22 grudnia 2010, 19:58
Chciałam zrobić kluski z makiem na święta . Jak macie jakiś sprawdzony przepis to bym prosiła.
- Dołączył: 2006-09-06
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 11
23 grudnia 2010, 06:55
na Wigilie najlepsze są śląskie makówki;) nie można się im oprzeć
- Dołączył: 2009-04-28
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 375
23 grudnia 2010, 07:56
Ja robię takie kluski z makiem. Mak oczywiście gotowy, z puszki, można ewentualnie dodać jakieś bakalie. Kluski robię z gotowanych ziemniaków i mąki, takie jak na kopytka. Tylko zamiast gotować piekę je piekarniku. Po upieczeniu wykładam na talerz a na to mak. Mówię Wam, jakie to pyszne!!! Moja babcia robiła kiedyś, tylko kluski smażyła. Niebo w gębie:)
- Dołączył: 2009-08-10
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 2108
23 grudnia 2010, 11:22
ja nie znam kuti ani klusek z makiem nawet nie iwem czy to to samo ....u mnie sa makówki .... a ja nienawidziłąm kompotu z suszonych śłiwek był poprostu nie do przełniecia pózniej mama zrezygnowała na rzecz kompotu z brzoskwiń
- Dołączył: 2010-02-26
- Miasto: Arabia Saudyjska
- Liczba postów: 2148
23 grudnia 2010, 13:41
Moja mama robila kutie,nigdy tego nie lubilam ale jak pamietam byla z makaronem domowej roboty,duzo maku bakali,miodu,ale pszenicy nie przypominam sobie musze zapytac mame jak to bylo.
Edytowany przez Semfura 23 grudnia 2010, 13:41
- Dołączył: 2009-03-29
- Miasto: -
- Liczba postów: 758
23 grudnia 2010, 16:06
m a k ó w k i są przepyszne;)
chociaż "ze słyszenia" nie wydają się aż tak apetyczne (słodka bułka nasączona mlekiem, przekładana ze zmielonym makiem z miodem, migdałami, orzechami włoskimi.. wychodzi taki kremowo-czarny przekładaniec, hmm)
Edytowany przez kristensen 23 grudnia 2010, 16:09
- Dołączył: 2007-09-17
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3120
23 grudnia 2010, 17:01
kluski z makiem....pychotka
U mnie mówi się, ze to są MAKIEŁKI.
Koniecznie musi być mak przygotowany przez siebie (zaparzony, zmielony parę razy z cukrem). Ten z puszki zmienia smak i jest niedobry. A do tego rożne bakalie i czasami dodaje się mleka...
Aaaaa no i kluski muszą być własnej roboty....w tym cały smak!