Temat: MIÓD

Mam pytanie. Dlaczego miód który kupuje po jakimś czasie sie zbryla? Dodam że miód jest naturalny i trzymam go w temperaturze pokojowej.
niewie od czego to zalezy ale  wiem ze musi byc czysta lyzeczka, i nie mozesz go zabrudzic masłem lub czymkolwiek. Niewiem czemu tak jest wiem tylko ze wąłsnie nic nie moze sie do niego sotac nie powinno sie brudzic łyzezki ktora sie wyjmuje albo tez jej oblizywac i wkładac spowrotem. NIEMAM POJECIA DLECZEGO. Słyszałam to tylko od dziadów pradzaidów moich dziadów .
Pasek wagi
Zależy od kiedy go tam trzymasz... z czasem miód będzie się zbrylał
Jeżeli miód się zbryla oznacza to, że jest prawdziwy, a nie sztuczny. Po 2 miesiącach od daty "produkcji" powinien zacząć się krystalizować ;)
dokladnie tak jak mowi impressivo to tylko potwierdzenie tego ze miod jest prawdziwy:)
tylko prawdziwy się zbryla :D
Pasek wagi
Każdy prawdziwy miód po pewnym czasie krystalizuje. A przechowywać [powinno się miodek w lodówce, w szczelenie zamkniętym słoiku, żeby nie wietrzał.
Polecam Ci tę stronkę o miodku, propolisie itp. http://www.pasieka.rostkowski.info/zdrowie.html

ja kupuję tylko miód z pasieki, a nie jakieś podróby marketowe.
Dzięki za adres pasieki super informacje własnie tego mi brakowało.
proszę bardzo :)

Ja piję codziennie rano miskturę wzmacniającą: 1 łyżka miodu, 1 łyżka kopiasta pyłku - rozpuszczam w kubku wody i odstawiam w zakręconym słoiczku przez noc. Rano wciskam do tego pół cytryny i wypijam na czczo - a przynajmniej 30 minut przed śniadaniem się powinno to pić. Jak nie masz pyłku to możesz pić sam miodek z cytryną, ale wazne jest aby rozpuszczać przez noc bo w przeciwnym razie wchlania się jedynie ok. 10% składników odżywczych. Poczytaj sobie na tej stronce, fajne przepisy są i cenne informacje :)
Diamandka czy ty kiedyś nie założyłaś na forum jakiegoś tematu z przepisami wege ? lub grupy ? szukam i nie mogę znaleźć, kiedyś tak pisałam, ale pod innym nikiem, pamiętam, że były tam jakieś przepisy na pasztet, a bardzo potrzebuje jakiegoś sprawdzonego :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.