Temat: szpinak

Aż wstyd pisać, nigdy jeszcze nie jadłam szpinaku i ostatnio widziałam w sklepie mrożony, i tak mnie naszło , że czas spróbować.
W związku z tym mam pytanie jak przygotować mroźony szpinak, do czego go jeść i jakie potrawy z niego przyrządzić?
I czy w ogóle warto go kupować czy będę nim pluła ? :)
pozdrawiam

Pasek wagi
Ja uwielbiam szpinak ;] ulubione danie ze szpinakiem to naleśniki z kurczakiem i szpinakiem w sosie beszamelowym :D nooo ale to nie ma diecie niestety ;]
Witaj,
dziś podałam swój przepis na wątku: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko...
A tak wogóle polecam wyszukiwarkę, bo ten temat poruszano już wiele razy :)
zamrożony wrzucasz na patelnie, mozesz dolać troche wody.
duuuzo czosnku, naturalnego, suszonego, pieprzu, soli. niektórzy dają masło, ale jak ma byc dietetycznie to lepiej bez :)

dusisz tak do momentu az cała woda odprauje, troche to potrwa bo szpinak zawiera b.duzo wody.
jak juz jest papkowaty i ma raczej zbitą konsystencje, jest dobry do dalszego wykorzystania.

swietne są naleśniki ze szpinakiem, po prostu przekładasz naleśniki szpinakiem, polewasz np. sosem czosonkowym (oczywiscie na basie jogurtu naturalnego;)
ja dodaje takze szpinak do jajecznicy, jest fajniutko zielona ;)
zupa szpinakowa- pycha.
zapiekanka ze szpinakiem- bajka.
pieczywo zapiekane ze szpinakiem- mniam.

przepisów jest duzo, grunt to nauczyc sie dobrze doprawiać i przyżądzać szpinak, a potem juz można eksperymentować :))
Pasek wagi
Szantih gdzie szukać w jakim dziale szukać tego wątku o przepisach? coś ślepa jestem :)
Pasek wagi
szpinak jest po prostu pyszny :) tak wiec kup ten szpinak, rozmroz go :)i opdgrzej na patelni, dodaj zabek czosnu (tzn. w zaleznosci od ilosci szpinaku i od tego czy lubisz czosnek :P)oczywiscie dodaj sol i pieprz, nastepnie dodaj troszke smietany (najlepiej kwasnej) i dorzuc cale jajko, i wymiachaj :) tak zeby jajko sie scielo...i gotowe do spozycia...naprawde pychota :)
ja juz chyba kilka razy na roznych watkach podawalam moj przepis -jak chcesz to poszukaj
Pasek wagi
ja tez uwielbiam szpinak, dziś mam na obiad:-)najbardziej wolę taki świeży niż mrożony ale dziś mam mrożony horteksu, on nie jest taki drobno mielony:-)fajnie wyszło tylko w środku są takie kostki z których wychodzi sos śmietanowy i chyba jednak wolę dodac trochę normalnej śmietany i jest okej. Ja bardzo lubie makaron ze szpinakiem, pyyycha. Ale ze szpinakiem chyba jest tak że alebo się go kocha albo nienawidzi:-)a przepisów w necie jest dużo więc życzę smacznego:-)
Radze kupić siekany szpinak w takich kosteczkach małych jest w opakowaniu np hortex bo jest smaczniejszy niż ta paćka zmielona. Sama zawsze kupywalam tańszy ale gdy spróbowałam tego siekanego to dla mnie jest olbrzymia różnica. Oczywiście w lato zawsze kupuje świeży.
Pasek wagi
Szpinak jest pycha. Tylko o jednym pamiętaj - szpinak smakuje tylko w towarzystwie czosnku, bez tego ma posmak trawy blee... ja duszę szpinak na wodzie dodaje czosnek i kostkę knorra cebulka a na koniec dodaje troszkę soli, pieprzu i łyżkę jogurtu naturalnego. Do tego makaron razowy lub ryż - pycha jedzonko, a kalorii ledwo co.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.