Temat: bogate słownictwo

Zainspirowana moją wykładowczynią- młodą na dodatek, chciałabym wzbogacić swoje słownictwo. Wiadomo, że to zrobić, trzeba po prostu zajrzeć do książek, ale to, co w niej "podziwiam" to posługiwanie się słowami bliskoznacznymi- w sensie, że nie użyje standardowego, każdemu znanego słowa, tylko w innej, "mądrej" formie. I wszyściusieńko mówi pięknie, płynnie.. Jakie poleciłybyście mi książki, by tak wzbogacić słownictwo?
Magazyny naukowe? Czy może są jakieś specjalne, które uczą używać innych form?
trzeba czytac ogólnie wszystko - prase, ksiązki wtedy to wchodzi łatwo w glowe t
Sluchac dobrego radia.
Pasek wagi
Moim zdaniem, najważniejsze jest to, aby wiedzieć, jakiego słownictwa używać w jakiej sytuacji - dopasowywać je do 'audiencji'.

Na poszerzenie własnego słownika polecam czytanie wszystkiego :)
literatura klasyczna. Nad Niemnem Orzeszkowej - no tak jak ona potrafiła opisywać i rzadko ten sam zwrot powtarzać to naprawda sztuka. ale ciężko te opisy czytać, no ale słownictwo wzbogaca bardzo!
Pasek wagi
dużo CZYTAJ.
wystarczy czytanie książek :)
Dużo czytaj, ale nie wszystko ja leci...przeczytanie wszystkich części Greya nie wzbogaci raczej słownictwa :-) Ale już polska klasyka tak :-)
Ale ja bym jeszcze dodała...oglądaj przedstwienia Teatru TVP, stare polskie filmy i słuchaj Trójki :-)
weź słownik i czytaj słowa i jego znaczenia powtazaj sobie je w óżnych zdaniach 
tak szczerze, zaraz po studiach dostałam pracę w Urzędzie Miasta, tam to była elita, elita inteligencji, czułam się jak największy wsiok, nie rozumiałam połowy z ich rozmowy, nie powiem miałam kompleksy, wzieły się one stąd że oni mają tak bogate słownictwo,a ja takie swojskie, ale w sumie to śmiać mi się chciało jak ich słuchałam, rzuciłam tą robotę po miesiącu, wyjechałam za granicę, a dy wróciłam przyjęli mnie do międzynar firmy, tam czułam że nadajemy na tych samych falach, dążę do tego byś porzuciła kompleksy, jako że masz ubogie słownictwo

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.