- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 lutego 2018, 14:41
Czy te produkty sa zdrowe ?
Mąka pszenna, olej rzepakowy/słonecznikowy, masło Extra, śmietana, ser mozzarella, ketchup, majonez
Zastanawia mnie czy te produkty bardzo szkodzą i lepiej szukac innych zamienników
14 lutego 2018, 09:37
Niestety dotyczy, z tym że olej rzepakowy wytrzymuje dłużej, więc krótko można na nim smażyć. Natomiast im dłużej smażymy, tym więcej tłuszczy trans. A kto wymienia olej do każdego kotleta (co parę minut)? Nikt. Więc już przy 2-3 użyciu tego samego oleju zaczynają się dziać niedobre rzeczy.To akurat nie dotyczy oleju rzepakowegomasło Extra, śmietana, ser mozzarella - te są zdrowe domowy ketchup i majonez też. Kupny broń boże, bo zawiera mnóstwo słodzików.mąka pszenna to największy syf jaki mamy obecnie w diecie, oleje pod wpływem temperatury zamieniają się w tłuszcze trans więc nadają się tylko na zimno.
Ja nie używam tego samego oleju do smażenia kilka razy. Jeżeli już coś smażę (staram się unikać) to za każdym razem na nowym oleju. Nie demonizowalabym tak tego oleju rzepakowego.
14 lutego 2018, 10:37
Ja nie używam tego samego oleju do smażenia kilka razy. Jeżeli już coś smażę (staram się unikać) to za każdym razem na nowym oleju. Nie demonizowalabym tak tego oleju rzepakowego.Niestety dotyczy, z tym że olej rzepakowy wytrzymuje dłużej, więc krótko można na nim smażyć. Natomiast im dłużej smażymy, tym więcej tłuszczy trans. A kto wymienia olej do każdego kotleta (co parę minut)? Nikt. Więc już przy 2-3 użyciu tego samego oleju zaczynają się dziać niedobre rzeczy.To akurat nie dotyczy oleju rzepakowegomasło Extra, śmietana, ser mozzarella - te są zdrowe domowy ketchup i majonez też. Kupny broń boże, bo zawiera mnóstwo słodzików.mąka pszenna to największy syf jaki mamy obecnie w diecie, oleje pod wpływem temperatury zamieniają się w tłuszcze trans więc nadają się tylko na zimno.
No to nikt poza wyjątkami
14 lutego 2018, 12:16
A masło klarowane? Kiedyś mi się obiło o uszy, że dobre do smażenia ;)
14 lutego 2018, 12:24
A masło klarowane? Kiedyś mi się obiło o uszy, że dobre do smażenia ;)
Podobno może być, ale te kupne zazwyczaj wiele wspólnego z masłem klarowanym nie mają - nie licząc tych, które mają cenę adekwatną do jakości.
14 lutego 2018, 13:06
Mąkę lepiej wybrać np. orkiszową. Ketchup bez cukru i ogólnie patrzeć na skład. Majonez robiony w domu powinien być OK. Mi do smażenia olej kokosowy w ogóle nie podchodzi, smażę na tefalu bez tluszczu lub przecieram kroplą oliwy.