Temat: Jaką konsystencję powinien mieć kefir?

Kupiłam dziś kefir pierwszy raz, i zdziwiło mnie to, że były w nim takie grudki i miał bardzo gęstą konsystencję. Myślałam, że kefir to jest coś w stylu jogurtu pitnego. W dodatku ma on taki kwaskowy smak, taki powinien być? 

jest dobry. Następnym razem kupuj innego producenta, aż trafisz na taki jaki Ci w konsystencji odpowiada. Jedne beda kremowe np. biedronkowa Tola, inne jak zsiadłe mleko np. Robico.

musisz go dobrze wytrzasac

Pasek wagi

tak, kefir jest bardziej podobny do zsiadłego mleka niż do jogurtu, ale jak dobrze wymieszasz to bedzie jednolity

w sumie ja nigdy tego nie piłam wiec nie wiem jaki powinien byc w smaku ale jesli chodzi o konsystencje to ma taka sama jak widziałam u mnie w domu

Dzięki za odpowiedzi, bo bałam się, ze jest zepsuty :D

czasami maja grudki, czasami sa w pelni plynne .. wszystko zalezy od producenta, jak rowniez od daty przydatnosci -kiedy kefir jest "na wykonczeniu" to czesto wlasnie powstaja w nim grudki. niemniej jednak jak najbardziej nadaje sie on do spozycia i w zaden sposob nie wplywa to na jego smak.;)

Kefir jest kwaśny- to normalne ;) Konsystencja zależy od producenta. Ja pije właśnie Tolę z Biedronki i jest aksamitny (mocno go wstrząsnęłam)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.