Temat: szpinak

Aż wstyd pisać, nigdy jeszcze nie jadłam szpinaku i ostatnio widziałam w sklepie mrożony, i tak mnie naszło , że czas spróbować.
W związku z tym mam pytanie jak przygotować mroźony szpinak, do czego go jeść i jakie potrawy z niego przyrządzić?
I czy w ogóle warto go kupować czy będę nim pluła ? :)
pozdrawiam

Pasek wagi
no własnie, opócz czosnku, dobrze dać posiekany szczypiorek i trochę zabielić mlekiem, lepiej się przyswajają rózne witaminy i mikroelementy. W duzych ilościach nie jest wskazany ze względu na szczawiany :)
Pasek wagi
Polecam szpinak z dużą ilością czosnku i masła, tylko że masłem nie można przesadzać jak jesteśmy na diecie.
Pasek wagi
Ja robię szpinak z tofu :)
Kroję cebulkę i podrumieniam ją razem z tofu na łyżeczce oliwy z oliwek. Potem dodaje szpinak i gotowe :)
Ja mam dzisiaj na obiad szpinak.
Robie go tak:
wrzucam paczke na suchą patelnię,dodaję kilka ząbków czosnku(drobno siekany),gotuję 3jajka na twardo,kroję w kostkę i wrzucam do szpinaku.Całość mięszam i jem.Nigdy nie solę i nie dodaję pieprzu.Mo facet je tylko taki i bardzi sobie chwali.

a ja uwielbiam zupę szpinakową:
paczkę szpinaku gotuje w wodzie razem z kostka rosołową i dużą ilością czosnku. jak sie podaje mozna zabielić, choc ja tego nie robie. i do miseczki wkladam ćwiartki jajka ugotowanego na twardo:) kurcze az nabralam ochoty:D

i makaron i zapiekanki ze szpinakiem tez sa pycha, ale niestety nie na diete:P

Zupy szpinakowej nigdy nie jadłam. Ale kusi mnie żeby spróbować. Może dzisiaj :) Mój znajomy robi bułki ze szpinakiem i serem żółtym i zapieka wszystko w piekarniku :) Zastanawiam się jak smakuje szpinak na słodko. Zna ktoś może jakieś przepisy?

Kotlety jajeczne ze szpinakiem

400 g mrożonego szpinaku
3 jajka
posiekana papryczka chilli
łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki otrąb owsianych
czosnek
łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz

Jajkarn ugotować na twardo, następnie obrać i drobno posiekać. Szpinak rnrozmrozić i odparować nadmiar wody, przyprawić czosnkiem, solą i rnpieprzem wg upodobań.
Do przestudzonego szpinaku dodać jajka, rnchilli, szczypiorek, łyżkę otrąb i sos sojowy. Dokładnie wymieszać, rnlepić średniej wielkości kotlety i obtaczać je w pozostałych otrębach.
Podsmażyć do zarumienienia na lekko naoliwionej patelni.

 

Smacznego!


Zdjecia i przepis zaporzyczony z internetu:)Serdecznie polecam-sa przepyszne:)Moje ulubione!!!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.