- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 grudnia 2010, 19:58
Chciałam zrobić kluski z makiem na święta . Jak macie jakiś sprawdzony przepis to bym prosiła.
22 grudnia 2010, 20:17
22 grudnia 2010, 20:21
22 grudnia 2010, 20:21
Edytowany przez Sserek 22 grudnia 2010, 20:23
22 grudnia 2010, 20:29
prpporcje na 1/4 kg maku
mak zaparzyć, długo, az puści maluteńkie kiełki
odcedzić, zamleć, koniecznie 2 razy
na dno garnka, stalowego najlepiej, bardzo czubatą łyzkę prawdziwego masła, albo i dwie łyzki
do 25 dkg cukru, ja znaczną część cukru zastepuje płynnym miodem, oczywiści prawdziwym
migdały zaparzone, obłuskane, posiekane grubo, ewentualnie płatki migdałowe
rodzynki, ja uzywam miodowozlotych sułtanek
skórka pomarańczowa, nieduzo siekanych orzechów, z 6 fig, kilka siekanych suszonych moreli i śliwek kalifornijskich
zapach migdałowy albo esencja migdałowa
zagrzewam wszystko razem na malutkim ogniu, co chwila mieszam od dna
na starej weglowej kuchni stał garnek na brzegu płyty około 20 minut
taka porcję zjadała rodzina 4 osobowa i jeszcze zostawało na następny dzień
przed podaniem do odmierzonej części maku dodac piane z 1 jajka, łyżkę miodu, kilka niesparzonych rodzynek i troche mleka (nie śmietany) dla rozrzedzenia
do tego maku moja mama podawał łazanki w oddzielnym pojemniku
zawsze na jego dno kładła troche małsa i mieszała te kluski, łazanki ladnie błyszczały
22 grudnia 2010, 20:42
22 grudnia 2010, 20:43
U mnie w domu jada sie kutie ale jestem ciekawa jak smakują takie kluseczki. A która potrawa smaczniejsza?