Temat: Obróbka termiczna a kcal

Hej. Może mi ktoś wytłumaczyć jak mam liczyć kalorie tzn konkretnie chodzi mi o to że np pierś ma x kalorii, ale po usmażeniu tych kalorii ma więcej. Skąd mam wiedzieć ile więcej ma po usmażeniu? 

Pasek wagi

Liczysz wszystko surowe, przed obróbką.
Pierś po usmażeniu ma więcej kcal, ale jej waga się zmniejsza.

dolicz kalorie z oleju na ktorym ją smazysz ;p

Pasek wagi

ja mięso ważyłam dopiero po obróbce, bo z takiego kurczaka wylatuje dużo wody 

Jeżeli bierzesz pod uwagę konkretny kawałek mięsa to on przed obróbką ma tyle samo kcal co po (zakładając, że nie dodajesz tłuszczu), ale zmieni się jego waga. Ma to znaczenie w przypadku, kiedy porównujesz np 100g surowego mięsa z 100g usmażonego, bo 100g surowej piersi ma ok 100kcal, to po obróbce te 100kcal zawiera się w mniejszej masie mięsa, stąd automatycznie w przeliczeniu na 100g wychodzi więcej kcal dla usmażonego. Jednak dla mnie to jest zbędna matematyka, żeby zastanawiać się jak zmniejszy się masa mięsa po usmażeniu, więc ważę przed, dodaję kalorie z tej łyżeczki oliwy, którą użyłam do marynaty i problem z głowy. Z tego mięsa odparowuje jedynie woda, która kalorii nie ma.


© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.