- Dołączył: 2007-10-17
- Miasto:
- Liczba postów: 159
19 marca 2008, 19:26
Dziewczyny jaka babke robicie? nie moge sie zdecydowac jaka bedzie najlepsza bo to bedzie moja pierwsza... chcialam zeby bylo troche maku ale juz sama nei wiem poradzcie cos:)
- Dołączył: 2007-10-17
- Miasto:
- Liczba postów: 159
20 marca 2008, 10:42
ok to bedzie suchy... zobaczymy co z tego wyjdzie:)) A jak robicie kiełbaske biała bo chcialam cos odmienic w tym roku ale sama nie wiem bo duzo roznych przepisow?
- Dołączył: 2010-05-09
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 248
24 kwietnia 2011, 10:05
ja zawsze kiełbasę biała robię tak i wychodni pycha:
Składniki:
2 kg mięsa z łopatki,
1 kg chudego boczku,
2 łyżeczki pieprzu czarnego,
3 łyżki zwykłej soli,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki majeranku (kopiaste – roztarte w dłoniach),
2 szklanki letniej (przegotowanej)wody,
jelita cienkie wieprzowe.
Wykonanie:
Umyte mięso z łopatki oddzielić od ścięgien, pokroić na kawałki. Boczek
bez skóry pokroić na małe kawałki. Mięso skręcić przez maszynkę do
mięsa na siatce o dużych oczkach (ok.8 mm). Oddzielić 2/3 porcji i
ponownie tę porcję skręcić przez maszynkę na tej samej siatce (mięso nie
może być bardzo rozdrobnione). Dodać przyprawy: sól, pieprz, roztarty
majeranek i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (ewentualnie
doprawić do smaku wg własnego upodobania). Wymieszać razem, dolewać wodę
i wyrabiać rękoma ok. 15 min.
Dobrze wyczyszczone jelita wieprzowe przepłukać kilkakrotnie wodą.
Masą mięsną (za pomocą długiego lejka założonego na maszynkę do
mięsa) napełniać jelita cienkie wieprzowe, odkręcać na mniejsze porcje.
PARZENIE KIEŁBASY PRZED PODANIEM:
Wodę zagotować, zmniejszyć gaz do minimum. Włożyć białą kiełbasę do
gorącej wody (ilość wg potrzeby) i parzyć przez ok. 25 minut. W razie
potrzeby wodę lekko zwiększyć płomień (nie doprowadzac do wrzenia).
Pozostałą białą kiełbasę włozyć we woreczki i zamrozić.
Dodaje zdjęcia jak to powinno wyglądać:
![]()
![]()
![]()
![]()
Edytowany przez Mingue 24 kwietnia 2011, 10:11