Temat: Drozdze nie rosna, help!

Odlozylam ciasto drozdzowe do wyrosciecia, ale w ogole nie uroslo, kula byla takie samej wielkosci co przed odstawieniem. Drozdze byly wazne do 12.02, ale napoczete juz od 5 dni, ma to jakies znaczenie? Zauwazylam jeszcze, ze czasami drozdze sa bardzo kruche (te takie byly), a czasami kleiste, zalezy to od firmy...Zawsze wydawalo mi sie, ze te kruche sa bardziej swieze. Mimo ze to ciasto nie uroslo, normalnie je uformowalam i wsadzilam do piekarnika, jest szansa ze w piekarniku urosna i ciasto bedzie smaczne po upieczeniu?

a jaki mialas przepis... mi aie nie zdazylo zeby nie rosly... drozdze lubia cieplo wiec najpierw mieszam je z cieplym ale nie goracym mlekiem i odstawiam zeby urosly potem dodaje do ciasta i tez czekam az urosnie... gorace mleko zabija drozdze... a w zimnie nie urosna...musza miec cieplo 

Powinno ciasto urosnąć, jeszcze się nie spotkałam z tym aby drożdże nie działały.

Może jest za zimno w pomieszczeniu gdzie go trzymasz, połóż  gdzieś przy kaloryferze i przykryj ścierką... 

Też obstawiam, że jest za zimno wokół.

Pasek wagi

A ja obstawiam, że po prostu je zaparzyłaś:) Woda ma byc ciepła ale nie gorąca:)

też stawiam  że je zaparzyłaś , 

1 posypalas za duzo soli na drozdze 

2 tak jak dziewczyny pisza zaparzylas je 

3 temperatura ma male znaczenie dla drozdzy  ,ja np robie ciasto drozdzowe ktore rosnie w lodowce  ,wiadomo jak cieplo jest to tylko przyspiesza proces rosniecia ale nie ma wplywu na ogolny wzrost 

Pasek wagi
  • Jeśli mleko lub woda którą dodałaś do drożdży była za gorąca to zaparzyły one drożdże. Jeśli mleko jest zimne to też drożdże nie rosną . 
  • Jeśli dałaś sól na drożdże - też ciasto nie wyrośnie.
  • Zbyt duża ilość cukru również może drożdże zabić.
  • Czy po otwarciu drożdży były one później zamrażane ? - jeśli tak , obniża to potem wyrastanie ciasta.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.