Temat: szpinak - jakie potrawy?

Prosze o pomoc,
Jak może podać szpinak?
Macie jakieś sprawdzone przepisy?

Z góry dziękuje
Pasek wagi
lazania ze szpinakiem :) jest pyaszna ...ja uwilbiam sam szpinak :):) duszony najlepiej zamrozony ze smietana :) nalesniki ze szpinakiem :) makaron ze szpinakiem :) ja uwilebiam w kazdej postaci szpinak
Najlepsze są pierogi
Makaron rurki + szpinak + sos śmietanowy :)

A z mniej kalorycznych to szpinak z kawałkami gotowanego kurczaka. Mmmm
Lepszy jest świeży, nie mrożony. Moja ulubiona wersja:
Podsmażyć cebulkę na oliwie, dołożyć orzechy (laskowe najlepiej), do tego zblanszowane liście. Chwilę (krótką!)posmażyć. Mniam! Proporcje dowolne, zależy ile chcesz dostarczyć kalorii
nalesniki ze szpinakiem sa mniami :-)
ja uzywam mrozonego i poszatkowanego -nie lubie calych lisci
Szpinak z makaronem , z ryzem ,jako lazania , jako nadzienie do wszystkiego , jako dodatek do ziemniakow z jajkiem sadzonym , ryba pieczona w foli i na to szpiak
Moj wersja
Szpinak , cebule , olej , z oliwek , cytryna , feta .
Na oliwie zeszklic cebule, dodac mrozony szpinak (uwaga szpinak sie krotko gotuje ma miec kolor zielony a nie kupy ),sol pieprz do smaku ,dusic pod przykryciem az bedzie goracy ,sciagamy z gazu dodajemy cyryne tak jak sie lubi , mieszamy z rozgnieciana feta . Smacznego  
Pasek wagi

dziękuje Wam,
A do naleśników czy pierogów jako farsz to takie liście same czy czymś? np.jajkiem?

Pasek wagi
Ja robię szpinak mrożony tak:
- na odrobinie oliwy z oliwek podsmażam w garnuszku posiekaną cebulkę
- dodaję zamrożony szpinak i gotuję aż zmięknie i się rozciapcia :)
- podstawa, Dobry szpinak to Dobrze Doprawiony szpinak!!! - tak więc obowiązkowo `na wyczucie` doprawiam gałką muszkatołową, solą, pieprzem
- jak już zdejmę z palnika i chwilę odstoi dodaję 1/3 kostki chudego twarogu (chwilę później żeby się nie oważył) - taka chudsza wersja zamiast fety i łyżkę śmietany
- mieeeeszam, pyyycha!!!
- uwielbiam z naleśnikami albo makaronem typu rurki ;)
> dziękuje Wam,A do naleśników czy pierogów jako
> farsz to takie liście same czy czymś? np.jajkiem?
Ja jestem wygodna, więc kupuję gotowe.  Ale farsz może być z serem i koniecznie z czosnkiem. Same liście będą bardzo "płaskie"

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.