Temat: Lidl Polska, supermarkety ulubione

Czy kupujecie w tych supermarketach marki Premium? Czy bardziej Biedronka? Dla mnie zdecydowanie Biedra z tych dwoch, nie kupije jedynie jablek - z warzywniaka zdecydowanie lepsze, lakalnie mam swoja ulubiona masarnie, piekarnie i warzywniak, miejscowe ogolnospozywcze omijam szerokim lukiem

http://nczas.com/2017/11/23/tak-niemiecki-market-c...

Za czym Wy obstawiacie, Wasz najbardziej lubiamy supermarket/dyskont to?

tesco i biedronka

Bardzo lubię robić zakupy w Tesco, Kauflandzie i Auchanie. Czasem zaglądam też do Aldi i Biedronki. Asortyment Lidla również jest w porządku, ale jest mi nie po drodze, więc rzadko tam zaglądam. Kupuję głównie marki premium - szczególnie, kiedy są na promocji. Nie ma się co oszukiwać, większość ludzi chciałaby zjeść dobrze, ale jednocześnie aby nie uderzyło ich to po kieszeni ;) Jajka biorę ze wsi, twaróg i miód także. Mięso kupuję w sprawdzonym, niedużym sklepie mięsnym, choć zdarza mi się też wziąć jakieś kiełbaski czy karkówkę z marketu. Uogólniając: robiąc zakupy kieruję się przede wszystkim składem, tym, co jest napisane na etykiecie. Jeśli jednak mam ochotę na produkt premium - korzystam z promocji. W Tesco często uda mi się dorwać porządne sery za grosze :)

Pasek wagi

Najbardziej lubię Biedrę, ale tutaj nie mam jej blisko, więc kupuję w Stokrotce :/ drogo i mało do wyboru

Zapewniam Cię, że piekarnia piekarni nie równa i ja akurat mam w okolicy 2 różne jedna jedzie po jakości tj. ropulchniacze i inne świństwa to główny składnik ich pieczywa co widać po napompowanym nienaturalnie chlebie i bułkach i oczywiście ja dziękuję za taki towar bo właściciel a mój sąsiad sam przyznał, że takie dodaje i tego nie zmieni. Druga piekarnia też właściciele znajomi i również w sąsiedztwie chleby na prawdziwym zakwasie, który hodują od lat i często dają mi go troszkę do hodowania bo zdarza mi się piec samej. Z tej piekarni chleb jest dobry i nie jest tak sztucznie rozpulchniony, może coś tam dodają jeszcze ale i tak  cieszą się dobrą opinią i mają dobry towar. Jeśli chodzi o pieczywko z marketów czy dyskontów to najgorsze świństwo. Ciasto mrożone w ciekłym azocie transportowane do sieci sklepów a później wypiekane są z tego cieplutkie bułeczki brrrrr. Bałabym się tym czymś nakarmić moje dziecko. Chyba najgorsza piekarnia w Polsce nie karmi ludzi tak syfiastym niby pieczywem jak markety i dyskonty. Zresztą jakie pączki mogą w tłusty czwartek kosztować 70 gr ? Przecież wystarczy pomyśleć z czego one są zrobione i czy to w ogóle są jeszcze pączki. To tylko markety i dyskonty mogą takie coś sprzedawać. 

Pasek wagi

Robię często zakupy w Biedronce bo mam blisko, często cena przy kasie jest inna,a do tego są długie kolejki do kasy i jest ciasno. Wieczorem często jadę do Kauflanda bo są przecenione owoce i warzywa. 

Pasek wagi

Większość zakupów robię w Auchanie 1x na tydzień w tym mięso wieprzowe w związku z tym że jestem leniwa część zakupów robię w Lidlu tylko dlatego że jest blisko (warzywa, mięso drobiowe, pomidory w puszcze, oliwki i czasem jakąś wędlinę,śmietanę oraz środki czystości do łazienki naprawdę są dobre) Pieczywo w pobliskiej piekarni chleb jest prawdziwy na zakwasie robi się czerstwy na drugi dzień więc wiem że nie ma polepszaczy oczywiście pieczywo z tego powodu jest odpowiednio droższe. Czasem chodzę na rynek po warzywa i owoce sezonowe. M w Biedronce kupuje wodę jakoś z tamtejszego towaru nic nas nie nęci. Do pozostałych dyskontów i marketów nie jeżdżę ponieważ jest daleko nie po drodze i nie ma towarów jakie kupuję w auchan.

Pasek wagi

Cefira"[...] Pieczywo w pobliskiej piekarni chleb jest prawdziwy na zakwasie robi się czerstwy na drugi dzień więc wiem że nie ma polepszaczy oczywiście pieczywo z tego powodu jest odpowiednio droższe.[...]

Piekę sama chleb, więc się trochę wypowiem. Kiedyś też kupowałam chleb na zakwasie i myślałam, że taka jego uroda- nie smakuje bo robi się kwaśnawy i twardnie, ale za to zdrowy. Tymczasem chleb pszenno-żytni ( mąka pszenna 650+1850 czyli graham oraz żytnia 720+2000czyli żurek) zrobiony na zakwasie i upieczony w domu jest świeży 3 dni, a zawinięty w lnianą ściereczkę i trzymany w lodówce jest miękki przez tydzień i nie zmienia smaku, nie kwaśnieje, nie kruszy się. Nawet jeśli trudno go nazwać całkiem świeżym, chleb który kupowałam na drugi dzień był gorszy niż mój po tygodniu.

Annne17 napisał(a):

Cefira"[...] Pieczywo w pobliskiej piekarni chleb jest prawdziwy na zakwasie robi się czerstwy na drugi dzień więc wiem że nie ma polepszaczy oczywiście pieczywo z tego powodu jest odpowiednio droższe.[...]

Piekę sama chleb, więc się trochę wypowiem. Kiedyś też kupowałam chleb na zakwasie i myślałam, że taka jego uroda- nie smakuje bo robi się kwaśnawy i twardnie, ale za to zdrowy. Tymczasem chleb pszenno-żytni ( mąka pszenna 650+1850 czyli graham oraz żytnia 720+2000czyli żurek) zrobiony na zakwasie i upieczony w domu jest świeży 3 dni, a zawinięty w lnianą ściereczkę i trzymany w lodówce jest miękki przez tydzień i nie zmienia smaku, nie kwaśnieje, nie kruszy się. Nawet jeśli trudno go nazwać całkiem świeżym, chleb który kupowałam na drugi dzień był gorszy niż mój po tygodniu.

:) To że chleb robi się czerstwy nie oznacza, że się kruszy i kwaśnieje mój jest po prostu twardszy (może się nie kruszy bo kupuję już krojony?) a nie taka miękka poducha przez tydzień. Swego czasu tez piekłam chleb M się zachwycał i te sprawy ale jak pisałam wcześniej jestem nygusem i już nie piekę. Może za jakiś czas z doskoku zrobię chleb ale nie liczę na swoją regularność ;))

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.