Temat: Te produkty sa zdrowe ?

Czy te produkty sa zdrowe ? 

Mąka pszenna, olej rzepakowy/słonecznikowy, masło Extra, śmietana, ser mozzarella, ketchup, majonez

Zastanawia mnie czy te produkty bardzo szkodzą i lepiej szukac innych zamienników 

Corinek napisał(a):

Pani_Selerowa napisał(a):

Corinek napisał(a):

masło Extra, śmietana, ser mozzarella  - te są zdrowe  domowy ketchup i majonez też. Kupny broń boże, bo zawiera mnóstwo słodzików.mąka pszenna to największy syf jaki mamy obecnie w diecie, oleje pod wpływem temperatury zamieniają się w tłuszcze trans więc nadają się tylko na zimno.
To akurat nie dotyczy oleju rzepakowego
Niestety dotyczy, z tym że olej rzepakowy wytrzymuje dłużej, więc krótko można na nim smażyć. Natomiast im dłużej smażymy, tym więcej tłuszczy trans. A kto wymienia olej do każdego kotleta (co parę minut)? Nikt. Więc już przy 2-3 użyciu tego samego oleju zaczynają się dziać niedobre rzeczy.

Ja nie używam tego samego oleju do smażenia kilka razy. Jeżeli już coś smażę (staram się unikać) to za każdym razem na nowym oleju. Nie demonizowalabym tak tego oleju rzepakowego.

Pani_Selerowa napisał(a):

Corinek napisał(a):

Pani_Selerowa napisał(a):

Corinek napisał(a):

masło Extra, śmietana, ser mozzarella  - te są zdrowe  domowy ketchup i majonez też. Kupny broń boże, bo zawiera mnóstwo słodzików.mąka pszenna to największy syf jaki mamy obecnie w diecie, oleje pod wpływem temperatury zamieniają się w tłuszcze trans więc nadają się tylko na zimno.
To akurat nie dotyczy oleju rzepakowego
Niestety dotyczy, z tym że olej rzepakowy wytrzymuje dłużej, więc krótko można na nim smażyć. Natomiast im dłużej smażymy, tym więcej tłuszczy trans. A kto wymienia olej do każdego kotleta (co parę minut)? Nikt. Więc już przy 2-3 użyciu tego samego oleju zaczynają się dziać niedobre rzeczy.
Ja nie używam tego samego oleju do smażenia kilka razy. Jeżeli już coś smażę (staram się unikać) to za każdym razem na nowym oleju. Nie demonizowalabym tak tego oleju rzepakowego.

No to nikt poza wyjątkami :p

Pasek wagi

A masło klarowane? Kiedyś mi się obiło o uszy, że dobre do smażenia ;) 

.Elena.. napisał(a):

A masło klarowane? Kiedyś mi się obiło o uszy, że dobre do smażenia ;) 

Podobno może być, ale te kupne zazwyczaj wiele wspólnego z masłem klarowanym nie mają - nie licząc tych, które mają cenę adekwatną do jakości.

Pasek wagi

Mąkę lepiej wybrać np. orkiszową. Ketchup bez cukru i ogólnie patrzeć na skład. Majonez robiony w domu powinien być OK. Mi do smażenia olej kokosowy w ogóle nie podchodzi, smażę na tefalu bez tluszczu lub przecieram kroplą oliwy. 

Kupne ketchupy chyba wszystkie mają cukier (pomijam ketchupy z innymi substancjami słodzącymi, bo metabolicznie to to samo, a słodziki tylko bardziej szkodzą trzustce), ale jeśli ktoś nie umie żyć bez ketchupu, polecam ten - nie ma przynajmniej żadnych zagęstników

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.