Temat: Patelnia ?

Hej, ma  któraś z was patelnię ceramiczną z carrefoura,bądź z rossmana ? 

Czy są dobre można smażyć bez oleju?

Na patelni ceramicznej nie powinno się smażyć bez oleju. Ogólnie taka patelnia nie służy do smażenia mięsa, a jedynie ryb. 

Ja mam patelnię ceramiczną , ale kupioną w pepco - rewelacja !

Smażę na niej naleśniki, mięso , ryby - bez oleju może przywierać.

Jest taki fajny sposób aby usmażyć coś bez tłuszczu. Trzeba posypać patelnię solą, podgrzać, sól ściągnąć i można smażyć bez przywierania. Ceramicznej nie mam ale na stalowej się sprawdza.

Pasek wagi

LittleWhite napisał(a):

Jest taki fajny sposób aby usmażyć coś bez tłuszczu. Trzeba posypać patelnię solą, podgrzać, sól ściągnąć i można smażyć bez przywierania. Ceramicznej nie mam ale na stalowej się sprawdza.

Skracasz żywotność patelni ze stali traktując ją solą. Ale pomysł ciekawy ;)

Zoolaah napisał(a):

LittleWhite napisał(a):

Jest taki fajny sposób aby usmażyć coś bez tłuszczu. Trzeba posypać patelnię solą, podgrzać, sól ściągnąć i można smażyć bez przywierania. Ceramicznej nie mam ale na stalowej się sprawdza.
Skracasz żywotność patelni ze stali traktując ją solą. Ale pomysł ciekawy ;)

Dlaczego skracam żywotność ? :D Podrzuć mi jakieś źródło proszę, poczytam sobie.

Pasek wagi

mi ogólnie chodzi o patelnie przede wszystkim do jajecznicy ,oczywiście patelnie skrapiam olejem.Muszę kupi nową,moja już nieciekawie wygląda.Głównie chodzi mi o to,aby nie przywierała mi do patelni,skropionej olejem.Koleżanka kupiła sobie patelnię i nawet gdy chcę coś usmażyć na głębokim tłuszczu to się przykleja.Widziałam fajne patelnie w carrefourze i rossmanie ,dlatego się pytam czy może któraś z was posiada patelnię z tych sklepów ;p

LittleWhite napisał(a):

Zoolaah napisał(a):

LittleWhite napisał(a):

Jest taki fajny sposób aby usmażyć coś bez tłuszczu. Trzeba posypać patelnię solą, podgrzać, sól ściągnąć i można smażyć bez przywierania. Ceramicznej nie mam ale na stalowej się sprawdza.
Skracasz żywotność patelni ze stali traktując ją solą. Ale pomysł ciekawy ;)
Dlaczego skracam żywotność ? :D Podrzuć mi jakieś źródło proszę, poczytam sobie.

Sól reaguje z niklem i chromem, powinno się ją dodawać dopiero jak potrawę masz już zagotowaną-czyli nie zimną sól na samą stal, która dopiero będzie rozgrzana. Od soli stal nierdzewna się niszczy, powstają na dnie plamy, które teoretycznie powinno się na bieżąco czyścić,ale czasem się nie da. No chyba, że masz patelnię za stali chirurgicznej, to wtedy żadna sól jej nie popsuje;) Źródło musisz poszukać. Kiedyś pisałam o tym i tak głębiej się zaznajomiłam z tematem. Ale w necie jest sporo informacji o dbaniu o stal nierdzewną.

Ja mam patelnię ceramiczną chyba z Tesco albo Biedronki i naleśniki, jajecznicę, placuszki etc. smażę bez oleju. Nic nie przywiera, o ile będzie to patelnia gładka (bo mam drugą z taką siateczką na środku, to tam się przykleja do tej siateczki jak szalone).

ja mam ceramiczną i nienawidzę na niej nic robić... jajecznicca cała przylega  naleśnika ni eda się zrobić panierka się odrywa  i przykleja i ogólnie dno... patelnia nowa koszt ok 100zł w błoto ... chłopakowi kupiłam teflonową na wyprzedarzy za 35zł i jest o niebo lepsza nigdy więcej ceramicznej

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.