- Dołączył: 2009-04-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 812
20 marca 2011, 12:09
Może są tutaj osoby, które troszkę znają się na stylu angielskim i mogłyby mi pomóc.
Wymarzyłam sobie mniej więcej taki torcik na roczek synka :
![]()
I teraz moje pytania:
Nigdy nie robiłam jeszcze piętrowego tortu i nie wiem czy tą górną część mam obkładać masą przed położeniem na górze czy dopiero po położeniu już na tym piętrze, a jeśli trzeba go obkładać masą wcześniej to jak potem przenieść w nieuszkodzonym stanie ? czy trzeba to np. robić dzień wcześniej i poczekać aż ciasto będzie sztywniejsze ?
Drugie moje pytanie to skąd można wziąć takie druciki ? Czy to są druciki florystyczne ?? I co zrobić żeby te gwiazdki się trzymały ?? Też dzień wcześniej trzeba to przygotować i wysuszyć ?
Trzecie pytanie czy możecie polecić jakieś barwniki które dają taką ładną intensywną barwę ??
Podoba Wam się taki torcik ??
Edytowany przez goja86 20 marca 2011, 12:10
- Dołączył: 2009-04-22
- Miasto: Pyszlandia
- Liczba postów: 668
23 marca 2011, 18:00
goja86 jak już zrobisz zwierzątka to wklej zdjęcia.Mój słonik nie jest robiony według tych wzorów,robiłam go z wyobraźni,ale może kiedyś zrobię zwierzątka według tych wzorów,muszę się jeszcze zaopatrzyć w kolorowe barwniki do masy cukrowej,na pewno słonik wyjdzie ładniejszy.Jeżeli ma się wzór to jednak lepiej robi się wszelakie figurki,czyż nie???
23 marca 2011, 18:02
z głowy go robiłaś? :) no to masz smykałkę artystyczną :)
- Dołączył: 2009-04-22
- Miasto: Pyszlandia
- Liczba postów: 668
23 marca 2011, 18:30
oglądam przeróżne programy kulinarne,szczególnie podoba mi się "Słodki biznes" i "Cukiernicy na start",(teraz chyba jest jeszcze nowy program"Ciacho"),z tych właśnie programów czerpię pomysły na torty,po obejrzeniu paru odcinków tych programów zdecydowałam się na wypróbowanie tortu w stylu angielskim,tam też pokazywali jak robią wszelakie ozdoby z masy cukrowej.
- Dołączył: 2009-04-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 812
23 marca 2011, 18:32
Ja bez wzoru bym nie dała rady.. Ok wkleje, tylko że ja mam teraz tylko 3 barwniki i to w płynie więc są do niczego, planuję kupić te
barwniki żelowe Wilton, ale cena jednego to ponad 11 zł a mi by się przydało z 6 - 7 kolorów, chociaż mój facet dziś sięmnie spytał po co mi tyle kolorów skoro mogę pomieszać np. czerwony z żółtym i będę miałą pomarańczowy, ale nie wiem czy z barwnikami tak się da , bo one sąbardzo mocne i wystarczy podobno odrobinka na wykałaczce i wystarczy na zabarwienie całęj masy cukrowej więc sama nie wiem.. a nie chce potem domawiać i 2 razy za wysyłkę placić.. Ale na pewno zamówię sobie czarny :) i będe mogła zrobić zebrę
Też oglądałam te programy, teraz ostatnio jakoś nie mam czasu,a dalej na TlC o 21 leci ten program ??
Edytowany przez goja86 23 marca 2011, 18:39
23 marca 2011, 18:33
no właśnie co do barwników też mam wątpliwości..:/ nie wiem co gdzie i jak
- Dołączył: 2009-04-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 812
23 marca 2011, 18:37
Ja wiem jedno ,nie warto kupwać tych po 3 zł w buteleczkach - są do nieczego hehe, na ten tor ser który wrzucałam wcześniej zużyłam cała buteleczkę żółtego barwnika, a i tak nie wygląda na żółty, a te z Wiltona sa podobno bardzo ok, tylko nie wiem czy da się kolory zmieszać, ale tak się zastanawiałam, żę np. można by zabarwić dwie kulki masy jedna np na żółto druga na czerwono i te kulki se sobie zwałkować tak jak sie masę marmurkową zrobi i może wtedy by wyszedł ten kolor pomarańczowy..
Elu a mogłabyś się podzielić swoim przepisem na masę cukrową ? ja robie ten że do rozpuszonej żelatyny dodaje glukozę i plantę apotem puder, ale widziałam dużo przepisów, nawet z mąki pszennej .Mnie w tej masie wkurza trochę to, że tak szybko twardnieje, mimo że owijam folią tą, z której w danej chwili nie korzystam
Edytowany przez goja86 23 marca 2011, 18:40
- Dołączył: 2009-04-22
- Miasto: Pyszlandia
- Liczba postów: 668
23 marca 2011, 18:43
ja właśnie barwnikiem w płynie zabarwiłam masę na czerwono,niestety u nas w tesco był tylko ten jeden kolor,ale jak będę w PL to na pewno zaopatrzę się w barwniki w proszku.Kiedyś zabarwiłam masę cukrową barwnikami do jajek,oto efekt:
![]()
Tutaj masę cukrową zabarwiłam na czerwono barwnikiem w płynie a na zielono galaretką agrestową albo o smaku kiwi:
- Dołączył: 2009-04-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 812
23 marca 2011, 18:43
A zobaczcie taki tort mieliśmy na chrzciny synka.
![]()
Zapłaciliśmy za niego 100 u takiej babki , która to hobbistycznie robi :) i jak teraz patrze na niego to nie wydaje się taki trudny do zrobienia, bo te ozdoby to chyba babka miała już gotowe.. i do tego był nie dobry bo bardoz słodki , ale nie przez masę tylko przez te kremy w srodku słodkie i nie nasączany.. dlatego teraz chce zrobić sama :)
Edytowany przez goja86 23 marca 2011, 18:43
- Dołączył: 2009-04-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 812
23 marca 2011, 18:46
Ja pisałam o tych barwnikach
![]()
Cała buteleczka żółtego nie zabarwiła mi nawet jednej masy, a czerwony mi splesniał :), ale niebieski nawet daje radę, a brązowy jest baaardzo mocny, ale robi coś strasznie dziwnego z masą i od razu robi się krucha
- Dołączył: 2009-04-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 812
23 marca 2011, 18:49
A zobaczcie na ten torcik,
![]()
bardzo mi się podoba, ale nie wiem jak oni to zrobili tą sierść elmo, bo to nie krem chyba tylko masa cukrowa i jedyne co mi przychodzi do głowy, to zrobienia masy i zmielenie jej maszynką taką np. do mięsą, aż żałuje że tu nie mam bo bym od razu wypróbowała bo ciekawa jestem czy by wyszło coś takiego, bo tak to prosty do zrobienia, tylko buzie i wielkie oczy ulepić, no i kształt