Temat: Pytanie o mięso mielone

Dziewczyny, mam pytanie do tych, które się znają.
Przedwczoraj kupiłam paczkę drogiego mielonego mięsa z indyka, dobrej firmy. Mięso zapakowane jest w plastikowy pojemnik, okryty hermetycznie folią.
Dziś zauważyłam, że w środku zrobił się "bombaż" - folia napęczniała jak balon. Mięso jest ważne jeszcze do czwartku, ja planuję je upiec w poniedziałek. Tylko się zastanawiam, co z tym bombażem? Dodam, że już w sklepie wszytkie opakowania miały lekki bombaż, nie sadziłam, że aż tak urośnie.
Wiadomo, że w konserwach bombaż oznacza zatrucie jadem kiełbasianym. Ale to nie jest konserwa.. no nie wiem. Mięso jest jeszcze ważne, innych oznak zepsucia nie ma.

Myślicie, że powinnam wyrzucić to mięso?
Jeśli zrobił się ,bąbel' to znaczy ,że jest nie świeże.
o tak.

bombaż powstaje w wyniku fermentacji ,więc nie jadłabym tego mięska .
właśnie z takich powodów mięso mielone kupuje tylko i wyłącznie w sklepie mięsnym, takie świeżo mielone lub mielone na moicz oczach.
najlepiej kupić jakiegoś dobrego mięsa i samemu zmielić, tak przynajmniej wiadomo co w nim jest :):)
Znalezione na stronie z testami konsumenckimi:

"W przypadku mięsa mielonego to właśnie paczkowane jest mniej narażone na rozwój bakterii - wykazał to test niemieckiej Fundacji Warentest z 2004 r., w którym okazało się, że mielone sprzedawane w opakowaniach wypadło znacznie lepiej pod względem mikrobiologicznym od mięsa świeżo mielonego przez sprzedawcę. Niekiedy można spotkać mięso pakowane w atmosferze ochronnej. Dzięki temu przetrwa nawet kilka dni dłużej. Dłużej zachowa także świeży wygląd, atmosfera ochronna (składająca się z odpowiedniej mieszanki gazów) zapobiega bowiem utlenianiu barwników mięsa i zmianie jego koloru na szary."

Te mięso jest pakowane właśnie w atmosferze ochronnej, może stąd te gazy i bombaż?
Jest zepsute! nie jedz. Idź w sklepu i poproś o reklamację.
To że data jest ok, to jeszcze nic nie znaczy, bo mięsko mogło być źle przechowywane.
Otwarłam opakowanie. Mięso co prawda nie śmierdzi i wygląda normalnie - ale zdecydowałam, że wyrzucę. Nie chce ryzykować zatrucia.

Weź paragon i idź do sklepu z reklamacją.
Pasek wagi
A jak kupujesz kefir i denko w sklepie wklęsłe a już w domu podnosi się , to też wylewasz ? Ma prawo się podnieśc  , napęcznieć . Jest dobre jeśli droga do domu była wmiarę krótka i nie było na słońcu.Zapach też ma specyficzny nawet już lekko  psujące się. Jeśli pachnie ładnie mięskiem surowym i ma kolor różowiutki , nie na słońcu i szybko się znalazło w twojej lodówce to  "bombaż" może wystąpić i nic się nie stanie . Latem dobrze trzeba wygotować , wysmażyć .

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.