- Dołączył: 2008-07-26
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 759
22 lutego 2009, 12:48
Aż wstyd pisać, nigdy jeszcze nie jadłam szpinaku i ostatnio widziałam w sklepie mrożony, i tak mnie naszło , że czas spróbować.
W związku z tym mam pytanie jak przygotować mroźony szpinak, do czego go jeść i jakie potrawy z niego przyrządzić?
I czy w ogóle warto go kupować czy będę nim pluła ? :)
pozdrawiam
22 lutego 2009, 12:54
Ja uwielbiam szpinak ;] ulubione danie ze szpinakiem to naleśniki z kurczakiem i szpinakiem w sosie beszamelowym :D nooo ale to nie ma diecie niestety ;]
- Dołączył: 2009-01-17
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 1653
22 lutego 2009, 12:55
Witaj,
dziś podałam swój przepis na wątku: nasze przepisy dietetyczne i nie tylko...
A tak wogóle polecam wyszukiwarkę, bo ten temat poruszano już wiele razy :)
- Dołączył: 2007-07-22
- Miasto: pod palmami :)
- Liczba postów: 562
22 lutego 2009, 12:55
zamrożony wrzucasz na patelnie, mozesz dolać troche wody.
duuuzo czosnku, naturalnego, suszonego, pieprzu, soli. niektórzy dają masło, ale jak ma byc dietetycznie to lepiej bez :)
dusisz tak do momentu az cała woda odprauje, troche to potrwa bo szpinak zawiera b.duzo wody.
jak juz jest papkowaty i ma raczej zbitą konsystencje, jest dobry do dalszego wykorzystania.
swietne są naleśniki ze szpinakiem, po prostu przekładasz naleśniki szpinakiem, polewasz np. sosem czosonkowym (oczywiscie na basie jogurtu naturalnego;)
ja dodaje takze szpinak do jajecznicy, jest fajniutko zielona ;)
zupa szpinakowa- pycha.
zapiekanka ze szpinakiem- bajka.
pieczywo zapiekane ze szpinakiem- mniam.
przepisów jest duzo, grunt to nauczyc sie dobrze doprawiać i przyżądzać szpinak, a potem juz można eksperymentować :))
- Dołączył: 2008-07-26
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 759
22 lutego 2009, 12:58
Szantih gdzie szukać w jakim dziale szukać tego wątku o przepisach? coś ślepa jestem :)
- Dołączył: 2008-11-23
- Miasto: Niemcy
- Liczba postów: 20
22 lutego 2009, 13:00
szpinak jest po prostu pyszny :) tak wiec kup ten szpinak, rozmroz go :)i opdgrzej na patelni, dodaj zabek czosnu (tzn. w zaleznosci od ilosci szpinaku i od tego czy lubisz czosnek :P)oczywiscie dodaj sol i pieprz, nastepnie dodaj troszke smietany (najlepiej kwasnej) i dorzuc cale jajko, i wymiachaj :) tak zeby jajko sie scielo...i gotowe do spozycia...naprawde pychota :)
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
22 lutego 2009, 13:06
ja juz chyba kilka razy na roznych watkach podawalam moj przepis -jak chcesz to poszukaj
- Dołączył: 2008-11-16
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1179
22 lutego 2009, 13:42
ja tez uwielbiam szpinak, dziś mam na obiad:-)najbardziej wolę taki
świeży niż mrożony ale dziś mam mrożony horteksu, on nie jest taki
drobno mielony:-)fajnie wyszło tylko w środku są takie kostki z których
wychodzi sos śmietanowy i chyba jednak wolę dodac trochę normalnej
śmietany i jest okej. Ja bardzo lubie makaron ze szpinakiem, pyyycha.
Ale ze szpinakiem chyba jest tak że alebo się go kocha albo
nienawidzi:-)a przepisów w necie jest dużo więc życzę smacznego:-)
- Dołączył: 2008-09-09
- Miasto: Cieszyn
- Liczba postów: 475
22 lutego 2009, 13:51
Radze kupić siekany szpinak w takich kosteczkach małych jest w opakowaniu np hortex bo jest smaczniejszy niż ta paćka zmielona. Sama zawsze kupywalam tańszy ale gdy spróbowałam tego siekanego to dla mnie jest olbrzymia różnica. Oczywiście w lato zawsze kupuje świeży.
22 lutego 2009, 14:12
Szpinak jest pycha. Tylko o jednym pamiętaj - szpinak smakuje tylko w towarzystwie czosnku, bez tego ma posmak trawy blee... ja duszę szpinak na wodzie dodaje czosnek i kostkę knorra cebulka a na koniec dodaje troszkę soli, pieprzu i łyżkę jogurtu naturalnego. Do tego makaron razowy lub ryż - pycha jedzonko, a kalorii ledwo co.