Temat: Pytanie o mięso mielone

Dziewczyny, mam pytanie do tych, które się znają.
Przedwczoraj kupiłam paczkę drogiego mielonego mięsa z indyka, dobrej firmy. Mięso zapakowane jest w plastikowy pojemnik, okryty hermetycznie folią.
Dziś zauważyłam, że w środku zrobił się "bombaż" - folia napęczniała jak balon. Mięso jest ważne jeszcze do czwartku, ja planuję je upiec w poniedziałek. Tylko się zastanawiam, co z tym bombażem? Dodam, że już w sklepie wszytkie opakowania miały lekki bombaż, nie sadziłam, że aż tak urośnie.
Wiadomo, że w konserwach bombaż oznacza zatrucie jadem kiełbasianym. Ale to nie jest konserwa.. no nie wiem. Mięso jest jeszcze ważne, innych oznak zepsucia nie ma.

Myślicie, że powinnam wyrzucić to mięso?
bombaż często występuje nie z winy sklepu(także pójście z reklamacją nie musi oznaczać winy sklepu) , tylko w czasie produkcji.:-)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.