Temat: Ceramiczna vs teflonowa.

Witam.

Od lat smażę na starych, sprawdzonych żeliwnych patelniach i woku. Chciałabym jednak zaopatrzyć się w patelnię, która pozwoli mi smażyć na minimalnej ilości tłuszczu, a potrawy nie będą przywierać. Waham się między patelnią teflonową i ceramiczną. Nie wiem czy to istotne, ale dodam, że posiadam tradycyjną kuchenkę gazową.

PS: jakie firmy możecie polecić? Czym czyścicie takie patelnie?

Pozdrawiam serdecznie. :)

Pasek wagi

Nigdy nie używałam ceramicznych, od lat smażę na teflonie i sobie chwalę. Mam tefala i jeszcze jakieś droższe, ale nie pamiętam jaka to firma w tej chwili. W każdym razie jedne i drugie bardzo lubię, używam tej którą pierwszą wyłowię z szafki :D

ostatnio kupiłam boskiego tefala ceramicznego i jestem zakochana!!!!!

teflonowe kiedyś miałam w domu ale moja mama się zawzięła i wszystkie wyrzuciła :P teraz mieszkając z chlopakiem stanęliśmy przed tą samą decyzją co Ty, długo wybieraliśmy, ale ja mam jednak zakodowaną wewnętrzną obawę przed teflonem ;) i stanęło na ceramicznej (to nasza druga ale ta wcześniej byla BEZ-NA-DZIEJ-NA chociaż niby lepszej firmy? przypalała się łatwo, ciężko się czyściło, tą spłuczę i jest czysta i nic nie przywiera!)

Ja od lat używałam tylko patelni teflonowej firmy tefal.Ale przeszło pół roku temu kupiłam po raz pierwszy ceramiczną - w PEPCO :D ..... I jestem strasznie zadowolona !

tylko teflon!

ja dostałam niedawno od mamy taką patelnię z kauflanda: 

  jest REWELACYJNA :) za nic nie zamieniłabym jej na teflon! Używam oliwy w sprayu do smażenia i nic mi się jeszcze do niej nigdy nie przykleiło a używam jej niemal codziennie.

Fionka, ale one tak naprawde sluza do zupelnie roznych zadan... na poteflon rozgrzany wrzucasz zwierze albo warzywa albo jajca i smazy sie w wysokiej temp. bo poteflon sie dobrze rozgrzewa...

ceramiczna nadaje sie do duszenia, raczej nic na niej nie przyrumienisz, a przynajmniej nie powinnas, bo traci wlasciwosci, ale warzywa dusza sie na niej pieknie.... ogolnie naczynie ceramiczne dobrze jest miec z pokrywka, raczej gar niz patelnie, wiec jesli chcesz patelnie, to zdecydowanie poteflon...

a co do czyszczenia, to dobrze utrzymane obie wystarczy przetrzec papierowym recznikiem i przelac czysta woda... jesli to nie wystarcza, to znaczy ze sie starzeja... ;)

Mam tą pierwszą patelnię Tefala i jest dla mnie zaprzeczeniem produktu do smażenia niskotłuszczowego. Już po lekkim nagrzaniu patelnia wybrzusza się i na na środku powstaje wyspa, z której tłuszcz spływa na boki. Aby ją zakryć, tłuszczu trzeba dać naprawdę sporo, inaczej mięso smaży się na gołym teflonie. Nie był to problem wybrakowanego egzemplarza, po wymianie problem jest tak jak był. Dowiedziałem się, że aby patelnia się nie wybrzuszała, musi mieć grube dno, czyli kosztować bliżej dwóch stówek niż jednej. I taką teraz kupię - więc podłączam się z pytaniem: na którą warto wydać pieniądze?

Pasek wagi

używam teflonowej z tefala, jestem bardzo zadowolona

Teflonowe patelnie jak się porysuje stają się rakotwórcze. Jak przypalisz jedzenie to wkrótce nieprzywieralność patelni ceramicznej siada, ceramiczna powłoka zdziera się też przy każdym użytkowaniu. Piszę tu o tefalach i innych patelniach za 150zl. W przypadku patelni ceramicznej było super na początku, bo brud można było zbierać zwykłą ściereczką ale jedno przypadnie jedzenia przez domownika i juz przywiera bardziej ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.