Temat: Potrawy, które mogą długo poleżeć.

Hej wszystkim! Jakie potrawy/posiłki polecacie, które juz przygotowane mogą poleżeć w lodówce 3-4 dni?

Wiecie, nie muszą być to potrawy tylko na ciepło do odgrzania, ale również na zimno. Jakie polecacie? 😉

Pleszkaa napisał(a):

Hej wszystkim! Jakie potrawy/posiłki polecacie, które juz przygotowane mogą poleżeć w lodówce 3-4 dni?Wiecie, nie muszą być to potrawy tylko na ciepło do odgrzania, ale również na zimno. Jakie polecacie? ?

Wrapy / tortille z miesem lub pastami z fasoli/cieciezycy, salatki majonezowe z gotowanych warzyw, lub warzyw z miesem, z bulgurem, Kaszotta z miesem i bez, leczo, curry, zapiekanki makaronowe, tarty, smazona ryba, ryba po grecku, pieczony kurczak, kotlety mielone, galareta z indyka lub nozek (jak robie bez warzyw to lepiej znosi przechowywanie, rosol, krokiety, pierogi, golabki. Generalnie to 3 dni polezy wiekszosc potraw ktora nie ma w skladzie surowych warzyw. Z surowych warzyw to polezy coleslaw. Ja gotuje tez na parze warzywa typu fasolka zielona, brokuly i przechowywuje je do 3 dni i dorzucam do omletow, salatek laczonych ze swiezymi warzywami albo jem z na cieplo z maslem lub dodatkiem sosu czosnkowego lub ziolowego. Moich dzieci ulubione to kurczak po baskijsku - jest nawet lepszy kolejnego dnia. Robie wg tego przepisu https://kalejdoskopkulinarny.b...

Wiekszosc dan jednogarnkowych. Ja lubię robić gulasz węgierski bo żeby się nie znudziło to raz podaje z makaronem jakimś świderki albo spagetti a na drugi dzień z plackami ziemniaczanymi a na trzeci znowu z jakimś innym makaronem. Jak ktoś lubi może zjeść z chlebem. Przynajmniej nie ma wrażenia że jesz 3 dni to samo 🤣 Przy rodzinie 2+2 starcza ja 3 dni ale spokojnie można jeszcze przetrzymać. Albo zamrozić 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.