- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 lutego 2015, 20:12
Hej. Może mi ktoś wytłumaczyć jak mam liczyć kalorie tzn konkretnie chodzi mi o to że np pierś ma x kalorii, ale po usmażeniu tych kalorii ma więcej. Skąd mam wiedzieć ile więcej ma po usmażeniu?
3 lutego 2015, 20:15
Liczysz wszystko surowe, przed obróbką.
Pierś po usmażeniu ma więcej kcal, ale jej waga się zmniejsza.
3 lutego 2015, 21:29
ja mięso ważyłam dopiero po obróbce, bo z takiego kurczaka wylatuje dużo wody
3 lutego 2015, 21:53
Jeżeli bierzesz pod uwagę konkretny kawałek mięsa to on przed obróbką ma tyle samo kcal co po (zakładając, że nie dodajesz tłuszczu), ale zmieni się jego waga. Ma to znaczenie w przypadku, kiedy porównujesz np 100g surowego mięsa z 100g usmażonego, bo 100g surowej piersi ma ok 100kcal, to po obróbce te 100kcal zawiera się w mniejszej masie mięsa, stąd automatycznie w przeliczeniu na 100g wychodzi więcej kcal dla usmażonego. Jednak dla mnie to jest zbędna matematyka, żeby zastanawiać się jak zmniejszy się masa mięsa po usmażeniu, więc ważę przed, dodaję kalorie z tej łyżeczki oliwy, którą użyłam do marynaty i problem z głowy. Z tego mięsa odparowuje jedynie woda, która kalorii nie ma.