Temat: Pieczenie ciast - pytanie.

Witam.

Dopiero raczkuję w tej materii i mam pewną wątpliwość, której nie udało mi się rozwiać mimo "Googlowych" poszukiwań. Jak powinnam traktować ciasta tuż po upieczeniu? Zostawić w piekarniku, uchylić drzwiczki czy może wyjąć po kilku chwilach? Zapewne dużo zależy od typu ciasta więc dodam, że wszyscy w rodzinie preferują wilgotne ciasta i takie zaczęłam piec. 

Dzisiaj przykładowo zrobiłam brownie. Piekło się 20 minut i nie wiedziałam czy powinnam je zostawić czy od razu wyjąć, by nie doprowadzić do dalszego ogrzewania (brownie musi być bardzo mokre).

I jak jest w kwestii biszkoptów czy serników. Tu akurat znalazłam kilka informacji i wynika z nich, że nie należy ich wyjmować zbyt szybko, bo ciasto może opaść. Czy to dobra zasada?

Mam piekarnik elektryczny z termoobiegiem.

Pasek wagi

Wyciągam od razu wszystkie ciasta i zawsze wychodzą, a piekę już tak od dawna, nawet na zamówienia. Co do wilgotnych ciast, polecam babkę czekoladową. Jest przepyszna i bardzo prosta, no i oczywiście bardzo wilgotna: http://magiawkuchni.blox.pl/2013/03/Wilgotna-babka-czekoladowa.html

O co chodzi z tym rzucaniem biszkopta? Jak to się dokładnie i kiedy robi? I co ma na celu?

Nowa dyscyplina sportowa - rzucanie biszkoptem na odległość :D

A tak na poważnie, też nigdy nie słyszałam o tej metodzie :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.