Temat: Babka wielkanocna

Dziewczyny jaka babke robicie? nie moge sie zdecydowac jaka bedzie najlepsza bo to bedzie moja pierwsza... chcialam zeby bylo troche maku ale juz sama nei wiem poradzcie cos:)
ja uwielbiam majonezową i taką tez po raz pierwszy zrobie. znajdziesz w necie przepis.

wiem, wiem majonez kaloryczny, ale to i tak mniejsze zło jakby zamiast niego była margaryna. a majonezowa jest pyszna :)
na kawałek napewno sie skusze :)
Pasek wagi
babka majonezowa?:O pierwsze słysze:D
Ja tez robie majonezowa! Jest pycha!
Pasek wagi
A oto ona:
8 jaj, 1 szkl.majonezu, 2 szkl. cukru pudru, 1 szkl.maki ziemniaczanej, 1 szkl.maki pszennej, 3 lyzeczki proszku do pieczenia, olejek cytrynowy.

Zoltka utrzec z cukrem pudrem.Dodawac po trochu majonez i obie maki wymieszane wczesniej na sucho oraz proszek do pieczenia.Na koncu dodac olejek i ubita na sztywno piane z bialek.Pol ciasta mozna wymieszac z kakao.Piez w srwdnio nagrzanym piecu ok. 1 godziny.Po wystudzeniu polac polewa.
Pasek wagi
Oj to chyba bardzo bardzo kaloryczna skoro 1 szklanka majonezu:O
To taka normalna slodka babka?:D
hmm a dalo by sie troche ciasta oddzielic i dodac do niego mak np? Pasuje do niej?:P bo ja nie wiem jak ona smakuuje i czy bedzie pasowalo...:)
pewnie ze pasuje, mozesz nawet dodac rozne kolory kisielu wtedy bedzie kolorowa...
a ten mak mam dodac spazony czy surowy czy jaki?:)
Do ciasta daje sie zawsze suchy mak,a na mase sparzony.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.