Temat: Progi zaliczeń na studiach

Hej pytanie jak powyżej, czyli jakie progi zaliczeń macie na swoich studiach?

Ja studiuję filologię na UŚ. Praktycznie z wszystkich przedmiotów próg to 75%, z jakiś dodatkowych 65%. Czasami jestem załamana jak dostanę 2 a potem okazuje się, że miałam np. 73% w liceum to dobre 4 by było :D 

no, ale nie jesteś w liceum, trochę durne porównanie.  Moim zdaniem to jest odpowiedni próg, też takie miałam.

Z egzaminów starcza 50%. Jestem Polibudzie.

Ja mam 65% z egzaminów i kolosów i 70% z lektoratu . Studiuję prawo i jeszcze drugi kierunek ,gdzie progi podobne .

Na medycynie z reguły 60% , czasami 56%

Pasek wagi

U mnie z reguły jest 50%, raz czy dwa zdarzyło się, że progi były wyższe ok. 60%

.daydream. napisał(a):

Na medycynie z reguły 60% , czasami 56%
no i to jest właśnie jakiś żart.... Medycyna (nie tylko, ale głównie medycyna) powinna w ogóle mieć jakiś inny system. 0-1 najlepiej.

U mnie jest 51% Czasem 50%

Im wyższy próg, tym łatwiejsze studia. Na naprawdę trudnych przedmiotach, próg musi być w granicach 50%, bo górne 2% ludzi nie może się nudzić, a pozostałe 98% osób musi mieć realne szanse na zaliczenie. Między pierwszą a drugą grupą jest przepaść nie do przejścia. Poza tym na ocenę 3 stawia się wymagania absolutnie konieczne do wykonywania danego zawodu, na wyższe oceny wymagania dla osób, które będą zajmowały się tą konkretną dziedziną, często naukowo. Nie bardzo rozumiem, dlaczego medycyna miałaby być tu wyjątkiem. Co innego wymagania w trakcie studiów, co innego zaliczenie specjalizacji. Tu próg rzeczywiście powinien być 100%, bo i wymagania stawia się tylko te, które są absolutnie konieczne do wykonywania zawodu, a nie do pracy naukowo-badawczej.

Tu_Flavia napisał(a):

.daydream. napisał(a):

Na medycynie z reguły 60% , czasami 56%
no i to jest właśnie jakiś żart.... Medycyna (nie tylko, ale głównie medycyna) powinna w ogóle mieć jakiś inny system. 0-1 najlepiej.

dlaczego tak uwazasz? i jakie jeszcze kierunki powinny miec inny system?

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.