- Dołączył: 2005-12-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 16696
21 listopada 2008, 20:03
Prosze o pomoc,
Jak może podać szpinak?
Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Z góry dziękuje
21 listopada 2008, 20:09
lazania ze szpinakiem :) jest pyaszna ...ja uwilbiam sam szpinak :):) duszony najlepiej zamrozony ze smietana :) nalesniki ze szpinakiem :) makaron ze szpinakiem :) ja uwilebiam w kazdej postaci szpinak
21 listopada 2008, 20:13
Makaron rurki + szpinak + sos śmietanowy :)
A z mniej kalorycznych to szpinak z kawałkami gotowanego kurczaka. Mmmm
- Dołączył: 2008-01-22
- Miasto: Koniec Świata
- Liczba postów: 20171
21 listopada 2008, 20:15
Lepszy jest świeży, nie mrożony. Moja ulubiona wersja:
Podsmażyć cebulkę na oliwie, dołożyć orzechy (laskowe najlepiej), do tego zblanszowane liście. Chwilę (krótką!)posmażyć. Mniam! Proporcje dowolne, zależy ile chcesz dostarczyć kalorii
- Dołączył: 2008-07-31
- Miasto: Widanka
- Liczba postów: 50
21 listopada 2008, 20:42
nalesniki ze szpinakiem sa mniami :-)
- Dołączył: 2006-01-04
- Miasto: Na Koncu Wsi
- Liczba postów: 109738
21 listopada 2008, 20:46
ja uzywam mrozonego i poszatkowanego -nie lubie calych lisci
Szpinak z makaronem , z ryzem ,jako lazania , jako nadzienie do wszystkiego , jako dodatek do ziemniakow z jajkiem sadzonym , ryba pieczona w foli i na to szpiak
Moj wersja
Szpinak , cebule , olej , z oliwek , cytryna , feta .
Na oliwie zeszklic cebule, dodac mrozony szpinak (uwaga szpinak sie krotko gotuje ma miec kolor zielony a nie kupy ),sol pieprz do smaku ,dusic pod przykryciem az bedzie goracy ,sciagamy z gazu dodajemy cyryne tak jak sie lubi , mieszamy z rozgnieciana feta . Smacznego
- Dołączył: 2005-12-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 16696
21 listopada 2008, 20:49
dziękuje Wam,
A do naleśników czy pierogów jako farsz to takie liście same czy czymś? np.jajkiem?
- Dołączył: 2008-05-01
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 309
21 listopada 2008, 20:57
Ja robię szpinak mrożony tak:
- na odrobinie oliwy z oliwek podsmażam w garnuszku posiekaną cebulkę
- dodaję zamrożony szpinak i gotuję aż zmięknie i się rozciapcia :)
- podstawa, Dobry szpinak to Dobrze Doprawiony szpinak!!! - tak więc obowiązkowo `na wyczucie` doprawiam gałką muszkatołową, solą, pieprzem
- jak już zdejmę z palnika i chwilę odstoi dodaję 1/3 kostki chudego twarogu (chwilę później żeby się nie oważył) - taka chudsza wersja zamiast fety i łyżkę śmietany
- mieeeeszam, pyyycha!!!
- uwielbiam z naleśnikami albo makaronem typu rurki ;)
- Dołączył: 2008-01-22
- Miasto: Koniec Świata
- Liczba postów: 20171
21 listopada 2008, 20:59
> dziękuje Wam,A do naleśników czy pierogów jako
> farsz to takie liście same czy czymś? np.jajkiem?
Ja jestem wygodna, więc kupuję gotowe. Ale farsz może być z serem i koniecznie z czosnkiem. Same liście będą bardzo "płaskie"