bo był zsypany krostami. Ale nie po każdym.

Ja walczę od wielu lat z ranami na palcach. Nie ma rady i złotego środka wracają bez przerwy z bolacym skutkiem i kolejnymi ranami. Skóra już jest tak dowalona że tylko dotknąć można i rana jest na nowo. Sprawdzam  glukoze z insulina i widzę że jak insulina powyżej 11 to już się rany nie goja. Robiłam teraz już prywatnie wymazy na bakterie i grzyby bo już mam dość tych plastrów i tłumaczeń. A ty znowu co masz na tych palcach.  

Pasek wagi

Ja miałam podobny problem z wypryskami na twarzy i w moim przypadku winny był gluten...

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.