- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5812
23 lutego 2012, 02:04
Witam!
Mam problem - uwielbiam potrawy smażone lub pieczone. Gotowane w wodzie czy na parze nie smakują mi już tak bardzo - tyczy się to głównie mięsa.
Smażenie - wiadomo - wymaga tłuszczu, inaczej jedzenie przypala się, albo schnie na wiór.
Piekarnik - super, ale niestety w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu jest tylko przedpotopowa kuchenka, którą aż strach włączać, pomijając straszny syf w środku...
Dlatego właśnie wymyśliłam sobie, że kupię grill elektryczny. Mam jednak trochę wątpliwości, a że to trochę kosztuje, wolę Was zapytać - pewnie znajdzie się kilka osób, które używają.
Chciałabym dowiedzieć się przede wszystkim, czy jedzenie upieczone na takim grillu jest smaczne? Czy nie jest suche, nie przywiera do powierzchni? Można to porównać do takiego tradycyjnego, ogrodowego grilla? I czy to prawda, że przy użytkowaniu strasznie się z tego dymi? Znalazłam jeden fajny z pokrywką:
![]()
Koszt - 150-180 zł. Poza tym ciągnie trochę prądu - 1500 W.
Myślicie, że warto? Edytowany przez noelleee 23 lutego 2012, 10:50
- Dołączył: 2011-12-07
- Miasto: Waplewo
- Liczba postów: 937
23 lutego 2012, 02:12
Nie wiem czy ekonomicznie
to będzie ci się opłacać, już chyba lepiej jakaś patelnie beztłuszczową,
a z grilla ele.. To tez coś mi się obiło o uszy ze nie zdrowo, bo
wysoka temp, ale nie jestem pewny;)
Ps. Godzina smażenia to 0.90Zl za prąd;)
- Dołączył: 2011-08-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5812
23 lutego 2012, 02:32
Kurde, teraz wszystko jest właściwie niezdrowe... Nawet warzywa, na parze czy nie - większość to GMO, albo rosną zaczadzone :s
Nie ma tragedii z tym prądem, jeśli to faktycznie jest coś koło złotówki za godzinę.
- Dołączył: 2011-10-27
- Miasto:
- Liczba postów: 4650
23 lutego 2012, 04:02
Lepszy jest taki zamykany z pokrywa ktora tez griluje. Poszukaj modelu z regulacja temperatury i koniecznie ze zdejmowanymi plytami (ulatwia to czyszczenie, nie chcesz wkladac calego urzadzenia elektrycznego do wody). Mieso bardzo szybko sie smazy. Gril rogrzewa sie w kilka minut i mieso tez sie szybko smazy. Calosc od wlaczenia grila trwa 10-15 minut. Jak smazysz na czystym grilu jeden raz, to nie dymi wiecej niz zwykla patelnia. Co innego jak robisz druga porcje i nie wyczyscilasz plyt po pierwszej, wtedy tluszcz sie przypala i dymi.
Wedlug mnie taki grill to podstawa dla osoby, ktora chce jesc zdrowo.
23 lutego 2012, 05:29
ja mam, kupiłam chyba za 50 parę zlotych na allegro i jestem zadowolona :) i korzystam :)
23 lutego 2012, 06:05
myślę, to dobry pomysł i będziesz zadowolona:) na pewno to jest dobry wydatek;)
- Dołączył: 2006-01-31
- Miasto: Mojemiejscenaziemi
- Liczba postów: 1981
23 lutego 2012, 06:10
Ja mam właśnie taki, jak wstawiłaś na zdjęciu. I serdecznie polecam :)
Ta pokrywka sprawia, że parująca woda się skrapla i mięso nie jest suche, tylko soczyste.
Naprawdę wychodzi bardzo fajne i smaczne.
Oczywiście ma regulację temperatury, na początku ciężko jest wyczuć, co na ile czasu wstawiać, ale metodą prób i błędów szybko człowiek się uczy. Moim zdaniem to bardzo trafiony zakup.
23 lutego 2012, 07:05
mam w domu dwa - tefala ( ruszt) z którego dymi jak z komina, ale działa identycznie jak tradycyjny grill
oraz silvercesta chyba z lidla - dwie płyty zamykane - był taki etap że robiłam w nim wszystko, kurczaka, karkówkę, rybę a nawet mielone. Nawet przy właściwym użytkowaniu szybko odłazi powłoka teflonowa, więc stoi bezużyteczny. Ogólnie pomysł ok, pytanie czy nie lepiej zainwestować w coś droższego, by szybko nie padło
Teraz piekę wszystko w halogenie :]
Prądem się nie przejmuję - tradycyjny piekarnik żre go więcej - w końcu potrzebuje dodatkowych 20 minut grzania by osiągnąć temperaturę.
capslock jest niedozwolony i oznacza nieelegancki krzyk, wejdź w edycję pierwszego posta i popraw to
Edytowany przez agataq 23 lutego 2012, 09:08
23 lutego 2012, 08:47
Jeżeli chodzi o smak, to ostatnio jadłam mięsko z takiego grilla i.. palce lizać. :)
23 lutego 2012, 09:10
Polecam! ja mam taki z tchibo, na górze ruszt a na dole 8 miseczek które też są podgrzewane [na jakieś małe elementy czy sos]. Trochę jest z tym dłubania, później długo się myje żeby nie zerwać teflonu, ale warto!