26 marca 2011, 16:12
Jak uważacie, czy kelnerzy powinni się dzielić napiwkami z kucharzami?
- Dołączył: 2011-02-18
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3512
26 marca 2011, 16:44
Zależy w jakiej restauracji. Bo w niektórych napiwki są dzielone na cały personel restauracji- oczywiście trochę mniejszy procent trafia na kuchnię niż do kelnerów, ale zawsze coś jednak trafia. My czasem dając napiwek nie wiemy, że to trafia on do wspólnej puli, która potem jest dzielona według wskaźników procentowych między wszystkich.
- Dołączył: 2007-05-28
- Miasto: Na Jednej Z Dzikich Plaż
- Liczba postów: 14201
26 marca 2011, 16:45
> Czyli wynika z tego, żeby jednak się nie dzielić.
Martka, no to w sumie zależy od ustaleń w restauracji. Wiem, ze w niektórych zbierają napiwki w jedną pulę i ją dzielą po równo - nie wiem, czy tylko między kelnerów, czy też i na kucharzy, barmanów i szatniarza...
- Dołączył: 2011-01-02
- Miasto:
- Liczba postów: 6658
26 marca 2011, 16:45
Ja sie wiele razy spotkalam z czyms takim, ze wszystkie napiwki jakie sie otrzymywalo wkladalo sie do wspolnej "puszki" i pod koniec dnia odbywal sie podzial dla wszystkich tj. kelnerow, barmanow, kucharzy, pomocnikow kuchennych. Czy sprawiedliwe? Nie sadze...
26 marca 2011, 16:46
> to zalezy jak jest ustalone w knajpie , czy
> napiwki sa dzielone czy nie
Niestety u nas nie jest ustalone i zaczyna się robić nieciekawie eh. Dlatego trzeba kombinować jak sie da.
- Dołączył: 2010-06-13
- Miasto: Meksyk
- Liczba postów: 1431
26 marca 2011, 16:47
u mnie w pracy było dzielenie się tylko przy większych imprezach.to też na zasadzie ,bardziej za współprace.logiczne że jak obiad albo kolacja dla 200 osób to wszystko musi być sprawnie robione i czasem się bardzo współpracuje wtedy dzieliliśmy się napiwkami z kuchnią
![]()
i wszyscy zadowoleni.zazwyczaj to kelner zawija napiwki.czasami było tak że wszystkie napiwki szły do jednego worka i na koniec zmiany dzieliło się po kelnerach po równo ale to też w skrajnych przypadkach
Edytowany przez karolicja 26 marca 2011, 16:50
- Dołączył: 2011-03-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4247
26 marca 2011, 16:50
kucharz przygotowuje posiłek i za ten posiłek płacę np. 15zł - to są pieniądze za pracę kucharza. napiwki powinny być tylko dla kelnerów. a jak obsługa jest chamowata i/lub powolna, to wyliczam do co grosza albo proszę o dokładną resztę.
Edytowany przez satoko 26 marca 2011, 16:51
- Dołączył: 2010-03-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 883
26 marca 2011, 17:04
ale kucharzom płacą więcej niż kelnerom :P
- Dołączył: 2009-02-09
- Miasto: Banbury
- Liczba postów: 1092
26 marca 2011, 17:31
Napiwek tylko i wyłącznie dla kelnera za miłą obsługę, kucharz ma większą stawkę.