Temat: Program zywienia Krolow,ktos stosowal?

Program żywienia Królów
Program żywienia Królów



Jeśli dotychczasowe ubogokaloryczne diety oszukiwały Twój organizm próbując nakłonić Cię, aby jeść mniej i chudnąć. Jeśli masz za sobą bogatą przeszłość w eksperymentowaniu z dietami, których efekty niekoniecznie były zadowalające, należy zastanowić się nad filozofią żywienia i związanymi z nią nawykami żywieniowymi. Czas najwyższy, aby przekonać się, że jest tylko jedna skuteczna metoda:



JEŚĆ, ALE INACZEJ!

Szczupła sylwetka to marzenie niemalże każdej kobiety i coraz większej liczby mężczyzn. Przez ostatnie lata zdecydowana większość dietetyków hołdowała uproszczonej teorii żywienia polegającej na zmniejszeniu ilości przyjmowanych w ciągu dnia pokarmów, a co się z tym wiąże ze zmniejszoną ilością przyjmowanych kalorii.

Nic bardziej mylnego! Wszyscy, którzy kiedyś stosowali diety: ubogokaloryczne, głodówkowe, suplementarne itp. wiedzą, że w pierwszym etapie odchudzania pojawiają się pożądane rezultaty, jednak w ten sposób uzyskanej wagi nie udaje się utrzymać na dłużej.



Kiedy pojawia się otyłość?

Otyłość pojawia się kiedy nasz organizm zgromadzi zbyt dużo tłuszczu i jego udział procentowy w całkowitej masie ciała podniesie się przynajmniej o 20%. Zawsze jest ona poważnym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia. Nadwaga od dawna uznana jest za stan upośledzający kondycję zdrowotną. Obecnie najczęściej używanym wyznacznikiem informującym,

że masa ciała danej osoby odbiega od normy jest tak zwany wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index).







BMI: masa ciała (w kg)/wzrost 2 (w metrach)

Prawidłowe BMI w przypadku mężczyzn powinno wynosić

20-25, a w przypadku kobiet 19-24. Przekroczenie 30 oznacza nadwagę.

Wbrew powszechnej opinii osoba otyła nie zawsze je dużo. W grupie osób z nadwagą:

- tylko 15% jadło za dużo (wartość kaloryczna ich posiłków wynosiła 2800-4000 kcal dziennie)

- 35% jadło normalnie ( 2000 - 2700 kcal dziennie)

- 50% jadło niewiele (poniżej 2000 kcal dziennie)

Różnice w ilości kalorii otrzymywanych wraz z pożywieniem przez osoby szczupłe o normalnej budowie i osoby otyłe, mogą być minimalne. Wynika z tego, że nie istnieje żadna zależność pomiędzy dziennym spożyciem kalorii, a otyłością. Osoby cierpiące na nadwagę wcale nie jedzą więcej od szczupłych.

Małą skuteczność kuracji odchudzających polegających na ograniczeniu ilości spożywanych kalorii można wytłumaczyć tylko w jeden sposób: zakładamy, że organizm dorosłego człowieka potrzebuje dziennie 2500 kcal, a otrzymuje jedynie 2000, powstaje deficyt 500 kcal, który organizm zmuszony jest zaspokoić poprzez uruchomienie rezerwy tłuszczowej. Dochodzi wówczas do spadku masy ciała.

