- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 listopada 2015, 23:29
Witam.
Dopiero raczkuję w tej materii i mam pewną wątpliwość, której nie udało mi się rozwiać mimo "Googlowych" poszukiwań. Jak powinnam traktować ciasta tuż po upieczeniu? Zostawić w piekarniku, uchylić drzwiczki czy może wyjąć po kilku chwilach? Zapewne dużo zależy od typu ciasta więc dodam, że wszyscy w rodzinie preferują wilgotne ciasta i takie zaczęłam piec.
Dzisiaj przykładowo zrobiłam brownie. Piekło się 20 minut i nie wiedziałam czy powinnam je zostawić czy od razu wyjąć, by nie doprowadzić do dalszego ogrzewania (brownie musi być bardzo mokre).
I jak jest w kwestii biszkoptów czy serników. Tu akurat znalazłam kilka informacji i wynika z nich, że nie należy ich wyjmować zbyt szybko, bo ciasto może opaść. Czy to dobra zasada?
Mam piekarnik elektryczny z termoobiegiem.
18 listopada 2015, 09:15
Wyciągam od razu wszystkie ciasta i zawsze wychodzą, a piekę już tak od dawna, nawet na zamówienia. Co do wilgotnych ciast, polecam babkę czekoladową. Jest przepyszna i bardzo prosta, no i oczywiście bardzo wilgotna: http://magiawkuchni.blox.pl/2013/03/Wilgotna-babka-czekoladowa.html
18 listopada 2015, 10:53
O co chodzi z tym rzucaniem biszkopta? Jak to się dokładnie i kiedy robi? I co ma na celu?