12 lipca 2013, 13:29
Właśnie zrobiłam ciasto do pizzy (a raczej takiego placka drożdżowego z warzywami ;) ), proporcje były takie; 150ml wody, 2 i pół szklanki mąki, szczypta cukru i soli i 25g drożdży.. Ciasto wyszło mi baaardzo luźne, kleiste i ciągnące, wyrosło bardzo, ale po wyrośnięciu było nadal bardzo rzadkie.. Mimo to wyłożyłam je na foremkę (taką to tarty) dodatkowo wyłożoną papierem do pieczenia.. Ciasto roztarłam palcami, bo nie było nawet mowy o jakimkolwiek wczesniejszym rozwalkowaniu..
Myslicie, ze to ciasto w ogole się odklei od papieru?
Wiem, ze za 20 minut sama sie dowiem, ale pomyslalam, ze spytam xD
Edytowany przez healthylife 12 lipca 2013, 18:48
12 lipca 2013, 14:27
funnygames napisał(a):
Co? 250 gramów drożdży? To stanowczo za dużo. Zapewne było 25 g :)
O, jako jedyna poprawnie odmieniłaś - congrats! ;) A jeśli chodzi o przepis, to aż nie chce mi się wierzyć, że wrzuciłaś 2 i pół kostki drożdży do takiej ilości mąki.
Edytowany przez NastyGal 12 lipca 2013, 14:31
12 lipca 2013, 14:29
ilosc wody ktora uzylas jest na pol kilo maki a ilosc drozdzy ktora uzylas jest na ... juz nawet nie bede pisac ile razy przesadzilas xD
12 lipca 2013, 18:47
Jasne, że się pomyliłam! Drożdży dodałam około 25 g (może trochę więcej - z 30 g). Wyszło pyszne i z odklejeniem od papieru nie było żadnych problemów :)