W rzeczywistości sytuacja przedstawia się zupełnie inaczej. Kiedy pojawia się deficyt energii, organizm przystosowuje się do zaistniałej sytuacji i zwalnia procesy metaboliczne. Innymi słowy, otrzymując 2000 kcal, będzie potrzebował tylko 2000 kcal. Nie ma więc mowy o żadnym deficycie energii. Zapasy tłuszczu nie zostają wykorzystane i masa ciała stabilizuje się. Odchudzająca się osoba uważa, że osiągnęła tymczasowy stan równowagi i cierpliwie czeka, aż wskazówka wagi znów zacznie opadać. Organizm jednak pamięta o tym, że podaż energii została zmniejszona. Co będzie jeśli taka sytuacja znów się powtórzy? Mózg decyduje, że należy zmniejszyć zapotrzebowanie na energię do np. 1600 kcal dziennie, a nadwyżka zostaje zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Odchudzająca się osoba ku swojemu zdziwieniu zaczyna ponownie tyć. Następuje ponowne obniżenie liczby spożywanych kalorii np. do 1500 kcal. Osoba odzyskuje nadzieję na skuteczne leczenie. Po kilku tygodniach okazuje się, że waga obniża się. Organizm jednak nie daje się przechytrzyć i ponownie zmniejsza swoje zapotrzebowanie na energię. Spadek masy ciała jest jeszcze bardziej krótkotrwały niż za pierwszym razem. Ponownie dochodzi do ustalenia tymczasowego stanu równowagi. Instynkt przetrwania każe naszemu ciału wykorzystywać jedynie 1200 kcal, a nadwyżkę magazynować na wypadek większego głodu. Wskazówka wagi ponownie idzie w górę. W tym momencie odchudzająca się osoba dochodzi do wniosku, że stałe zmniejszanie dziennej racji pokarmowej jest jedynym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów. Sama opracowuje sobie dietę „tysiąca kilo kalorii”.

Cały cykl zaczyna się od początku. Po krótkotrwałym okresie tracenia na wadze następuje stabilizacja masy ciała i ponowne przybranie na wadze. Organizm człowieka jest niezwykle czuły, bardzo szybko reaguje na zewnętrzne bodźce. Zmniejszanie wartości kalorycznej posiłków jest czynnikiem uruchamiającym mechanizmy odpowiedzialne za gromadzenie zapasów.



Przywiązanie do diety niskokalorycznej może obrócić się przeciwko osobie, która ją stosuje. Uboga w kalorie dieta jest zatem nie tylko iluzoryczna, ale także niebezpieczna. Doprowadzić może do wyniszczenia organizmu. Nie zaskakuje nas zatem fakt, że u większości osób otyłych nadwaga pojawiła się na skutek stosowania kolejnych niskokalorycznych diet!!!

Efekt „jo-jo” polegający na przemiennym tyciu i traceniu na wadze jest zjawiskiem powszechnie znanym. Podczas kolejnych diet obniżenie masy ciała następuje coraz wolniej, natomiast tyje się coraz szybciej. Udowodniono, że tempo metabolizmu dopasowuje się do podaży energii. Deficyt energetyczny może obniżyć wydatki energetyczne nawet o 50%. Każdy powrót do normalnej diety powoduje natychmiastowe przybieranie na wadze. Im większa różnica między wartością kaloryczną posiłków normalnych i dietetycznych, tym szybciej ten proces następuje.

Nie wystarczy stosowanie diety liczącej 1500 kcal, jeśli nie jest ona odpowiednio zrównoważona. Osoba pozwalająca sobie na picie słodzonych napojów gazowanych i objadanie się kanapkami z białego chleba, nigdy nie doczeka zadowalających ją rezultatów. W diecie musi znaleźć się odpowiednia ilość białka, witamin, węglowodanów, błonnika i składników mineralnych. Jedynie wtedy można oczekiwać, że spadek wagi będzie systematyczny, a uzyskana masa ciała utrzyma się przez długi czas.



Samo odchudzanie nie jest trudne. Najtrudniejsze jest podjęcie decyzji o rozpoczęciu kuracji odchudzającej.

Sposób na odchudzanie, którego twórcami są Grzegorz i Radosław Król zaprezentowany w 15 kolejnych częściach (tzw. Książeczkach). Proponowany program żywienia został opracowana na podstawie doświadczeń setek osób odchudzających się w gabinecie „Studio Zdrowia” Radosława Król.

Grzegorz Król był pierwszą osobą, która wypróbowała program żywienia. Dzięki niemu zrzucił 27 kg i jego waga jest stabilna od 2000 r. Uznano, że jeśli udało się to jednej osobie, może udać się również innym.

