Temat: Zupa krem

Może macie jakieś ciekawe przepisy na zupy krem? Oprócz dynii i selera naciowego. Ze składników i przypraw ogólnodostępnych 

robię z pora, czasem z pieczarek

Pasek wagi

lubie z groszku zielonego, z suszonych grzybow, cebulowa. I dyniowa na 'zwyczajny' sposob oraz po azjatycku z imbirem i mlekiem kokosowym.

Pasek wagi

Robię krem z białych warzyw (kalafior, ziemniaki, seler, pietruszka, kalarepa), fajnie smakuje z podsmażoną szynką parmeńską. 

Dyniową robię z przepisu z kwestii smaku z pomidorami i mlekiem i z imbirem oczywiście.  

Te 2 lubię najbardziej i pomidorową w sezonie z kulkami mozzarelli. 

Poza tym z cukinii z fetą też z kwestii smaku przepis, buraczkową też robiłam i jest dobra. 

Krem z kalafiora z masłem orzechowym - pojęcia nie mam skąd mam przepis, ale jest pyszna. Trik jest taki, że kalafiora trzeba upiec.

Dobry jest też krem pomidorowo-paprykowy, dyniowa z pomidorami, najprostsza porowo-ziemniaczana z dużą ilością gałki muszkatułowej, czy marchewkowo-pomarańczowa z imbirem. No i krem kokosowo-buraczkowy z Jadłonomii.

W ogóle najprostszy mam z takiego starego bloga "Dwie Chochelki", gdzie piecze się warzywa korzeniowe z przyprawami i potem zalewa wodą/bulionem i blenduje. Prościej się nie da.

Obecnie gotuję na zmianę:

-krem z cukinii z suszonym koperkiem (moja ulubiona)

-krem z marchewki i świeżej kolendry

-krem z marchewki z mlekiem kokosowym

-krem z podsmażonych pomidorów z tortellini (można wymienić na ciekawy makaron)

Trzy pierwsze są z dodatkiem mączystego ziemniaka-dwóch, żeby nadać aksamitnej konsystencji. 

Pasek wagi

Kalafiorowa, z selera korzeniowego, z białych szparagów jak jest sezon, krem z soczewicy

Dzięki

Moje ulubione zupy-kremy:

- czosnkowa,

- cebulowa,

- pomidorowo-paprykowa,

- pomidorowa z mozzarellą i bazylią,

- dyniowa z grzankami,

- marchwiowa z pomarańczą i imbirem,

- grzybowa z pierzynką

Pasek wagi

Ja polecam turecka z czerwonej soczewicy i groszkowa z mieta i feta. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.