Temat: MIÓD

Mam pytanie. Dlaczego miód który kupuje po jakimś czasie sie zbryla? Dodam że miód jest naturalny i trzymam go w temperaturze pokojowej.
Tak to ja :)

Proszę, oto link: http://vitalia.pl/forum22,63669,0_Nasze_przepisy_wegetarianskie_i_weganskie_.html

Sama robiłam pasztet selerowo-pieczarkowy, sojowy z warzywami i soczewicowo-pieczarkowy. Pyszności :)
Prosty proces krystalizacji.
O świetnie, bardzo Ci dziękuję, ja zrobiłam ostatnio sojowy z głowy, konsystencja i struktura wyszły mi rewelacyjnie, ale źle dobrałam przyprawy chyba :). 
Każdy prawdziwy miód się krystalizuje :) Jeśli chcesz by był "płynny" włóż słoik z miodem do naczynia z wodą i ogrzewaj delikatnie na gazie. To mój sposób.
Pasek wagi
Tylko na wolnym ogdniu i nie za długo w zbyt wysokiej temperaturze miód łatwo traci swoje właściwości.
No, przyprawy to kwestia indywidualna. Ja swój pierwszy pasztet przepieprzyłam tak, że ledwo go dało radę zjeść. największą frajdę miał mój Szanowny bo on lubi takie popieprzone potrawy :D
Zależy od rodzaju miodu (nekatorowy -  jakich kwiatów, spadziowy, mieszany - mają różne stosunku zwartości glukozy do fruktozy) - miody naturalne jedne szybciej krystalizują, inne wolniej. Po podgrzaniu wracają do formy płynnej, ale przy ok. 60 stopniach Celsjusza tracą swoje właściwości (antybakteryjne i wzmacniające w enzymach zawartych w miodzie).
Diamandko - nie dodawaj do miodu z wodą(swoją drogą GENIALNIE że robisz sobie taką miksturę :) ) cytryny - nie wytłumaczę Ci mechanizmu, ale mój tata i jego koledzy pszczelarze mówią, że jak dodasz cytrynę do miodu to nie masz pożytku ani z cytryny ani z miodu bo coś tam się gryzie i zabija wartościowe składniki. uf. :) nigdy nie byłam dobra z chemii. ;]
no i właśnie - miód się KRYSTALIZUJE a nie zbryla. :)
No nie opowiadaj mi o tej cytrynie, kurde!!! Hmmm muszę poszperać w takim razie, ale z domowych różnych receptur wiem, że własnie dodaje się cytrynę. Kurka wodna. Muszę to wyjaśnić.
Na jedno wychodzi jest twardy i tyle

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.