Temat: Wieczór Polski - pomysły na jadło [EDIT]

Zwracam się do Was z pytaniem, bo tutaj zawsze można zostać zasypanym jakimiś dobrymi pomysłami.

Mieszkam obecnie w Anglii, uwielbiam gotować i wpadł mi do głowy szczwany plan zorganizowania wieczoru polskiego dla moich niepolskich znajomych. Proszę mi nie proponować alkoholu ^^ - większość jest niepijąca.

Tutaj pytanie - co zaserwować? Nie chodzi o jeden posiłek. Chciałabym, żeby mieli jakiś wybór i mogli skosztować parę rzeczy. Nie pytam o przepisy i dania dietetyczne raczej, bo te prawdziwie kojarzące się z Polską takie raczej nie bywają. Myślałam już o różnych rodzajach pierogów podanych w systemie szwedzkiego stołu. Macie coś innego? 

Odnośnie pierogów jeszcze - jeżeli chcę podać kilka rodzajów, to muszę je gotować osobno, więc może to trochę zająć. Mnie to nie przeszkadza, ale może innym tak - czy pierogi ostygnięte też pasują? Bo nie za bardzo wiem, jak to zrobić, żeby wszystko to  było parujące i gorące.
Jak przeczytałam tytuł to własnie to chciałam zaproponować - różnego rodzaju pierogi. 
Może bigos?
Pasek wagi
golonka -szczawiowa z jajkiem,żurek,bigos,
Pasek wagi
bigos oczywiście , smalec z pieczywem , barszcz czerwony , golonka , gołąbki , kluski śląskie 
Pasek wagi
Bigos, pierogi, flaki, pierogi.. ;)

Co ja ćpię ?
Pierogi raz :D
Kopytka. 
Może placki ziemniaczane?

A jakieś coś z twarogiem?
Czy mnie ktoś okłamał czy Anglicy nie jedzą białego sera?
Pasek wagi
sernik,makowiec,sero-mak
Pasek wagi
O, wlasnie, nie pomyslalam o niczym slodkim;)

Anglicy jedza tylko serki smarowne, lekko przypominające biały ser. Ewentualnie serek typu wiejski. Ser biały dostaję tylko w polskim sklepie lub w jakims markecie, który posiada polską półkę :)
Ja kilka razy robiłam wieczorki polskie dla studentów z innych krajów. Wiadomo, może studenci są mało wymagający, ale bardzo im się podobało, gdy zaserwowałam: pirogi, żurek, ogórki kiszone, placki ziemniaczane, kiełbasę no i dużo polskich słodyczy.
Strogonow  ooo zjadłby

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.