Rynek wydawniczy zarzucony jest książkami, które odkrywają nowe sposoby na pozbycie się zbędnych kilogramów. Przeczytanie książki jeszcze nikomu nie pozwoliło schudnąć. Trzeba być niezwykle zdyscyplinowanym, by poradzić sobie z nadwagą lub otyłością, a także posiadać wiedzę na temat własnego organizmu, aby nie doprowadzić do jego wyniszczenia. Większość ludzi nie ma odpowiedniej wiedzy, dlatego wszelkie diety przynoszą krótkotrwałe efekty. Pierwszym etapem programu żywienia Królów jest tzw. faza diagnostyczna, która polega na określeniu przyczyn nadwagi, zebraniu niezbędnych informacji dotyczących sposobu odżywiania się, stanu zdrowia i trybu życia.

Osoby, które rozpoczynają program żywienia, otrzymują w gabinecie:

1. Wykaz produktów, które mogą jeść w określonym czasie, lista ta obejmuje także artykuły, które można spożywać bez ograniczeń, stosując zasadę „ im więcej tym lepiej”.

2. Konieczny program oczyszczenia organizmu za pomocą mieszanki ziołowej i preparatów naturalnych dobranych indywidualnie.

3. Program masażu lub innego zabiegu którego celem jest aktywizacja układu limfatycznego a także stymulującego metabolizm co wspomaga zredukować tkankę tłuszczową, usunąć cellulit, a także wzmocnić mięśnie i napiąć skórę.

4. Program wspomagania organizmu za pomocą naturalnych preparatów w celu likwidacji wszelkiego rodzaju schorzeń.



Już w pierwszym tygodniu stosowania programu następuje spadek wagi. Niektóre z odchudzających się osób w pierwszym miesiącu schudły 10 kg . Praktyka stosowania tego sposobu jedzenia potwierdziła, że im więcej osoby odchudzające się jadły proponowanych produktów, tym więcej chudły.



Im więcej jesz, tym więcej chudniesz!

Wykaz produktów weryfikowany jest przez doświadczenie kolejnych osób uczestniczących w programie. Najważniejszymi składnikami, bez których żadna dieta nie przyniesie długotrwałych rezultatów są białko, witaminy i minerały. Dla naszego organizmu są one materiałem budulcowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania i odnowy. Bez odpowiedniej ilości białek, witamin i minerałów zostaje uruchamiana tzw. przemiana głodowa, która ma niewiele wspólnego z redukcją tkanki tłuszczowej. Nasza waga wygląda co prawda wspaniale, ale spalamy białka strukturalne czyli mięśnie, co może doprowadzić do niedokrwistości, wyniszczenia organizmu i innych bardzo poważnych schorzeń. Stosując proponowany przez nas program żywienia wzmacniamy system mięśniowy a jednocześnie redukujemy tkankę tłuszczową, pozbywamy się tego, co w organizmie ludzkim jest najmniej potrzebne.

„Jeśli chcesz z czymś walczyć – wzmocnij stronę przeciwną”

Dla tkanek tłuszczowych stroną przeciwną są mięśnie. Jedząc dużo dobrej jakości białek, witamin i minerałów wzmacniasz układ mięśniowy, który jest gwarancją utrzymania stabilnej wagi.



Patrząc na osoby, które schudły realizując program żywienia „Królów” i utrzymały wagę, jesteśmy pewni, że czytelnikom Twoja Dieta też się uda osiągnąć ten cel.

Program żywienia Królów jest dostępny w sieci gabinetów Studio Zdrowia „Rolletic” a także w gabinetach partnerskich „Rolletic” Polska.

Zapraszamy do korzystania z naszego programu – Grzegorz i Radosław Król.

a co jeśli w danym mieście nie ma takiego gabinetu? w internecie nie mogę znalezdz nic na temat jakie to mają być posiłki
Pasek wagi
Jestem na tym programie :) Pytania proszę kierować na priv albo tu :)
Pasek wagi

Witam . mam juz trochę lat ale chciałbym zastosować dietę Królów.Masz może rozpiskę posiłków na te tygodnie? Pozdrawiam. Jola

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.