12 lipca 2013, 13:29
Właśnie zrobiłam ciasto do pizzy (a raczej takiego placka drożdżowego z warzywami ;) ), proporcje były takie; 150ml wody, 2 i pół szklanki mąki, szczypta cukru i soli i 25g drożdży.. Ciasto wyszło mi baaardzo luźne, kleiste i ciągnące, wyrosło bardzo, ale po wyrośnięciu było nadal bardzo rzadkie.. Mimo to wyłożyłam je na foremkę (taką to tarty) dodatkowo wyłożoną papierem do pieczenia.. Ciasto roztarłam palcami, bo nie było nawet mowy o jakimkolwiek wczesniejszym rozwalkowaniu..
Myslicie, ze to ciasto w ogole się odklei od papieru?
Wiem, ze za 20 minut sama sie dowiem, ale pomyslalam, ze spytam xD
Edytowany przez healthylife 12 lipca 2013, 18:48
- Dołączył: 2010-04-09
- Miasto: Swarzędz
- Liczba postów: 7563
12 lipca 2013, 13:34
fakt bardzo duzo drozdzy, ja przewaznie daje jakies 20g, i ciasto moge spokojnie rozwalkowac 250g maka i jakies 120ml wody plus olej sol i cukier
12 lipca 2013, 13:34
Edytowany przez smerfetka90 20 sierpnia 2014, 15:05
- Dołączył: 2013-02-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2622
12 lipca 2013, 13:37
25g pewnie miało być. Powinno się odkleić- wyjdzie pewnie fajne i puszyste, a nie suchojebne jak zwykle drożdżowce ;)
12 lipca 2013, 13:38
Od pergaminu do pieczenia powinno się odkleić bez najmniejszego problemu. Od tego to sie wszystko odkleja.
- Dołączył: 2013-01-16
- Miasto: Bydgoszcz
- Liczba postów: 751
12 lipca 2013, 13:58
następnym razem dodaj więcej mąki tak żeby ciasto nie kleiło się do dłoni
12 lipca 2013, 14:14
Co? 250 gramów drożdży?
To stanowczo za dużo. Zapewne było 25 g :)
12 lipca 2013, 14:23
To niemożliwe, żeby w przepisie było aż tyle drożdży. Zazwyczaj na taką ilość mąki jest od 20 do 30 gram. Ciekawa jestem czy faktycznie tyle dodałaś, czy popełniłaś błąd pisząc ten tekst. Napisz czy wyszło!