Temat: Ciasto drożdzowe - pieczenie

Mam pytanko. W sumie pierwszy raz będę robić drożdżowe, no może drugi :P I zastanawiam się czy mogę wyrobić wieczorem, uformować bułeczki i upiec rano czy nie bardzo ?? Musi być upieczone zaraz po wyrośnięciu ?
aHA z tego ciasta tez można zrobić placek drożdżowy z owocami i kruszonką lub wykorzystać na pizz-cę oczywiście nie dodajemy do cista cukru a jedynie trochę soli.Choć ja wolę słodkawe ciasto pod piczce.
> Możesz spokojnie zarobić ciasto wieczorem i
> wstawić do lodówki.Rano uformować bułeczki i
> upiec.Sposób wypróbowałam osobiście,nic złego się
> ciastu nie dzieje i pięknie rośnie.

Zdecydowanie! Szczera prawda... Drozdze rosna zarowno w cieple jak i w zimnie. Ja zawsze robie wieczorem i wstawiam do lodowki, a rano pieke :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.