Temat: Odklei się? - ciasto

Właśnie zrobiłam ciasto do pizzy (a raczej takiego placka drożdżowego z warzywami ;) ), proporcje były takie; 150ml wody, 2 i pół szklanki mąki, szczypta cukru i soli i 25g drożdży.. Ciasto wyszło mi baaardzo luźne, kleiste i ciągnące, wyrosło bardzo, ale po wyrośnięciu było nadal bardzo rzadkie.. Mimo to wyłożyłam je na foremkę (taką to tarty) dodatkowo wyłożoną papierem do pieczenia.. Ciasto roztarłam palcami, bo nie było nawet mowy o jakimkolwiek wczesniejszym rozwalkowaniu..
Myslicie, ze to ciasto w ogole się odklei od papieru?
Wiem, ze za 20 minut sama sie dowiem, ale pomyslalam, ze spytam  xD
250 gram drożdży?  Skąd ten przepis?
Pasek wagi
fakt bardzo duzo drozdzy, ja przewaznie daje jakies 20g, i ciasto moge spokojnie rozwalkowac 250g maka i jakies 120ml wody plus olej sol i cukier

..

25g pewnie miało być. Powinno się odkleić- wyjdzie pewnie fajne i puszyste, a nie suchojebne jak zwykle drożdżowce ;)
Od pergaminu do pieczenia powinno się odkleić bez najmniejszego problemu. Od tego to sie wszystko odkleja.
Daj znać czy wyszło ;)
następnym razem dodaj więcej mąki tak żeby ciasto nie kleiło się do dłoni
Co? 250 gramów drożdży?
To stanowczo za dużo. Zapewne było 25 g :)
To niemożliwe, żeby w przepisie było aż tyle drożdży. Zazwyczaj na taką ilość mąki jest od 20 do 30 gram. Ciekawa jestem czy faktycznie tyle dodałaś, czy popełniłaś błąd pisząc ten tekst. Napisz czy wyszło!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.