- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 kwietnia 2017, 11:11
Hej,pare dni temu dałam na forum wątek pytający jak wyglada praca jako pomoc kuchenna.Jestem po paru dniach pracy i szczerze mówiąc nie wiem czy warunki na których pracuje sa wobec mnie fair i chciałabym sie was poradzić co mam dalej w tej sytuacji zrobić.Moja praca głownie polega na staniu nawet po 5 godzin non stop ba zmywaku,,po pierwszym dniu pracy plecy mnie od tego tak bolały ze nie mogłam sie schylać. moje ręce sa od tego strasznie suche i szorstkie.Probuje co prawda za każdym razem wkładać rękawiczki ale czesto zdarzać sie sytuacja ze wszystko zmyje, zdejmę je a za sekunde mam znowu cos zmyć bo kucharz tego natychmiast potrzebuje i ręce wtedy niestety maja kontakt z detergentami.Zdarzaly sie takze takie dni ze musialam obrać na raz 12 kilo ziemniaków i tez moje dłonie ucierpiały na tym strasznie,sa całe w ranach..Do tego dochodzi jeszcze X innych obowiązków ,od wyparzarki po sprzątanie całej kuchni i nawet gotowania całych posilkow dla gości ...jezeli chodzi o przerwy i zarobki to sprawa chyba tez wyglądać niezaciekawie bo przerwy sa jedynie na ,,papierosa,, i trwając max5 minut...po tym odrazu trzeba jak najszybciej wrócić do prac.Stawka za godzine wynosi 10 zł .Jest to moja pierwsza praca i jak mam uczucie szczera to nie mam zadnego odniesienia ,wiec bede wdziecxna za wszelkie porady i sugestie
Edytowany przez Juliakubik 24 kwietnia 2017, 11:14
24 kwietnia 2017, 11:15
Moja przyjaciółka pracuje jako kucharz w jednej z lepszych restauracji u mnie w mieście. Zaczynała zaraz po szkole jako pomoc kuchenna i właśnie tak to wygląda jak opisujesz. Najpierw zmywak, potem jakies drobne prace kuchenne, dopiero po killu miesiącach zdjęli ją ze zmywaka, wykazywała się i teraz nie dość, że jest bardzo zadowolona to i zarabia nie mało a początkowo to miała chyba 7 zł na ręke (dwa lata temu). Takie są realia, jak nie wiążesz przyszłości z pracą na kuchni to poszukaj czegoś innego.
24 kwietnia 2017, 11:15
10 zł na rekę czy brutto? Obecnie najniższe wynagrodzenie to 13 zł brutto.
24 kwietnia 2017, 11:36
dostaje netto 10 zł za godzine.Jezeli chodzi o prace to spodziewałam sie tego ze nie bedzie lekko ,tylko troche przeraza mnie to ze na dniach bede musiała nauczyć sie przyrządzać kazdy posiłek z karty ,a z gotowaniem raczej nie miałam nigdy za dużo wspólnego.Wiadomo codziennie robie sobie jakies śniadania ,obiady i kolacje ,od czasu do czadu teoche bardziej skomplikowanej rzeczy ale jak słyszę ze mam robic jakies jajka w koszulce czy steka to cholernie boje sie tego ze bede na poczatku te dania psuć,i potem wina spadnie na mnie.
24 kwietnia 2017, 13:55
Szczerze nie wiem czy to normalne.
Moja rodzina prowadzi restauracje, na zmywaku była pani która tylko tym sie Zajmowała . Praktycznie cały czas zmywała bo było tyle naczyń.
Jak pracowałam jako kelnerka to zmywak należał do moich obowiązków. Pomoc kuchenna robiła Dania i zmywała naczynia ( ale to typu jedna miska,nóż). Te naczynia nie były po gościach tylko po tym co kucharze nabrudzili
24 kwietnia 2017, 14:16
nie wiem jak wy ale ja kiedy idę do restauracji to po to aby zjeść danie ugotowane przez wykwalifikowanego kucharza za to płacę a nie jakąś pomoc która nic z gotowaniem nie ma wspólnego to po 1 a po 2 jeżeli każą ci gotować to niech zapłacą jak kucharzowi a nie sprzątaczce no i po 3 brak przerw? brzmi średnio legalnie
24 kwietnia 2017, 14:19
Pomoce kuchenne to nie jest najlepiej opłacany zawód. Chyba Cie to nie dziwi ? Przysługuje ci przerwa 15 minut w ciągu 8-godzin pracy. za wielokrotne przerwy na fajke pracodawca ma prawo wywalić cie z pracy.